CinemaLion

2016. március 26. 17:14 - Tomlion

A szellemlovas 2 (2012) - Kritika

A 2007-es Szellemlovas film egy fölöslegesen hosszúra nyújtott, kevés akcióval és Szellemlovassal rendelkező unalmas, érdektelen, az alapanyaghoz képest sajnálatos módon egy PG-13-as gyerekbarát mozi volt a felejthető (10/5 pontos) fajtából. Éppen ezért a rajongók egyáltalán nem voltak kíváncsiak egy esetleges folytatásra, nem is számított rá senki. Azonban, amikor megjelentek az első képek, majd az első előzetesek egy picikét mégis csak kezdtek hinni az alapanyagban, főleg, mert a trash filmek koronázatlan királyai Mark Neveldine és Brian Taylor, ültek a rendezői szék elé, akiknek a két Crank filmet is köszönhetjük. Mégis, minden biztató előjel ellenére a film egy béna film még bénább folytatása lett. 

ghost_rider_2_film.jpg

A történet szerint Kelet-Európában vagyunk, ahol egy bizonyos Moreau (Idris Elba) megakarja akadályozni, hogy az Ördög (Ciarán Hinds) megszerezze egy fiatal fiúnak Danny-nek (Fergus Riordan) a testét. Erre azonban Johnny Blaze-nek, a Szellemlovasnak (Nicolas Cage) a segítségére van szüksége, aki a segítségéért cserébe segít neki kiűznie a lelkéből a Szellemlovast.

Elsőnek a nagyon kemaxresdefault_4.jpgvés pozitívumot! A film az első részhez képest kb. feleannyi költségvetéssel, 57 millió dolláros büdzsével rendelkezett, ami manapság egy képregényfilmhez képest nem egy túlzottan nagy összeg. Ahhoz képest viszont hihetetlen, hogy a Szellemlovas mennyire királyul néz ki! Az első rész Szellemlovasa az akkori időkben nem nézett ki rosszul, de mai szemmel már sokkal kevésbé állja meg a helyét. Ehhez képest a kevesebb költségvetés ellenére hihetetlen, hogy mennyire Badass-ül néz ki. Ennek köszönhetően az a kevés akciószekvencia is nagyon pofásan lettek megkoreografálva, a látvány nagyon jól beilleszkedik a valós környezetbe (persze néhol itt-ott tényleg csúnyácska, de nem vészes), és nem hiányzik belőle a kreativitás. Az első filmhez képest pedig egy kicsikét nevesebb gárdát szerződtettek kisebb-nagyobb mellékszerepek eljátszására, mint az első részben (Pl. Christopher Lambert, Anthony Head stb.), az más kérdés, hogy ezek a szerepek a nullával egyenértékűek. Technikai szempontból, mind rendezésileg és operatőrileg pedig a rendező pároshoz mérten rendben van, hozták a korábbi filmjeinek a színvonalát.

1338678225_1.jpg

Azonban sajnos a film a lényegi részén, a forgatókönyvön bukik meg. A sztorinak sajnos se eleje, se vége. A film tele van elképesztően nagy hülyeségekkel, fölösleges és bénábbnál bénább párbeszédekkel és időhúzásokkal. Ez sajnálatos módon részben az alacsony költségvetésnek is köszönhető, mert a minimális büdzsének a java része a Szellemlovas megjelenítésére kellett költeni, így viszont már nem igazán maradt az akciókra pénz, ezért van egy nagyon király kőbányás akció a filmközepe tájékán és egy elképesztően megcsinált autósüldözés a filmvégén... és ennyi!

ghost_rider_spirit_of_vengeance_2011_brrip_1080p_dual_audio_mediafire1.png
Akkor vajon mire megy el a film java része? Nos, a film elején Johnny keresi a fiút, amikor viszont megtalálja, akkor az Ördög és az emberei keresik a fiút, míg megint mások megakarják ölni a fiút, hogy ne lehessen belőle Antikrisztus. Eközben Johnny nem akar Szellemlovas lenni, viszont amikor végre megszabadult tőle pont akkor jön be a gebasz, mert az Ördög végül megtalálja Danny-t és elrabolja, ekkor meg mindenki bánja, hogy már nincsen náluk a Szellemlovas ereje. Ez egy alig 90 perces filmnél nagyon hamar fárasztó tud lenni.

Azonban, amiről még nem beszéltem... Az a színészi játék! Pontosabban egy valakinek a színészi alakítása, Nicolas Cage! Te jó ég! Ahhoz képest, hogy a 90-es években mekkora jövő állt előtte, 95-ben Oscar díjat kapott, 2002-ben pedig ismét jelölték, mint legjobb férfi főszereplő, és a Rejtélyek szigete (2006) óta egyre csak lejjebb és lejjebb csúszik a ranglétrán, az már teljesítmény. Itt viszont rádobott még egy lapáttal! A film egyik legrosszabb jelenetében egy férfit vallat ki azért, hogy megtudják hol van jelenleg Danny, itt viszont Cage annyira túlzásba veszi azt, hogy a benne rejlő szellem hamarosan kijön, Ő pedig próbálja visszaszorítani, de annyira túljátssza, hogy azt már rossz nézni. Utána pedig egy drogos látomást megszégyenítő jelenetben úgy száguld a motorjával, mint egy őrült, közben olyan grimaszokat vág, hogy az már annyira röhejes, hogy már nem vicces. Így kell egy sikeres karriert kidobni az ablakon.

A fent említett jelenet! Magyar szinkronnal még borzalmasabb!

Egy másik hülyeség, amit nem értettem, hogy az előző filmben még arról volt szó, hogy a Szellemlovas csak éjszaka képes megjelenni. Akkor pedig a film végén hogy a francba képes az egyébként tényleg nagyon jól megcsinált autós üldözésen a Szellemlovasként részt venni? A forgatókönyvírók nem látták az első részt vagy csak olcsóbb volt az egész szekvenciát nappal megcsinálni? Mielőtt elfelejteném, ennek a filmnek 7, az-az HÉT forgatókönyvírója volt! Hogy a francba voltak képesek ennyi hülyeséget és logikátlanságot belerakni?

A másik apró dolog, ami tetszett a filmmel kapcsolatban, az Moreau volt. Azonkívül, hogy a színész mennyire igyekezett a karaktere megformálásában, maga a karakter is eléggé vicces és néhol Badass-ebb volt, mint maga a Szellemlovas. Sajnos keveset szerepel a filmben, konkrétan a film eleje után egyszerűen csak kivágták a filmből és csak valamikor az 50-60. perc környékén tér vissza. Mi a francot csinált idáig? Ez egyáltalán nem derül ki a filmből. Bár mit is vártam egy olyan filmtől, ahol HÉT ember nem képes egy jó sztorit összehozni.

ghostrider2-2.jpg

Összefoglalva:

Nem vártam ettől a filmtől semmit, főleg nem az első rész után! Olvastam és láttam már róla nem egy kritikát, de mégis valamilyen szinten nagyon kíváncsi voltam erre a filmre, hiába láttam róla már szinte mindent. Néha előfordul az emberrel olyan, hogy minden negatív vízhang ellenére is megakar nézni egy filmet, nem érdekli mások véleménye, saját maga is látni akarja a végeredményt, hogy elmondhassa róla, hogy neki tetszett! Ezért nem haragszom a filmre, csak bánom, hogy minimálisan sem volt képes szórakoztatni engemet a pocsék forgatókönyvnek és egy rossz Nicolas Cage miatt. Még egy dolog, amit elfelejtettem megemlíteni, hogy ez a film is PG-13-as lett, mint az elődje, mégis egy picikét tényleg erőszakosabb volt ez a film, mint az elődje. Itt most tényleg nem éreztem túl gyakran, hogy ez nem egy R-es film. Mégis csak látszik, hogy kik voltak a rendezők. Ennek ellenére, hiába jók a rendezők, ezt a filmet még ők sem tudták megmenteni. Nem a legrosszabb film, amit életemben láttam, de tény, hogy sokkal, de SOKKAL több is lehetett volna ez a film, mint egy nagy trágyahalom. Tényleg kár érte.

10/4 - 38% 

Miért nem lett ilyen az egész film? :'(

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr398527422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása