CinemaLion

2016. április 01. 16:46 - Tomlion

Horrora akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson (2000) - Minikritika

Régen a paródia műfaj az egyik legkreatívabb és legviccesebb műfaj volt a filmiparban. Azonban a 2000-es évek környékén a Csajozós film és társainak köszönhetően a paródiák átmentek alpári, hányós, fingós poénokba, ezen kívül fölösleges és indokolatlan filmparódiákba. 2000-ben a paródiák minőségének mélyrepülése előtt még volt egy egész vállalható paródia, ami még nagyon vicces volt, de már rendelkezett olyan elemekkel, ami már a mai paródiák elengedhetetlen részeit képezik. 

horrorra_akadva_1.jpg

A Horrorra akadva alapjában véve az 1996-os Sikoly című Slasher horrornak a paródiája. Egy sorozatgyilkos jelenik meg egy kisvárosban, ahol egy baráti társaság tagjait gyilkolássza le egy közös, sötét múlt miatt. Röviden ennyi a sztori, ami új, de a film 90%-ban azonos az eredeti történettel. Ami működik a filmben, az-az alapanyag. A horror, mint műfaj rengeteg ötlettel és klisékkel rendelkezik ahhoz, hogy jó paródiát lehessen készíteni belőle, ami a filmben kb. 65-70%-ban sikerült.

Az alapanyagon és az ismertebb horrorokon kívül olyan dolgokat is kiparodizál, mint a manapság túlzottan elterjedt Found footage filmeket vagy mint például a Mátrix-ot, amik tényleg működnek. Amik viszont nem működnek, az a megmaradt poénok 30-35%-a, amik egyszerűen nem viccesek vagy ami a mai paródiáknál sajnos elterjedtek, azok az ocsmány, gusztustalan poénok. Szerencsére nincsen sok belőlük, de ha vannak, akkor inkább átugrom őket.

30.jpg

A másik nagy problémám a színészek voltak. A tipikus sablon karaktereikkel nekem nem volt gondom, mert egy paródiába ilyenek kellenek, csak az a baj, hogy az ÖSSZES színész túljátszotta a szerepét! Ez is egy hatalmas probléma a mai paródiákkal. A régi nagy klasszikusok, mint az Airplane, a Csupasz pisztoly széria vagy a két Nagy durranás film karakterei azért voltak elképesztően viccesek, mert minden színész (főleg Leslie Nielsen és Charlie Sheen) komoly arccal játszották el és mondták fel az abszurd szövegeket, aminek köszönhetően még viccesebbek voltak. Itt viszont mindenki ripacs módon túljátssza a szerepét, mert azt hitték, hogy ettől lesznek viccesek. Az sem tetszett, hogy a Sikoly szériából a kedvenc karakteremet Dewey-t, aki egy kicsit esetlen és szégyenlős, de szerethető rendőrtiszt volt, addig itt csináltak belőle egy gyépés, ostoba, undorító, magába csinálós, idegesítő valamit. Nagyon rossz volt!

sm11qq5.png

Összefoglalva:

Egy rengeteg hibával rendelkező, de a mai paródiákhoz képest még mindig egy vállalható és szórakoztató darab, amit egyszer legalább is érdemes megnézni. Nem egy klasszikus, de számomra még mindig egy többször nézős darab. Ne felejtsük el... Kurta for President!!!

10/6 - 65%

GERAPPA!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr98552694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2016.10.06. 17:52:01

A Horrorra Akadva filmekből egyedül a 3-ik rész jött be nekem, mert az tényleg jó volt. Az első olyan so-so, a második tele volt gusztustalanságokkal, a negyedik gyenge volt, az ötödikben meg az egyetlen vicces poén a medencetisztító parti volt.
CinemaLion
süti beállítások módosítása