CinemaLion

2016. április 03. 13:28 - Tomlion

Mission: Impossible 2 (2000) - Kritika

Míg az első rész számomra egy egész szórakoztató és rengeteg, mára már a popkultúra részét képező jelenettel rendelkező (10/7-es) kém film volt, ami sok hibával rendelkezett, egy kicsit rosszul öregedett CGI terén, és számomra sajnos csak egyszer nézős film volt. De mivel kíváncsi vagyok a többi filmre is megnéztem a 2. részt és leesett az állam. Ez a film annyira rossz, hogy az már majdnem jó! 

mv5bodi4mzk0ndu0nf5bml5banbnxkftztcwntczodqwna_v1_sx640_sy720.jpg

Ethan Hunt visszatért, akinek az új missziója arról szól, hogy egy Chimera nevezetű kísérleti vírust kell visszaszereznie, amit elloptak egy genetikai laborból. Azonban a vírusra egy Sean Ambrose (Dougray Scott) nevű férfi, aki régen együtt dolgozott Hunt-al kiszemelte magának a vírust, mert már megszerezte a vírus ellenszerét, így ha mind a kettő a birtokában van senki sem állíthatja meg a... vajon miben...? Pontosan a világuralmi terveiben! Hunt egyetlen esélye a gyönyörű Nyah Nordolf-Hall (Thandie Newton), aki egykor Ambrose szeretője volt. Időközben viszont Hunt beleszeret a nőbe, éppen ezért a tét számára sokkal magasabb, mint amire kezdetben számított. Vajon Hunt képes lesz ezt a lehetetlennek tűnő küldetést teljesítenie?

mission_impossible_25.jpg

Mint azt megszokhattuk, a filmnek most is a legnagyobb negatívuma az a forgatókönyv! Nem tudom, hogy hogyan fogom ki állandóan az ilyen filmeket. A forgatókönyv az elejétől a végéig olyan, mint ha egy 8 éves írta volna. Nem elég, hogy a párbeszédek förtelmesek és a történet könnyen kiszámítható és unalmas, de olyan képtelen dolgok történnek benne, hogy az elképesztő, és nem (csak) az akciókról beszélek, hanem a szerelmi szálról! Ne mondja már meg nekem valaki, hogy egy profi kém, aki a világ legjobbjai között is a legjobb, akinek az egy éjszakás kalandok a munkája szempontjából mindennapos dolgok, mint James Bond esetében, egy ilyen együttlét után rögtön halálosan beleszeret a nőbe? Ez most komoly? Mondhatnátok, hogy James Bond is szerelmes volt a nőkbe, de ez nem igaz. A flörtnél és az egy éjszakás kalandokon túl soha (csak 1-2 film kivételével) nem volt közte és a nők között több, mint vonzalom. Sokszor csak információkat akart megszerezni tőlük. A másik gond a filmmel, hogy a felvezetés túl hosszúra sikerült. Konkrétan a film első kb 60-70 perce alatt azt nézhetjük, hogy hogyan keresi fel Hunt a nőt, hogyan épül be és hogy-hogyan bukik le. Ez enyhén szólva is túl hosszú, de nem lenne gond, ha kapnánk izgalmas részeket. De nem! Nem csak akciót nem fogunk látni ez alatt a kb. 65 perc alatt, de még izgulni sem fogunk. A fő gonosz pedig egy akkora sablonhalmaz, hogy ennél többet nem is érdemes róla beszélni.

mi2-2.jpg

A másik komoly bajom a rendezés volt. Mint akciófilm rendező John Woo-t nagyon tisztelem, mert olyan filmekkel ajándékozott meg minket, mint az Ál/Arc, Bérgyilkos, Fegyverek istene stb. Azonban tény és való, hogy ezek a filmek drámai szinten nem mindig voltak a legerősebbek. Mégpedig azért, mert a karakterekkel csak nagyon gyengén tud bánni főleg, ha a forgatókönyv is használhatatlan. Itt viszont sajnos a jó színészeket sem volt képes rendesen instruálni, főleg a drámai részeknél. Volt egy pillanat a filmben, ahmaxresdefault_5.jpgol Tom Cruise annyira túljátszotta a drámai részt, hogy az nem hogy nem volt hatásos, hanem egyenesen röhejes. Az akciók pedig az Ő magasan felállítót színvonalához képest is csak egy erős közepes. Egyáltalán nem rosszak, de a Woo stílusra nem csak a lassítások, és a galambok (!) jellemzőek, hanem a rengeteg holttest és vér! Azonban egy PG-13-as filmről beszélünk, ahol minden szaftos részt úgy vágtak meg például, hogy egy férfi rálőtt valakire, de a lövés pillanatában azt láthatjuk ki lőtt. Ez nem csak egy olcsó, de béna módja a vér elrejtésére! Az viszont vicces, hogy John Woo már hosszú évek óta használt lassításokat az akciófilmjeiben, mégis a fekete bőrkabát és napszemüvegek és az Over The Top akciók miatt erős Mátrix után érzetem volt. Ez nem véletlen, mert 1 évvel a Mátrix után jött ki ez a film, de nehogy már az akciófilmek királya másolja már a Mátrix-ot! Ez baromság.

mission_impossible_2.jpg

Azonban ezeknek a nyilvánvaló hibák ellenére Én eszméletlenül jól szórakoztam rajta! Ezzel a pocsék forgatókönyvvel annyira komolyan gondolta magát és az akciók is a végére annyira röhejesek voltak, hogy alig bírtam ki röhögés nélkül. Már a legelején rájöttem, hogy nem szabad olyan színvonalat várnom ettől a filmtől, mint az első résztől, de azért egy ekkora színvonal esésre egyáltalán nem számítottam. A film első felénél még panaszkodtam, hogy fölöslegesen lassú a felvezetés és, hogy mennyi hülyeség van benne (főleg a szerelmi szál), de a film második felére, ahol az akciók is előtérbe kerültek, annyit röhögtem, mint a Fűrész harmadik és negyedik epizódján összesen. Annyira Over The Top volt az egész, hogy nem lehet nem imádni.

Félreértés ne essék, ez a film nem annyira rossz, hogy az már jó, hanem annyira rossz, hogy az már vicces! Ez a film egy tipikus egyszer nézős volt a számomra, amit másodszor biztosan nem élveznék ennyire, hanem ismételten csak panaszkodnék a sok bénaságon. A másik dolog, hogy tudom, hogy ez a széria az eredeti Mission: Impossible sorozaton alapszik, ahol a maszkok fontos szerepet játszottak, de nagyon remélem, hogy a széria későbbi epizódjain nem fogják túl sokat alkalmazni, mert ezután a film után ez inkább csak a béna fordulatokra elég.

dougray_scream.jpg

Összefoglalva:

Egy kultikus, de közepes kémfilmnek a béna és egyben röhejes folytatása. Túl hosszú felvezetés, kevés és közepes akciók és egy olyan borzalmas forgatókönyv, amit ritkán láthat ember. Aki egy igazi komolynak szánt, de vicces filmet szeretne megnézni, azoknak minden áron ajánlom legalább egyszer a megtekintését. Azonban akik egy komolyabb, elgondolkodtató történettel vagy csak látványosabb akciókkal rendelkező akciófilmet szeretne megnézni azoknak nem tudom ajánlani a megtekintését, mert azok csalódni fognak. Egyszer nagyon jó volt és ilyen téren számomra emlékezetesebb volt, mint az első rész! :D

Update: Megnéztem a 3. filmet és meglepett, hogy egy J.J. Abrams kaliberű rendező mennyire képes egy amúgy közepes forgatókönyvet ennyire jól kihasználni. Jobb volt a forgatókönyv, mint itt, de ha ezt is Woo rendezte volna közel nem lett volna olyan jó! Kellemes meglepetés volt és szerintem a Trilógia legjobb epizódja. 

10/5 - 58%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr908556106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása