CinemaLion

2016. április 19. 20:15 - Tomlion

A TOP 10 kedvenc PG-13-as akciófilmem - 1. rész

pg-13.png

Tény, hogy a 80-as, 90-es évek időszaka volt az akciófilmek aranykora, pedig ezeknek a filmeknek a nagy része R-es besorolással rendelkezett, vagyis véresek, mocskos szájúak, és mégis sikeresek voltak. Azonban a 2000-es évek környékén ez megváltozott, amikor az amerikai besorolási rendszer drasztikus változásokon ment át. Az utolsó csepp a pohárban a 2004-es a Super Blow-os Janet Jackson incidens volt, aminek köszönhetően a szülők fel voltak háborodva azon, hogy ez az eset PG-13-as keretek között ment, amit gyerekeknek is szántak. Ennek a közfelháborodásnak köszönhetően az olyan filmek, mint például az Indiana Jones Trilógia vagy a Cápa, amik korábban PG (gyerekeknek) vagy PG-13-as (tiniknek) filmek voltak manapság nagy valószínűséggel R-es besorolással rendelkeznének. Az új rendszer miatt a mai PG és PG-13-as besorolású akciófilmekből ki kellett venni az összes a csúnya nyelvezetet, vért és csonkításos jeleneteket. Ennek következtében kevésbé lettek erőszakosak, és sajnos kezdetben csökkent is ennek a műfajnak a színvonala. Mivel nem lehettek túl erőszakosak ezek a filmek két lehetőségük volt a stúdióknak. Az egyik, hogy átalakították a forgatókönyvet gyermek barátabbá vagy pedig nem változtattak rajta semmit és R-es besorolásúak lettek, amiket sajnos csak a felnőtt korosztály nézhetett meg, aminek köszönhetően sokkal alacsonyabb bevételre számíthattak, aminek következtében a gyártási költségek is alacsonyak maradtak. 

720x405-am.jpg

Szerencsére az évek múlásával a forgatókönyvírók és a rendezők kezdtek beletanulni az új besorolási rendszer korlátaiba és rájöttek, hogy vér és trágár szavak nélkül is lehet izgalmas és szórakoztató akció orientált filmeket készíteni. Mivel ezek a produkciók a nagy közönség számára elérhetőek lettek, idővel a minőségük is egyre magasabb színvonalakat kezdtek elérni, így hatalmas bevételekre számíthattak, ennek következtében pedig a gyártási költségek is megnőttek. Így ebből az időszakból (2000 - 2016) kiválogattam azt a 10 filmet, amik nagyon jók vagy emlékezetesek, annak ellenére, hogy nem elsősorban a felnőtt korosztály számára készültek. Szériák esetében pedig csak a kedvencemet választottam ki, hogy változatosabb legyen a lista!

Nem is szaporítanám tovább a szót, itt az első része (10-7.-ig) a 10 kedvenc PG-13-as akciófilmjeimnek!

10. A szállító (2002)

letoltes.jpg

Ez a film egy élő példája annak, hogy a kevés büdzsé ellenére nem kell túlzottam erőszakosnak lennie ahhoz, hogy egy szórakoztató és pörgős filmet kaphassunk. Jason Statham első szerepe pozitív akcióhősként, ahol látványos bunyók, autósüldözések és egy nagyon jól háttérbe szorított történettel is képes az embert egy pörgős másfél órára elszórakoztatni. Egyetlen komoly negatívum talán a közepes színészi játék, de egy francia/amerikai koprodukciós akciófilmtől nem kell várni túl sok nagy nevet.

Az első akció elképesztően látványos bunyókkal és egy elborultan király zenével!

Költségvetés: 24 millió

Bevétel: 43.9 millió

10/8

 

9. Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed (2007)

_5363e5e6c00ca.jpg

A Die Hard Trilógia konkrétan a legjobb akciófilmek listáin mindig szerepel (főleg az 1 és 3), de a 4. rész már sokak számára kiverte a biztosítékot. De miért? Persze, mivel PG-13-as, szóval ki kellett venni a forgatókönyvből az összes káromkodást (a magyar szinkron szerencsére ennek ellenére tudott rakni bele) és vért. Azonban mivel nem R kategóriás lett a film költségvetése is megnőtt, így 110 millió dollárból rengeteg látványos akciót kaptunk és egy nagyon jó történetet. Mert most őszintén szerintem ez egy nagyon jó alapötlet volt, hogy John Mcclane egy régi felhúzós óra hogyan képes legyőzni egy Hacker zsenit a mai digitális világban. Ennek az alapkoncepciónak köszönhetően nagyon sok ötletes és izgalmas jelenetet kaptunk. Persze John társa egy igazi gyík, de számomra nem volt olyan idegesítő, mint kezdetben tartottam tőle, sőt a végére eléggé meg kedveltem. Ha pedig azt hiszitek, hogy ez a film jobb lett volna, ha R besorolású lett volna csak nézzétek meg a Die Hard 5-öt... Rögtön másként tekintetek erre a filmre ugye? Személy szerint én egy szinten tartom ezt a filmet a 2. résszel, mert ez tényleg még MINDIG egy Die Hard!

Itt elolvashatjátok a filmről készített kritikámat:

http://tomlion.blog.hu/2016/03/15/die_hard_4_0_kritika_636

Költségvetés: 110 millió

Bevétel: 383.5 millió

10/8 

 

8. Eredet (2010)

letoltes_1.jpg

Elsősorban nem akciófilm, hanem Sci-Fi/Thriller, de az tény, hogy egy zseniális eredeti történettel (eredeti... Értitek!) Nolan stílusú rendezéssel rendelkező alkotás, ahol az utolsó egy órában olyan akciókat kapunk (pl: forgó folyosós bunyó), mint még korábban soha.

Amikor elsőnek láttam azt hittem, hogy ez a szekvencia CGI-vel készült... Pedig nem!

Költségvetés: 160 millió

Bevétel: 825.5 millió

10/9 

 

7. A holnap határa (2014)

a_holnap_hatara.jpg

Tény, hogy annyira soha nem kedveltem igazán Tom Cruise-t, ennek ellenére a legtöbb filmjét mégis kedvelem (Fantom protokoll például). Azonban "A holnap határa" egyszerűen le vett a lábamról! Nem csak egy nagyon látványos és akció dús ismétlődő idős filmet kaptunk nagyon jó színészekkel, hanem egy nagyon jó humorral rendelkező okos filmet a legjobbik fajtájából. Megcsinálhatták volna a filmet komolyra is, de mivel már egy temérdek komoly háborús filmmel van tele Hollywood ideje volt egy kis felfrissülésnek. Ötletes és csavaros történet, jó színészek, zseniális forgatókönyv... Mi kell még nekünk? Rendben a legvége az egyáltalán nem tetszett, de ez csak egy kicsi hiba az összképhez képest.

 Tökéletes egyvelege a széles látószögű kamerának és a Ryan közlegén megmentése stílusú Shaky Cam-nek, valamint a valóban felvett jeleneteknek és a számítógépes trükköknek.

Költségvetés: 178 millió

Bevétel: 370.5 millió

10/9 

Folytatása következik...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr358645356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása