CinemaLion

2016. május 15. 16:18 - Tomlion

Megtorló: Háborús övezet (2008) - Kritika (18!)

A 2008-as év egy nagyon jó évnek mondható az akciófilmek és a képregényfilmek számára. Ebben az évben tért vissza a süllyesztőből Sylvester Stallone a John Rambo-val, Liam Neeson hatalmasat tarolt a váratlan sikerű TAKEN-el, valamint a Vasemberrel kezdte el építeni a Marvel a filmes Univerzumát, és ebben az évben jelent meg az egyik legsikeresebb és sokak szerint minden idők egyik legjobb képregényfilmje a Sötét lovag. Viszont volt még egy film, ami szintén egy képregény adaptáció volt, és Reboot-olni szerette volna a 2004-es vegyes érzéseket kiváltó filmadaptációt. Nem! Ez nem a Hihetetlen Hulk kritikája, hanem az elképesztően véres és brutális, de kritikailag és pénzügyileg hatalmas bukás, a Megtorló: Háborús övezet! 

FIGYELEM! 

Ebben a kritikában a gyengébb idegzetűek számára nyugtalanító képsorok fordulnak elő, ezért saját felelősségre olvassák tovább a kritikát! Köszönöm.

megtorlo_haborus_ovezet_poszter.jpg

Röviden annyi a sztori, hogy Frank Castle (Ray Stevenson), a Megtorló az egyik akciója során kinyír egy teljes maffia családot, azonban a mészárlás közepén sajnos megöl egy beépített FBI ügynököt is, ami miatt bűntudatot érez és visszaakar vonulni. Eközben Szép arc Billy (Dominic West), akit nem ölt meg, hanem egy üvegzúzóban megcsúfított egyrészt bosszút akar állni Frank-en, amiért egy "szörnyet" csinált belőle, másrészt pedig vissza akarja szerezni a pénzét, ami a beépített FBI ügynöknél volt.

Ennyi a történet és valljuk be elsőre nem tűnik egy nagy durranásnak. Nem szabad várni egy fordulatokban és csavarokban gazdag sztorit, és ne várjunk kemény drámát se, mert nem ez a film lényege, hanem a TRANCSÍR! Srácok, a mai világban, amikor sorra jönnek ki a jobbnál jobb, de vérben nagyon ingerszegény akciófilmek az olyanok, mint a CRANK, a Golyózápor vagy a fent említett 1236450857_4.jpgJohn Rambo olyan felüdülést jelentenek számomra, mint ha egy elképesztően nehéz és fárasztó munka nap után vennék egy forró fürdőt... csak vérrel és hullákkal! Persze a történet néha fájdalmasan ostoba és egyszerű, de amikor test közelből láthatjuk, hogy a Megtorló lenyakaz valakit, vagy egy sörétes puskával lelövi egy csávó arcát az tényleg megfizethetetlen.

punisherwarzone3.jpg

Viszont felmerülhet az emberben a kérdés, hogy ennyi elég-e arra, hogy bárkinek lehessen ajánlani a filmet? Tény, hogy rém egyszerű a sztori, de volt néhány problémám a második megtekintés után. Az egyik, hogy halálosan komolyan gondolta magát, de annyira, hogy ez egyáltalán nem volt se nem stílusos, se nem röhejes. Igen, tudom, hogy az eredeti képregények is komoly hangvételűek, azonban itt az a gond, hogy a forgatókönyv semmilyen ingert nem vált ki a nézőből, nem drukkolunk senkiért, mert már a film elején tudjuk mi lesz a befejezés. A másik gondom a filmmel pedig a lassú tempó volt. Arra számítana az ember, hogy egy ostoba akciófilmnél rengeteg akciót fogunk kapni, de hamar kiderül, hogy nem ez a helyzet. Van egy nagyon mérges ügynök, aki elakarja kapni Castle-t, mert Ő volt a meggyilkolt FBI ügynöknek a legjobb barátja, a megcsúfított Szép arc Billy, az-az Fűrész pedig az ügyleteit intézi, keresi az elveszett pénzét és megakarja ölni Frank-et, amire valljuk be senki az égvilágon senki nem kíváncsi!

Azt pedig be kell vallani, hogy a smink munka valami eszméletlenül jól sikerült!

hero_eb20081203reviews812039989ar.jpg

Mégis mindezek ellenére azt tudom mondani, hogy a régi 80-as évek akciófilm rajongóknak és az olyan elvetemülteknek, mint Én maximálisan tudom ajánlani a film megtekintését, mégpedig két dolog miatt. Az egyik Fűrész, a másik pedig az öccse Dilis Jimmy (Doug Hutchinson)! Emberek, ezek ketten egyszerűen fergetesek, főleg akkor, amikor együtt vannak a vásznon. Persze lehet azt mondani rájuk, hogy a karakterek nagyon ostobák, a színészek pedig mennyire ripacsok, de most képzeljük el magunkat a két karakter helyébe. Az egyik egy diliházból szabadult őrült pszichopata, míg a másik, akinek a gyönyörű arca volt a mindene és miután ezt elveszítette ne csodálkozzunk, hogy egy kicsit megőrült. Ha már színészi játék... Ray Stevenson konkrétan ugyan azt a faarcot használja, mint a fiatal Steven Seagal fénykorában. Annyira béna és kemény egyszerre, hogy egyszerűen nem lehet nem imádni. A többiek pedig inkább közepesek. Azt pedig meg kell említeni, hogy az akciókból lehet, hogy kevés van, de ha van... Anyám! Végig statikusak a kamerabeállítások, az operatőri munka nagyszerű, nincs egy pici Shaky Cam sem, és egyáltalán nincsen sok vágás a jelenetek között. Néhol pedig annyira véresek a trancsírok, hogy gyengébb idegzetűek számára nem igazán ajánlott a film megtekintése.

Az első mészárlás! :D

Utoljára a 2012-es DREDD című filmben láttam ennyire brutális és véres akciókat (még nem láttam a Hardcore Henry-t)! A film csak 35 millió dolláros büdzsével rendelkezett, mégis hatalmas bukta volt a produkció, mert összesen csak alig több mint 10 milliót hozott konyhára. Ez az egyik oka annak, hogy manapság miért nem készülnek nem csak nagy, de kis költségvetésű R-es (18-as) korhatár besorolású akciófilmek. Mégpedig azért, mert hatalmas kockázati tényezőt jelentenek a stúdiók részéről. Pontosan így járt a DREDD is, ami a nagyon rossz marketingnek és borzalmas előzetesének köszönhetően szintén hatalmasat bukott a mozikban, és csak utólag a Torrent oldalakon és a DVD/Blu-Ray kiadások lettek sikeresek. Szerencsére 2014-ben a John Wick, 2015-ben a Kingsman, és idén Deadpool megmutatták, hogy az R-es besorolású filmek is lehetnek sikeresek és reméljük, hogy a közel jövőben még ha nem is nagy mértékben, de visszatérnek a tipikus 80-as, 90-es évekbeli akciófilmek időszaka.

1142_5.jpg

Összefoglalva:

Azt tudom mondani a filmről, hogy a 2004-es béna és unalmas Megtorló film után ez egy igazi kellemes meglepetés volt számomra, főleg akkor amikor megtudtam, hogy az IMDB-n 6 ponton áll. Összehasonlítva az általam nem régen bemutatott Elrabmolva 3 is ennyi ponttal rendelkezik és ahhoz képest ez lényegesen jobb filmnek számít ha csak objektíve tekintek rá. Persze nem váltja meg a világot, sőt sokan a kritikám után sem fogják szeretni, és be kell vallanom valamilyen szinten meg is értem azoknak az embereknek a véleményét, viszont aki rajong az igazi Old School akciófilmekért vagy olyan elvetemültek, mint Én és ezt a filmet még nem ismerték vagy nem mertek belekezdeni, azok ezt is imádni fogják. Aki viszont egy Bourne színvonalú történetre vágynak vagy a legdurvább filmes élményük valamelyik Marvel film volt azoknak ajánlom, hogy messzire kerüljék el, mert ők biztosan utálni fogják!

10/7 - 71%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr28718446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása