CinemaLion

2016. június 05. 06:58 - Tomlion

Harcore Henry (2016) - Kritika

 A filmiparban az akciófilm műfaj az egyik legnépszerűbb, de egyben a legnehezebb is abban a tekintetben, hogy manapság nagyon nehéz frissen tartani és megújítani. Néhány évvel ezelőtt az interneten megjelent egy néhány perces videó, ami vírus szerűen elkezdett terjedni, ahol egy FPS nézetből játszódó akciószekvenciát láthattunk. Az emberek őrjöngtek, hogy mennyire jó lett és nagyon sokan akartak egy teljes hosszúságú filmet belőle. Idén meg is kaptuk az eszméletlenül pörgős, nagyon brutális és nagyon megosztó filmet a Hardcore Henry-t.

hardcore-henry-1.jpg

A film sztorija ennél nagyobb lerágott csont nem is lehetne! A film főszereplője Henry felébred álmából és meglepve tapasztalja, hogy egy műtőasztalon van, mert az egyik keze, lába és szeme hiányzik, valamint akkuról működik. Estelle (Haley Bennett) a feleségünk elmagyarázza a helyzetet és mielőtt beállítaná a hangunkat, mert még nem tudunk beszélni, megjelenik egy rejtélyes erőkkel rendelkező alak, aki megakar ölni minket, és elrabolja a feleségünket. Szerencsére nem vagyunk egyedül, mert az állandó társunk Jimmy (Sharlto Copley) segít nekünk abban, hogy megmentsük szerelmünket.

hardcorefeat.jpg

Röviden ennyi a sztori és tény, hogy egy igazi sablon halmaz, de ha belegondolunk, hogy egy majdnem nulla költségvetésű orosz filmről van szó (állítólag 2 millió dollár) érthető, hogy nem tellett a büdzsé jobb forgatókönyvre. Éppen ezért a film ütőkártyája nem a sztori, hanem a pörgős tempó és az akciók. Emberek... A Crank óta nem láttam ennyire pörgős, és a DREDD óta nem láttam ennyire véres és brutális akciófilmet! Azonban a film legnagyobb erőssége mégsem ez, hanem az FPS stílus. Nem ez volt az első film, ami kísérletezett ezzel a módszerrel és nem ez volt az első, ahol a teljes játékidőt ebből a nézőpontból láthattuk, de az biztos, hogy idáig ebben a filmben sikerült a legjobban kihasználni a stílus sajátosságait, sőt kimerem jelenteni, hogy itt ki is maximalizálták ezt a módszert.

hardcore-henry-1-800x400.jpg

A film kb. ügy van felépítve, mint egy videojáték. Kapunk egy átvezetőt, majd utána jön egy hatalmas zúzás, majd ismételten kapunk egy összefoglalót, hogy mi a feladatunk, majd jön még több akció és ez így megy tovább a film végéig. Ez valakinek tetszhet, valakinek nem, nekem baromira bejött, A társunk Jimmy egy annyira változatos és vicces karakter, hogy nem lehet utálni. Nem Spoiler-ezem le, hogy miért annyira vicces, de a lehető legnagyobb baromságot találták ki! A film legnagyobb pozitívuma az akciók. Hihetetlen, hogy a kicsi büdzsé ellenére mennyi mindent beletudtak pakolni a filmbe. Konkrétan van egy eszméletlenül megrendezett autópályás rész, ami szerintem egyike lesz az év egyik legjobb akciójeleneteinek, de annak köszönhetően, hogy mindent a fős szemszögén keresztül láthatunk mindent még intenzívebbé teszi ezt az élményt. Őszintén megmondom, hogy ez tényleg egy olyan film, amiről mindenképpen szeretnék egy Így készült videót látni, hogy mégis hogyan valósították meg ennyire kevés pénzből.

shot2_001-2_0_0.jpg

Azonban hiába szórakoztam rajta nagyon jól, tény, hogy rengeteg hibával rendelkezik, és ahogyan utána tudtam olvasni rengetegen a bot egyszerű sztorit és a "borzalmas" kamerakezelést hozták fel a legnagyobb hibákként. Be kell ismernem, hogy egy ilyen egyszerű filmre ez a sztori tényleg csak arra szolgál, hogy legyen valami indíték a zúzásra, lehetett volna még ha nem is eredetibb, de sokkal érdekesebb sztorija is. A másik dolog pedig a kamerakezelés, ami elsősorban személyfüggő! Már rengetegszer megemlítettem már a blogon, hogy utálom a Shaky Cam-et. Utálom, amikor egy egész látványosnak tűnő verekedést, lövöldözést vagy autósüldözést a kamerarángás és a rengeteg vágás miatt nem lehet látni, mert tönkre tud tenni egy filmet. Nagyon sokan itt is ezt hozták fel, hogy a túlzott kamerarángatózás miatt nem látnak semmit, sőt rosszul lesznek tőle. Tény, hogy néhol nagyon túlzásba estek, főleg akkor, amikor Henry egy férfit üldözz és futás közben a kamera is megőrül. Most komolyan, amikor mi magunk rohanunk nem úgy látjuk a világot, mint itt Henry, lehetett volna a kamerát egy giroszkóppal vagy valami más eszközzel valahogyan egy picit stabilizálni. Ennek ellenére mégsem mondanám rossznak a kameramunkát, mert a legtöbb esetben szerintem nagyon jól követhetőek voltak az események, tényleg testközelből éreztem minden ütést és leadott lövést. Ez sajnos egy olyan dolog, amit nem lehet egy kritika alapján eldönteni, mert mindenkinek más-más ízlése van. Szerintem az akciók nagyszerűek voltak egy kicsivel több Shaky Cam-el, ami már nem egészséges, de még mindig nagyon jó, de a másik 10 fő szerint ez egy rakás sz@r, nem érdemes elpazarolni rá az időt. A harmadik dolog, ami nekem személy szerint nem tetszett, hogy a főhős nem beszélt. Tudom, hogy ezzel azt akarták elérni, hogy képzeljük el, hogy mi magunk vagyunk a főhős, de így sajnos nem nagyon tudunk izgulni neki, mert nem tudunk meg róla semmit és így nincsen személyisége. 

Összefoglalva:

A Hardcore Henry egy 100%-ig réteg film. Az olyanoknak, mint Én egy igazi felüdülés lesz a rengeteg sablonos és unalmas akciófilm után, de aki nem szereti a túlzott erőszakot, az agyatlan sztorit és rosszul lesz a túl sok Shaky Cam-től, azok messzire kerüljék el, mert nekik biztosan nem fog tetszeni. 

10/8 - 78%

hardcore-henry_mondo-art-by-cesar-moreno.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr868780160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása