CinemaLion

2016. augusztus 24. 21:40 - Tomlion

TOP 20 Kedvenc Akció filmem (10-1)

Az első rész ITT elolvasható!

maxresdefault_7.jpg

Korábban az akciófilmek ugyan azt a célt szolgálták, mint a mai lövöldözős játékok! Feszültség levezetésként szánták elsősorban a férfi nézők részére. Azóta a filmipar rengeteget változott, ezért manapság mindenkinek az igényeit próbálják kitölteni, amire a mai képregényfilmek a legalkalmasabbak, amiket a mai akció filmeknek tekinthetünk. De ezeknek a látványfilmeknek a 90%-ban sajnos hiányzik az a kézzelfogható valóban megfogható akció, kaszkadőr mutatványok, valódi robbanások és még sorolhatnám, amiket a számítógépek képtelenek vissza adni. Szerencsére éppen abban az időszakban vagyunk, ahol ismételten, ha nem is túl gyakran, de visszatérnek az "igazi" akciók is, amiknek egy része sikeresen fel is került a listára.

Szeretném ismét megemlíteni, hogy ez egy teljesen szubjektív lista, szóval ha a TI kedvenc filmjeitek nem szerepelnek ezen a listán vagy a 20-11 között, akkor elnézést kérek! Köszönöm a megértést, és jó szórakozást!

10. A fegyverek istene

hard_boiled_japan_blu_front.jpg

Manapság, ha a lassításról beszélnek az emberek mindenkinek azonnal a Mátrix jut az eszébe. A Mátrix előtt viszont a lassítás művészetének kronázatlan királya egyértelműen a legendás John Woo volt. Lehet a filmjeire azt mondani, hogy sablon történeteket mondanak el kevés csavarral, és a filmek csak az akciók miatt készültek el (nem mindig persze, lásd: Ál/Arc), de valljuk be, nem a történetek miatt nézünk John Woo filmeket és a zsenialitásának a csúcsa szerintem ebben a filmben teljesedett ki! Csak annyit kell mondanom, hogy az utolsó 45 perc, igen jól olvastátok, az utolsó háromnegyed óra egy vérben, lassításokban és izgalmakban gazdag pokoljárás, amit filmben csak nagyon ritkán láthat az ember.

Egy "rövidke" VÁGATLAN epizód ebből a 45 perces rémálomból, ami megmutatja Woo mester valódi zsenialitását. Manapság egy ilyen jelenet elkészítése CGI és egyebek nélkül egy igazi rémálom lenne, és gondoljunk bele, hogy egy 92-es filmről beszélünk!

  

9. Amerika kapitány: A tél katonája

amerika_kapitany_tel_katonaja_poszter.jpg

Tudom-tudom, azt mondtam, hogy ki fogom hagyni a legtöbb látvány orientált képregényfilmeket, de ha belegondolunk, hogy ez nem egy Bosszúállók stílusú CGI orgia, mint a legtöbb képregényfilm, akkor jogosan van a listában. Mégpedig azért, mert a kialakított világához képest egy meglepően földhözragadt, mégis elképesztően szórakoztató Bourne stílusú kém filmről van szó, mégpedig a legjobbik fajtából. Amikor elsőnek néztem egy Vasember 3. és Thor 2-höz hasonlító béna látvány filmre számítottam, az helyett pedig kaptam egy, minimális CGI-vel rendelkező, elképesztő akciókban és fordulatokban gazdag filmet, ami a Vasember óta a legjobb önálló Marvel film, és a legjobb folytatások egyike! A Russo testvérek nagyszerűen alkalmaztak kaszkadőr mutatványokat, igazi robbanásokat és elképesztően megrendezett párharcokat, ahol a Shaky Cam-et tökéletesen használtak, amiről azt hittem, hogy Paul Greengrass az egyetlen, aki jól tudja használni. Persze CGI-t is használtak rendesen, de a film eleji autósüldözésnél, vagy a zseniális autópályás zúzásnál még a tapasztalatlan szemek számára is azonnal feltűnik, hogy itt bizony nagyon kevés számítógépes trükköt használtak. Hiába volt nagyon jó a Polgárháború, még mindig ez a kedvenc MARVEL filmem, pedig nem vagyok rajongó!

Erről beszélek! Nagyszerűen követhető Shaky Cam, amit nem arra használtak, hogy eltakarják a színészek mozdulatait a béna harcuk miatt, hanem azért, mint a Bourne-Ultimátumban, rá tegyen még egy lapáttal a jelenet intenzitására!

 

8. Die Hard 3 - Az élet mindig drága

die_hard_3_die_hard_with_a_vengeance_1995.jpg

Egy legjobb akció filmek listából sem hiányozhat az ikonikus Die Hard széria valamelyik epizódja, a harmadik epizód pedig majdnem mindent jól csinált, amit egy folytatásnak tennie kell! Most nem egy zárt terepen (épület, reptér) kell John-nak boldogulnia, hanem most egy egész várost kapott meg játszótérnek. A film egyik legnagyobb erőssége, hogy nem húzza az ember idejét, és már a film első percében egy robbanással indít, és nem áll le egészen a stáblistáig. Azzal, hogy most a sztori sokkal monumentálisabb, mint az előző két rész együtt, de mégis követhető maradt, az már teljesítmény. John és Zeus minden idők egyik legjobb és legviccesebb párosa, míg az akciók annyira brutálisak, hogy a korhatár besorolás határait feszegeti. A legtöbb mai akció vígjátékkal éppen ez a gond, amiért nem szerepelt idáig egy sem a listában, mert azok a filmek sajnos a legtöbb esetben inkább vígjátékok, az akciók és a történet sajnos nagyon felejthetőek a legtöbb esetben. A filmmel kapcsolatban csak egyetlen negatívumom van, ami miatt nem kerülhetett magasabbra a listábra, az pedig maga a befejezés, amit maguk a forgatókönyvírók sem tudták, hogy ezt a történetet hogyan is kéne befejezni és 3 alternatív befejezés közül, amik közül az egyik az lett volna (ami szerintem egy nagyon bátor lépés lett volna), hogy a gonoszok most az egyszer győztek volna. Ezt viszont a stúdiók nem akarták, éppen ezért kaptuk meg a helikopteres befejezést, ami számomra mindig is egy gyenge befejezés volt egy ennyire jól összerakott filmnek. Ennek ellenére imádom minden egyes percés és érthető, hogy sokan miért tartják ezt a legjobb Die Hard filmnek!

Itt az alternatív sötét befejezés, ami részben érthető, hogy miért nem került be, de ennek ellnére én imádom ezt a verziót, hiába ütközik John személyiségével az itteni karaktere.

 

7. Mad Max: A harag útja

markbuttonmax.jpg

Geroge Miller jött, látott és mindenkit földbedöngölt, kritikusokat és nézőket egyaránt minden idők egyik leggyengébbnek tűnő történetével, de legkirályabb autósüldözésével! Erről a filmről csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni, azért nem is húzom nagyon a szót. A lényeg az, hogy igazi kaszkadőrök, igazi kocsikkal hajtottak végre hajmeresztő mutatványokat, amibe a Halálos Iramban teljes stábja azonnal beleborzong, ha egy akciót nem zöld/kék háttér előtt vehet fel. 2015 LEGJOBB FILMJE!!!

Őszinte leszek... Azt hittem a film nem lesz képes felnőni erre az ESZMÉLETLEN előzetesre!

 

6. Kingsman: A titkos szolgálat


kingsman-poster-main.jpg

A Blues Brothers óta az egyik leglazább és lestílusosabb film, ami készült, ami azon kívül, hogy kiparodizálja a Bond film kliséket, tisztelettel is nyúlt hozzájuk. Ezen kívül nem más ült a rendezői székbe, mint a Ha/Ver filmek rendezője, aminek köszönhetően kaptunk elképesztően izgalmas, Over The Top és brutális akciókat. A templomos jelenet konkrétan az elmúlt 10 év egyik legjobb akciószekvenciája!

Az előbb említett templomos jelenet. ÁLLAT!!!

 

5. Bourne-Ultimátum (avagy a teljes Bourne Trilógia!)

the-bourne-ultimatum_poster_goldposter_com_9.jpg

Imádom a Bourne Trilógiát, és szerintem a többség számított arra, hogy ez a film semmilyen körülmények között nem hiányozhat ebből a listából. Egy kerek egész, fordulatokkal és izgalmakkal teli Paranoia/Thriller a műfajon belül a legjobbik fajtából. Mégis, ha egy filmet kellene választanom a Trilógiából, gondolkodás nélkül a széria legjobb epizódját, az Ultimátumot választanám. Nem csak azért, mert itt zárult le a történet, hanem azért, mert itt minden, a színészek, az akciók, a rendezés és az Oscar díjas vágás ebben a filmben teljesedett ki! A Shaky Cam nem azért van, hogy elrejtsék a színészek és a kaszkadőrök mozdulatait, hanem azért, hogy még intenzívebb legyen az élmény és mégis nagyszerűen követhető az egész. Ezt a módszert pedig sajnos több százszor alkalmazták már csak azért, hogy pénz és időt spóroljanak a készítők, mert mint tudjuk egy akciószekvencia felvétele hetekbe-hónapokba is telhet, így viszont a stúdiók rengeteget spórolnak, hogy elkészüljön a film. Ennek köszönhetően pedig egyre igénytelenebbek és követhetetlenebbek lettek az akciók. Ha megnézem az első részt én mindig azon kapom magamat, hogy rögtön vagy 1-2 napon belül megnézem a többi részt is. Mind a mai napig egy viszonyítási alap Hollywood-ban, nem véletlen, hogy nagyon sokan az előző évtized legjobb akció filmjének tekintik!

Látod Olivier Megaton? Így kellett volna a Szállító 3-ban és a Taken 2-3-ban is megcsinálni a bunyókat!

 

4. Crank - Felpörgetve

mv5bmjg0njaxndy4mv5bml5banbnxkftztcwoda5mjmzmw_v1_sx640_sy720.jpg

Mint azt már mondtam a Golyózápornál, imádom az elborult, pörgős, véres, BADASS akció filmeket, amik között torony magasan a CRANK a legjobb a kategóriáján belül. Aki többet szeretne tudni a filmről, az ITT elolvashatja a kritikámat róla, mert ott mindent leírtam, amit szeretem benne. 

Egyik legjobb Jason Statham pillanat!

  

3. Elrabolva

mv5bmtm4nzq0otyyof5bml5banbnxkftztcwmdkynjqymg_v1_sx640_sy720.jpg

A 3. helyen a kedvenc akció filmem a 2000-es évekből, az Elrabolva, amiről már nem először teszek említést a blogon (ITT a filmről készített Kritikám, ITT pedig a másik listámon említettem meg). Elsősorban nem az akciók miatt maradt annyira emlékezetes a számomra, hanem a drámai rendezés és természetesen a nagyszerű Liam Neeson miatt, aki népszerűvé tette az idősödő akcióhős fogalmát (és sajnos mind a mai napig eröltetik). Az egyik kedvenc filmem!

A film egyik legjobb jelenete, ahol Bryan bejut az albánokhoz, itt pedig teljesen higgdatan megjátsza, hogy a helyi rendőség új képviselője, amit el is hisznek neki. Azonban, miután megtudja, hogy a lánya elrablója előtte van azonnal elveszíti a hidegvérét és bosszút áll az emberrablókon, amit öröm nézni, mégsem lesz a főhős a szemünkben egy negatív figura, mert mi az Ő helyében valószínűleg szintén ezt csinálnánk.

 

2. Terminátor 2 - Az ítélet napja

1339458467t.jpg

Minden idők legjobb folytatása, és a 90-es évek legjobb akció filmje! Forradalmi látványvilág, nagyszerű karakterek, nagyon jó történet és olyan akciók, amiket a Terminátor Genisys csak irígyel, hogy neki miért nincsenek ilyen jó jelenetei. Ez volt az a korszak, amikor még a 18-as besorolású filmek 100 milliós költségvetéssel készültek. A harag útja kivételével ezt hány film mondhatja még el magáról?

 

Amik lecsúsztak a listáról!

Ezek azok a filmek, amik még megérdemelték volna, hogy szerepeljenek a litámon (máshol biztosan szerepelnek), de sajnos pont lemaradtak róla! 

 

Mátrix: Forradalmi akciófilm a kor legjobb látványvilágával, és merész gondolkodtató történetével. Sajnos azért maradt le a listáról, mert csak utólag néhány éve láttam elsőnek, ez miatt nem hagyott bennem akkora nyomot, amit fiatalon hagyott volna.

Mission Impossible 4-5: Ki hitte volna, hogy egy korrekt Trilógia után a negyedik-ötödik filmek lettek a széria legjobb epizódjai? Az 5. rész számomra benne is van a legjobb PG-13 akció filmek között.

A sötét lovag: Eredetileg benne volt a listámban, de utána jobban átgondoltam, és a film inkább egy zseniális Krimi/Thriller/Dráma a legjobbik fajtából, mint akciófilm. Félreértés ne essék, a Tankos üldözés zseniális, de Batman bunyói... Mondjuk azt, hogy inkább erős közepesek, mint emlékezetesek egy Amerika kapitányhoz képest! Még mindig imádom ezt a filmet, csak inkább más szempontok miatt,

Szemtől szemben: Itt is ugyan az a helyzett, hogy a film nagyszerű akció szekvenciákkal rendelkezik, de jobban működik Krimi/Drámaként.

Robotzsaru: A 21. helyen áll nálam!

Halálos fegyver széria: Itt is azt tudom mondani, hogy első sorban a nagyon jó karakterek és a dumák maradtak meg, mint az akciók, ami nem egy rossz dolog és egy Top 10 Akció Vígjátékok listán biztos az élen lennének.

A szikla: Éppen hogy lecsúszott a listáról a fiatal Michael Bay rendező legjobb filmje, aminek az első 15 perce konkrétan minden idők egyik legjobb nyitánya!

John Rambo: Stallone visszatért és nem is akárhogy! A 80-as évek egyik legikonikusabb akció sorozata a 2000-es években még mindig megállja a helyét, a mai látványfilmekben gazdag digitális világban. A Feláldozhatók széria közel nem volt annyira ÁLLAT, mint itt az utolsó 5 perc!!!

 

1. Die Hard - Drágán add az életed (avagy a 80-as évek, és szerintem minden idők legjobb akció filmje)

die_hard.jpg

A Ragadozó után John McTiermen ismét felmosta mindenkivel a padlót, és egy örök klasszikust hozott össze! Körülbelül 2011-12 környékén kezdtem el intenzívebben filmeket nézni. Akkoriban pedig azt gondoltam, hogy az összes 80-as évekbeli akciófilm olyan, mint a Kommandó, agyatlan, de szórakoztató. A modern akció filmek amiket akkoriban láttam pedig szintén nem voltak annyira emlékezetesek (rossz filmeket választottam). Végül rátaláltam a Die Hard-ra, amitől egyáltalán nem vártam semmit, csak egy újabb átlag Schwarzenegger stílusú agyatlan filmet, és olyan hatást váltott ki belőlem, amit akció film korábban még soha sem... Izgultam rajta! Annyira, hogy fogalmam sem volt arról, hogy mi fog a következő pillanatban történni. Mai szemmel is megállja a helyét a 18-as karika (ha úgy adnák a TV-k), a forgatókönyv és a karakterek nagyszerűek lettek, főleg Alan Rickman személyében Hans Gruber, akinek a stílusát rengetegen próbálták már utánozni, inkább kevesebb sikerrel. Részben ezek miatt az első, váratlan benyomások miatt tartom mind a mai napig ezt a filmet jobbnak, mint a 3. részt, mert amikor odáig jutottam már nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok, és hiába sikerült a harmadik résszel rengeteget újítaniuk tudni lehetett hogyan fog végződni. Korábban az akció filmek csak látvány filmnek számítottak, ezért nézték őket az emberek, és az, hogy egy film ne egy látványos dzsungelben játszódjon, hanem egy unalmas épületben akkoriban ez egy kockázatos döntés volt. A Die Hard pedig jött, látott és azonnal klasszikus lett. Egyszerűn csak szuperlatívuszokban lehet erről a filmről beszélni!

 

Örülök, hogy elolvastátok a listámat és remélem tetszett. Nektek mik a kedvenc akciófilmjeitek?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5111649526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása