CinemaLion

2016. november 26. 18:59 - Tomlion

JASON BOURNE (2016) - Kritika

Nem egyszer tettem említést a blogon az egyik kedvenc akció/kém/thriller szériámról, a Bourne filmekről. Sőt az általam nagyon kedvelt és véleményem szerint nagyon alulértékelt Bourne-hagyatékról még kritikát is írtam (amit ITT elolvashattok). Azonban amikor bejelentették, hogy készül egy új Bourne Matt Damon-al a főszerepben és Paul Greengrass rendezésében azonnal kibújtam a bőrömből, és az év egyik legjobban várt filmje volt a számomra. Úgy volt, hogy moziban nézős lesz, azonban a kezdeti hatalmas lelkesedés után nagyon gyorsan kezdtek megjelenni a negatívabb hangvételű kritikák, leginkább a sztorival kapcsolatban, ezért elmaradt a mozi. Párnapja meg jelent DVD-n (mert mozis minőségben számomra TILOS filmet nézni) és megnéztem, mert úgy voltam vele, hogy számomra hatalmas Bourne rajongónak bizony tetszeni fog... Sajnos nem váltotta be a hozzá fűződött reményeket.

883509_33.jpg

Jason Bourne (Matt Damon) nem tud a múlt kísérteteitől szabadulni, áldozatainak képe folyamatosan kísérti őt. Úgy bünteti magát, hogy Görögországban verekszik kis pénzért, egészen addig, amíg egy korábbi CIA-s kapcsolata, Nicky Parsons (Julia Stiles) fel nem tűnik, hogy elmondja egy új és még veszélyesebb program van készülőben. Ezek után a cselekmény három szálra szakad, az egyik a személyiségi jogok/közösségi hálózatok/kormányzati megfigyelés témakörben bontakozik ki, a másikban a Treadstone (magyarul: Kőlépcső... JAJ!) titkának megfejtése felé halad, a harmadikban pedig az apja múltjában felmerült néhány kérdés, amikre keresi a választ. A Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója, Robert Dewey (Tommy Lee Jones) persze ismét egy szemét féreg, aki csak a veszélyt látja az egykori tisztben és mindent megtesz azért, hogy eliminálja.

jason-bourne-2016-movie-free-download-720p-bluray-2.jpg

Kimondom kerek perec... Ez nem más, mint a Bourne-csapdának a sztorija!!! A spoiler miatt nem megyek bele a részletekbe, de aki látta a szériát, ebből szerintem rájön, hogy mely dolgok miatt. Ez még egy megbocsájtható hiba lenne, hogy ha a film szórakoztató lenne, de higyjetek nekem... Nem az! Az eredeti Trilógia a feszes tempója, a nagyszerű karakterei, remek akciószekvenciái, és természetesen a (véleményem szerint) tökéletesen végig vezetett történet miatt volt annyira emlékezetes és szerethető. Itt viszont nem kaptunk mást, mint egy átlagosan végig vezetett, teljesen kiszámítható történetet, mindenféle csavar nélkül. Úgy értem, most komolyan mi szükség volt behozni a történetbe Bourne apját? Alig tudtunk meg róla valamit, aminek a lényege az, hogy hazugságok hálója miatt lett Jason az, aki. Azonban ezek olyannyira jelentéktelen információk, hogy lényegesen SEMMIT nem változtatnak az eredeti Trilógiának a felépítésén semmilyen mértékben.

jason-bourne-trailer1.jpg

Nicky Parsons kivételével senki nem tért vissza az eredeti karakterek közül, ami szerintem egy kicsikét sajnálatos, főleg azért, mert az új karakterek annyira bénán lettek megírva, hogy a nagyszerű színészgárda sem tudott rajta javítani semmit, főleg Tommy Lee Jones. Annyira béna párbeszédek jutottak neki, hogy azt fájdalmas volt nézni, Alicia Vikander karaktere, pedig nagyon hasonló volt Joan Allen karakterére (Pam Landy-re), de semmi kiemelkedő nem volt benne, részben a szövegkönyv miatt. Matt Damon pedig... Miért akarta ezt a filmet egyáltalán megcsinálni? Úgy értem, hogy most a karrierje csúcsán van (Mentőexpedíció, Csillagok között stb.), erre pedig valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva bevállal egy átlag tucat akció filmet? Miért? Az is vicces, hogy IMDB szerint Damon a filmben összesen alig 25 mondatot beszél (fel is tűnik), csak komolyan néz előre és verekszik egy párszor. Az egyetlen karakter, akit bírtam a filmben az új bérgyilkos volt, akit a nagyszerű Vincent Cassel alakított, aki a korábbi filmek bérgyilkosaihoz képest itt neki már volt indítéka arra, hogy miért akarja minden áron megölni Bourne-t.

jason-bourne-3.jpg

Azt viszont be kell vallani, hogy a szériához méltóan az akció szekvenciák ismét grandiózusak lettek, a film konkrétan kettő nagyobb (film elején és végén) és kettő kisebb (a film közepén) akció szekvenciából áll. A film elején lévő városi harc a civilek és a rendőrök között, ahol Bourne és Nicky egy motorkerékpáron menekül a CIA elől, ami olyan garndiózusra sikerült, hogy az év egyik legemlékezetesebb jelenet sorai között fogják az emberek emlegetni. A film végén pedig ismét kapunk egy autós üldözést, ami pedig már tényleg túl sok volt. Konkrétan Bourne egy sport kocsival üldöz egy páncélozott teherautót, ami egy akkora nagy monstrum, ami a kocsikat kirobbantja a helyéről, ami engemet kisértetiesen emlékeztetett a Die Hard 5 egyik jelenetére, ahol ugyan az történik ott is, amikor a páncélautó neki ront a parkoló kocsiknak... MI A FRANC? A film közepénél pedig a megszokott menekülés a kamerák és mindenki elől és néhány egész jó, de mára már standard bunyót láthatunk. Megnyugtathatok mindenkit, a Shaky Cam a Bourne szériához képest már sokkal kevésbé remeg, mint például a Bourne-csapdában volt, ezért sokkal többet lehet látni belőle, azonban semmi kiemelkedő, mert hiányzik az intenzitás a sztori miatt.

A 14. másodperctől látható a fent említett jelenet, ami konkrétan a Die Hard 5-ben is benne van!

A sztori konkrétan megölte a filmet. Most komolyan, melyik barom fejéből pattant az ki, hogy egy Bourne filmben az internetes megfigyelésekről kell szólnia! Értem én, hogy aktuális, meg minden, de ezt a sztorit ne egy Bourne filmben süssük már el, ahol konkrétan az új "Facebook 2-t" mutatták be, ami biztosítja a felhasználokat afelől, hogy ez a rendszer már senkit sem fog megfigyelni. A vicc az egészben az, hogy ezt amikor a filmben egy konferencián bejelntik a közönség bekajálja az egészet és állva tapsolnak, mert hisznek a fejlesztőnek! Ne röhögtessetek már! Egy ilyen baromságot egy Austin Powers filmben tudnék elképzelni, nem egy Bourne-ban! A rengeteg logikai hülyeségről és abszurd technikai, számítógépes baromságokról már nem is beszélek. Persze a korábbi filmekben is bakiztak ilyen téren, de ott a jó történet és nagyszerű karakterek elfelejtették az ottani hülyeségeket.

Összefoglalva:

A Jason Bourne egy rossz film? Egyáltalán nem az! Legalább is nem egy Die Hard 5, SPECTRE vagy egy Elrabolva 3. Ez a film azokat még mindig földbe tudja döngölni. A Jason Bourne egy csalódás volt? Határozottan igen! Egyszerűen alig tudom elhinni, hogy 9 évvel a 3. rész után csak ennyit tudott az erdeti gárda összehozni? Semmi új dolgot nem tudtunk meg Bourne múltjával kapcsolatban, ami szükségszerűvé tenné a filmnek a létezését, a sztori az kiszámítható és unalmas, az akciók pedig vagy király vagy túlzó, de a legtöbbször csak középszerű lett. A sztorit azzal lehetett volna véleményem szerint egy picikét feldobni, ha összeillesztették volna a Jeremy Renner-es történetszállal, így esetleg egy profi párost is alkothattak volna. Tudom, hogy sokan nem szeretik a Bourne-hagyatékot, de ezzel a húzással szerintem új irányt is adhattak volna  az egész szériának, és véleményem szerint pedig sokkal királyabb lett volna két profit látni menekülni a CIA elől, esetleg fel is vehették volna velük a harcot. Nem mondom azt, hogy a film nem érdemel meg egy megtekintést, főleg azért, mert a Bourne fanok ígyis-úgyis megnézik (szerintem már meg is tették), akik pedig alapjáraton nem szereti a szériát, az még a Trilógiát sem nézte meg. Azt viszont elmondhatom, hogy én a DVD-t nem fogom azért megvenni, hogy teljes legyen a Bourne gyüjteményem, ha úgysem fogom többet megnézni. Die Hard 5 sem kellett, szóval ez is kimarad.

10/6 - 58% (Legszívesebben 5 pontot adtam volna a filmnek, azonban önmagában, egy átlag akció filmnek nem tudom rossznak mondani. Az eredeti széria annyira magasra tette a lécet, hogy azt képtelenség megugrani. Az viszont már sokkal kínosabb, hogy A túlélő (2015), amíról ITT elolvashatjátok róla a véleményemet, számomra egy szórakoztatóbb film volt, mint az új Bourne. Ezt a szégyent az én szememben soha nem moshatja le magáról!

maxresdefault_12.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr4412000820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása