CinemaLion

2016. december 08. 18:55 - Tomlion

Armageddon (1998) - Kritika

Michael Bay-re nagyon haragszok. Nem azért, mert mostanra már csak a pocsék Transformers filmeket csinálja (te jó ég... hamarosan jön a ötödik!!!), hanem azért, mert a Bad Boy's egy nagyon korrekt és szórakoztató akció film volt, azonban A szikla véleményem szerint egyike minden idők legjobb akció filmjeinek, sőt a Bad Boy's 2. benne van a Top 20 kedvenc akció filmjeim között. Kettő sikeres film után pedig lehetősége adódott arra, hogy megrendezze az 1998-as év legtöbb bevételét hozó filmjét, az Armageddon-t, ami egy agyatlan szórakozás, bár itt már lehet látni a későbbi Bay filmeknek a hibáit. 

large_coinnuczcw5fmhbty8hcudmobno.jpg

A sztorit szerintem fölösleges túlrészleteznem, mert szerintem már mindenki látta a filmet. Egy hatalmas aszteroida száguld a Föld felé, amit valamiért SENKI nem vett észre (a mágneses térgörbítéses magyarázat szerintem egy hatalmas baromság), és nem másra, mint Bruce Willis-re és csapatára hárul a feladat, akik egy olajfúró tornyon dolgoznak, hogy fúrjanak egy lyukat az aszteroidába, hogy egy atombombával elpusztítsák azt.

A film akkoriban, mint két évvel korábban a Függetlenség napja, egy hatalmas nagy dolognak számított, ezért a szereplőgárda is hatalmas volt. Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler, Will Patton, Steve Buscemi, Michael Clarke Duncan, Owen Wilson, Clark Heathcliffe Brolly, Peter Stormare, William Fichtner és még sorolhatnám. A film büdzséje is hatalmas volt, ami 140 millió dollár volt, ami majdnem kétszer annyi volt, mint a Függetlenség napjáé (75 millió). Mindenki erről a filmről beszélt és egy Must Watch volt mindenki számára, annak ellenére, hogy a kritikusok a filmet szanaszét szaggatták.

armageddon_1.jpg

Mert valljuk be, a film sztorija egy elképesztően nagy baromság. Most komolyan, ahelyett, hogy képzett pilótákat tanítanák meg alig több, mint egy hét alatt, hogy hogyan kell fúrni, inkább néhány alpári tahót tanítanak meg mindent az űrutazásról? A való életben ilyesmi soha a büdös életbe nem történne meg, a NASA-t pedig nem érdekelné az, hogy Willis a saját csapatát akarja, mert akkor nélküle oldanák meg az egészt.

A fizika pedig megint egy más tészta. Az elmúlt években el voltunk látva nagyon jó, látványos, és valamilyen szinten reális űrben zajló Sci-Fi filmekkel (Interstellar, Gravitáció, Mentőexpedíció), éppen ezért, ha ezek után megnézzük az Armageddont rögtön láthatjuk, hogy nem szabad a fizika törvényeit a film nézése közben figyelembe venni, mert akkor rögtön beleköthetünk minden apróságba.

armageddon-movie-billy-bob-thornton.jpg

Szerencsére a film nem is próbálja magát komolyan venni, csak egy szórakoztató popcorn mozi akar lenni. Őszintén megmondom a film első 70 percét annó az unalomig néztem, mert annyira jó volt. Az, hogy röviden ugyan, de egyessével bemutattak minden fontosabb szereplőt a Nasa-tól a fúró csapatig nagyon emlékeztetett a Függetlenség napjának a karakter bemutató módszerére. Mindegyik különböző, de emlékezetes karakter, akik közül mindenkinek megvan a maga emlékezetes pillanata. Főleg Bruce Willis és Ben Affleck közös interakcióira emlékszek vissza a legszívesebben, annak ellenére, hogy mindkettőjüknek nem a legjobb forgatókönyvvel kellett dolgozniuk. Főleg Affleck játékán látszik néha, hogy nem tudott magával mihez kezdeni azért, mert nem volt mivel dolgoznia, valamint, mert közte és Bay között több nézeteltérés is előfordult.

armageddon12344.png

Itt szeretnék beszélni egy kicsikét Michael Bay-ről. Köztudott, hogy a film forgatása közben Bay a maga ura volt, nem hagyta, hogy bárki beleszóljon a munkájába. A DVD audiókommentárjából kiderül, hogy Affleck felvetette Bay-nek azt a kérdést, amit én tettem fel korábban pár sorral feljebb hogy: "Miért nem a képzett asztronautákat képezik ki a fúrógép használatára?" mire Bay rögtön elküldte a francba és megmondta, hogy ne avatkozzon bele mert Ő kézben tartja az egészet (és még finoman fogalmaztam). Ezt azért hoztam fel, mert a mai Transformers filmjeinél is ezt a szellemiséget lehet észrevenni. Az első Transformers sok ember szerint (egy nagyon picikét számomra is) azért volt még egy szórakoztató darabb a későbbi epizódokhoz képest, mert ott még Steven Spielber produceri feladatokat is ellátott, ezért ha előfordultak olyan baromságok, amiket Bay beleakart rakni Spielberg még visszatudta tartani. Ezért lesznek az újabbnál újabb filmjei egyre rosszabbak és rosszabbak (kivétel talán a 13 óra).

armageddon-michael-bay-ben-affleck-liv-tyler.jpg

Mint azt korábban írtam a film első 70 percét rengetegszer láttam. Azonban miután kijutunk az űrbe onnantól az egész kiszámíthatóvá és unalmassá válik a nagyon lapos történetvezetés, rendezés és al elképesztően hosszú két és félórás játékidő miatt. Van a filmben egy űrállomáson zajló akció szekvencia, amit konkrétan kilehetett volna hagyni az egészből, mert a film sztorija szempontjából rengeteg fontos dolog nem történik, csak annyi, hogy egy orosz űrhajós is csatlakozik a csapathoz. Ezért szerintem kár volt majdnem 20 percet húzniuk az időnket. Szerintem csak azért rakták ezt a részt bele, mert tudták, hogy még később jönnének az aszteroidán zajló izgalmas részek, ezért ki kellett tölteni ezt az időt egy másik, értelmetlen akció jelenettel.

A másik komoly gondom, hogy az akciókat nagyon sokszor túl közelről vették fel. Azonban nem csak a szűk helyen játszódó jeleneteknél, hanem az aszteroidán lévő izgalmasnak szánt jeleneteknél is sokszor csak azt láthatjuk, hogy a kamerát az emberek arca előtt rángatják. Ezért az izgalmasnak és látványosabbnak szánt részek rögtön elveszítik a funkciójukat.

2716_5.jpg

Egyébként a kritika írása közben felmerűlt bennem egy kérdés! Ha Michael Bay ma készítené el a filmet az jobb vagy rosszabb lenne-e? Véleményem szerint rosszabb. Itt most egy kicsikét dicsérem a fiatal Bay-t, mert a film második felében nem hagyatkozott 100%-ig a fiatal számítógépes technikára. Tudta, hogy a technológia még nem elég fejlett ahhoz, hogy mindent számítógéppel csináljanak meg, ezért, amit lehetett valóban megépítettek. Az űrhajók belseje, a fúró járművek és az aszteroida egy részét valóban megépítették, valamint többször használtak háttér festményeket, aminek köszönhetően a film nagyon jól öregedett, még mai szemmel is megállja a helyét. Viszont, ha ma kellene megcsinálnia a filmet tuti biztos, hogy nem szenvedne sokat a prodikcióval és mindent a számítógépre bízna, így viszont hiányozna belőle az a plusz, ami itt még felfedezhető. Az is lenyűgöző, hogy a stáb rengeteg eredeti helyszínen is forgathatott, konkrétan a Nasa irányító központjában, és a kiképző részlegeken. Sőt, a filmben viselhettek a történelemben először civilek igazi szkafandert, ami akkoriban elképzelhetetlennek tűnt.

quarry.jpg

Ősszefoglalva:

Egy igazi ostoba, de tényleg szórakoztató blockbuster a 90-es évekből. Minden benne van, amiért lehet Bay-t szeretni, de mégtőbb, amiért manapság már utáljuk. A film első fele mind a mai napig nagyon jó, az idézhető beszólások tömkelegével, és emlékezetes karaktereivel, csak sajnos a film második fele számomra már képtelen volt már fiatal koromban is fenn tartani az érdeklődést, ami a végére számomra szétesett. Azonban ha választanom kéne EZ között vagy bármelyik Transformers film között gondolkodás nélkül az Armageddon-t választanám, de még mindig nem tartom Bay legjobb filmjének, mert A szikla és a Bad Boy's 2. számomra még mindig torony magasan jobbak. Őrülnék, ha többször készítene kisebb költségvetsésű filmeket, mint például a tényleg kifejezetten jól sikerült 13 óra, ami szintén nem egy hibátlan alkotás (10/7), de még mindig jobb volt, mint az első Transformers!

10/6 - 64%

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5012033617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.01.09. 13:21:20

Remek kritika!

Ez volt az egyetlen film Michael Bay-től, amit élveztem. Sokan ezt is lehordják, pedig (főleg a későbbi film franchise-okhoz képest) szerintem talán ez Bay legjobb műve.
CinemaLion
süti beállítások módosítása