CinemaLion

2016. december 16. 19:37 - Tomlion

Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (2016) - Kritika

Az első Star Wars spinoff-tól, senki nem várta azt, hogy meg fogja változtatni a szériáról kialakítot képünket, főleg azért, mert pontosan tudtuk hogyan fog végződni! A végeredmény pedig olyan is lett, amire számítottam... Nagyon jó, de felejthető!

rogueone_onesheeta_1000_309ed8f6.jpeg

A történet nem sokkal a 4. rész kezdő képsorai előtt játszódik. Megtudjuk, hogy Galen Erso (Mads Mikkelsen) volt a Halálcsillag tervezője, aki már évek óta elvonultan élt, távol a Birodalomtól a családjával. Egy nap azonban Orson Krennic (Ben Mendelsohn) megtalálja és azt akarja, hogy fejezze be a Halálcsillag munkálatait. Galen-nek előtte viszont sikerült biztos helyre küldenie a lányát Jyn-t (Felicity Jones), akit később Saw Gerrera (Forest Whitaker) megtalálta és felnevelte. Évekkel később pedig a lázadók egy kisebb csapata kiszabadította Jyn-t a fogságából, és megkérik, hogy keresse meg Gerrera-t, mert állítólag tudja hol van Galen, azonban mivel nem bízik senkiben abban reménykednek, hogy Jyn-től megtudhatják Galen jelenlegi tartózkodási helyét és, hogy hogyan lehet elpusztítani a Halálcsillagot.

Elárulom, hogy miért tartom gyengébb filmnek, az Ébredő erőnél! Nem a történet miatt, mert őszintén mindig is kiváncsi voltam arra, hogy hogyan is történhetett meg, hogy a lázadók egy kisebb csapata eltudta lopni a nagy és hatalmas Birodalomtól a szigorúan biztosan őrzött terveket. Azonban a legnagyobb gondom (ami egy Star Wars filmben idáig nem volt negatívum), a karakterekkel volt. A főszereplő kivételével SENKI nem volt semmilyen mértékben emlékezetes! Cassian Andor-ról (Diego Luna) egy lázadóról, Chirrut Îmwe-ről (Donnie Yen) egy vak harcművészről, akit átjárja az Erő és a társáról Baze Malbus-ról (Wen Jiang) egy nagyon rövid párbeszéd formájában megtudjuk, hogy kik Ők és ennyi, de semmi mélységet nem adtak nekik. A teljes játék idő alatt szinte semmit nem tudunk meg róluk, valamint semmilyen változásokon nem esnek át.

160401406_7888db.jpg

Az Éberdő Erő-ről lehet azt mondani, hogy az Új remény koppintása, AZONBAN az ottani karakterekről (Rey, Finn, Poe, Kylo Ren) alig félóra alatt mindent megtudtam, ami nekünk nézőknek  a kezdetekkor szükségszerű volt és a film végére a többsége jelentős változásokon mentek keresztül. Az itteni karaktereknek a nevét konkrétan az IMDB-ről olvastam le, mert egyszerűen nem emlékeztem a nevükre!!! Úgy hivatkoztam rájuk, amikor a testvéremmel beszélgettünk a filmről, hogy a "pilóta", a "vak harcos", a "vak harcos társa", "Forest Whitaker", a "lázadó csávó, aki a csapattal volt" és még sorolhatnám.

Ezek miatt, hogy a karaktereket nem ismertem meg a film első kétharmadának a nagy része érdektelenségbe fulladt és azon kaptam magamat, hogy: "Most hol is vagyunk?" "Miért is történik ez?" és még sorolhatnám, ami korábban csak a Bajlós árnyakban fordult elő! Forest Whitaker karakterének a történet szálát konkrétan ki lehetett volna hagyni, csak egy pár tollvonással átkellett volna írni a filmnek azon részét, így 15-20 percet megspóroltunk volna. Részben ez miatt a drámaibbnak szánt részek egyszerűen súlyukat veszítették. A másik komoly gondom az információ áramlás volt. Alig 10 perc alatt annyi nevet említenek meg és olyan sok helyszínről beszélnek, hogy ha valaki egy pillanatig nem figyel oda az hamar elveszítheti a fonalat. Mivel nem tudtam a szereplőkért izgulni a drámainak szánt részek elveszítették a súlyukat. Ezt részben az utólag felvett jeleneteknek is köszönhetjük, mert állítólag az eredeti vágás túl sötét volt a Disney számára, ezért egyes jeleneteket újra kellett forgatniuk. Érződnek is ezeknek a jeleneteknek a megléte, mert egyszerűen nem alkotott a filmnek ezen része egy kerek egészet. Néha oknélkül poénkodtak, ami egy eléggé sötét hangulatú szekvencia vagy jelent után inkább kínos volt, mint vicces.

star-wars-rogue-one-trailer-1-18-630x263.jpg

Azonban nem tudom azt mondani, hogy egy rossz filmről van szó, mert ez egyáltalán nem igaz! Az, hogy a Star Wars univerzum egy új arcát mutatta meg, vagyis egy háborús film volt az űrben a film hangulatának nagyon jót tett. Érezni a koszt, a mocskot, a reménytelenséget, amit a polgárháborút átélt bolygók, Rohamosztagosok és Lázadók átéltek! Az előző filmekkel ellentétben ez nem egy kaland film volt, mint az Éberdő erő vagy az erdedeti Trilógia, ez miatt pedig súlya volt a történéseknek, meg annak, amikor a katonák terepre mentek és a harcmezőn kellett a lázadóknak Birodalmi lépegetók ellen felvenni a harcot.

A film utolsó egyharmada mentette a teljes összképet! Tudtuk, hogy hogyan fog végződni a cselekmény, azonban a rendezéssel sikerült elhitetni velünk, hogy izguljunk az egydimenziójú karakterekért, és mint háborús akció film nagyon is megállta a helyét. Az egész Csillagok háborúja szériában nem láthattunk ennyire jól megrendezett akció szekvenciákat. Valamint egyes karaktereknek kisebb pillanatai, főleg a "vak harcművész" részei (akit egyébként az Ip Man óta nagyon szeretek) voltak a film legemlékezetesebb részei.

Az is tetszett, hogy az Ébredő Erővel ellentétben itt a Fanservice nem lett túlzásba véve! Természetesen itt is volt 1-2 egyértelmű (és fölösleges) cameo és/vagy utalás, de összegészében itt sokkal elegánsabbak voltak az utalások elhelyezése, főleg a 4. résszel kapcsolatban, néhányat lehet, hogy első nézésre még észre sem vettem. Az viszont egy aprócska csalódás volt, hogy a Zsivány Egyes kódnévnek végül semmi komoly jelentése nem volt.

rogue-one-death-star-installment.jpg

Sokan pedig szerintem kíváncsian várják a következő kérdésre a választ. Darth Vader szerepel-e? A válaszom IGEN, de ne várjatok túl sok játékidőt. Az viszont meg kell említenem, hogy nem jártunk úgy, mint az Öngyilkos osztagban a Jóker-rel. Ott úgy reklámozták a karakterét, hogy a történet szempontjából fontos szerepe lesz, erre viszont alig volt 10 percet a filmben. Itt a sötét Nagyúr mégkevesebbet szerepel, AZONBAN meg kell említenem, hogy ebben az esetben az előzetesekben nem úgy reklámozták Darth Vader-t, hogy fontos szerepe van a filmben, csak annyit tudtunk meg róla, hogy benne van és kész! Nem vártam többet, és őszintén nem is éreztem a hiányát. Azonban van egy jelenete, ami egyszerűen... WOW! A magyar hangja (mert ahol moziba járok nem vetítik feliratosan ) a Star Wars: Lázadók című animációs sorozatból Horányi László szinkronizálta, aki egy picikét más, a megszokott magyar hangokhoz képest, de véleményem szerint az Ő hangja áll a legközelebb James Earl Jones eredetik beszéd stílusához. Nekem bejött, de mindenféleképpen megakarom nézni a filmet eredeti nyelven is.

ht_rogue_2_er_161013_12x5_1600.jpg

Spoilermentesen ennyit tudtam hirtelen elmondani a filmről! Jó film volt? Egyértelműen! Jobb, mint az előzmény Trilógia bármelyik része? Ezt fájdalmas lesz beismernem, de a Shitek bosszúját még mindig jobbnak tartom! Nem sokkal, de egy paraszthajszállal! A színészi alakítás remek, a látvány nagyon jó, a 3D-re főlösleges költeni, mert SEMMI pluszt nem ad a filmélményhez, viszont a gyenge forgatókönyv, az újraforgatások és az egyáltalán nem emlékezetes karakterek miatt egyáltalán nem tekintem jobbnak a 7. résznél. Mindezek ellenére egy nagyon jó Blockbuster, a jegy és DVD árat (ha olcsóbb lesz) mindenféleképpen megérdemli, számomra biztosan többször nézős lesz, de nem lesz klasszikus.

10/7 - 69%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr7412052475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása