CinemaLion

2017. február 09. 10:28 - Tomlion

Train To Busan (2016) - Kritika

Z világháború nem tetszett nektek? Van egy olyan érzésem, hogy akkor ezt szeretni fogjátok!

busanhaeng.jpg

A sztoriról nem lehet túl sokat elmesélni. Végig kísérjük néhány civil kétségbe esett küzdelmét, egy hirtelen kialakult zombi apokalipszisben, egy vonaton. Ennyi röviden a sztori, azonban az elmesélési módja valami bravúrosra sikeredett. A karakterek nagyon egyszerűek lettek, ami a legtöbb ilyen stílusú zombi filmben szokott lenni, mégis amiért működnek a karakterek, azok a döntések amiket hoznak, ami kihatással van a film további részére és a személyiségükre.

dernier-train-pour-busan-trailer-961296-large.png

Kezdetben a legtöbben csak saját magukért aggódnak, nem segítenek a másikon, azonban rá kell jönniük, ha nem segítenek egymáson, akkor nagyon hamar a zombik eledeleként fogják végezni. Azonban ezt a történetet nem szájbarágósan mesélik el a nézőknek, hanem vizuálisan, az akciókon keresztül. Az akciók nem azért vannak jelent, mint egy Z világháborúban, ahol azt gondolod, hogy a készítők elszerettek volna kápráztatni a látványos, számítógéppel megalkotott jelenet sorozataikon. Itt minden akciónak jelentősége van. Csak az akciókon keresztül megtudjuk, hogy mely emberek hogyan gondolkodnak, milyen a személyiségük, ki a bátor, az önfeláldozó, és ki a gyáva nyúl, aki bárkit képes feláldozni csak azért, hogy Ő egyedül túlélje. Ezeket nem mondják el nekünk nézőknek, hanem megmutatják. Show, don't tell!

4ff07f090d904da013a2286cfb4e56e8-1.jpg

Itt nem azért izgulunk a karakterekért, mert "Jaj, itt egy terhes nő és egy gyerek, aggódnunk kell miattuk...", hanem azért, mert láthatjuk, hogy milyen szörnyűségeken mennek keresztül ezalatt a pokoli utazás alatt. A film valami mesterien adagolja a feszültséget. Nem az a horrorisztikus, hogy mennyire véres és undorító egy film. Meg is lepődtem, hogy nem olyan véres a film, mint amire számítottam, mégsem zavart, mert a szituációk, amikbe a szereplők mindig kerültek teljesen kilátástalannak látszódnak, és amikor végig kell verekedniük kocsiról-kocsira a zombi hordákon a közte lévő nyugodt pillanatokban sem hagy alább a film, mert egyre nagyobb kockázatot kell vállalniuk. Természetesen van benne vér, nem kell aggódni, de nem a vér miatt lesz egy jelenet feszült és félelmetes.

traintobusanbanner.png

Képesek voltak egy monumentális történetet egy sokkal személyesebb karakter drámává alakítani, ami a legtöbb mai zombi filmnek egyszerűen nem megy vagy hiányzik. Geroge A. Romero Holtak Trilógiáját is azért tekintik sokan minden idők legjobb zombi filmjeinek, mert azokban a filmekben a karakterekért tudtunk izgulni és nem a zombi hentelés volt a lényeg. Ezt az irányzatot élesztette fel a Walking Dead is (inkább csak az első 3 évadban).

Nem tudom, hogy ki hogyan fogja szeretni a filmet, de én nagyon szeretem. Egyike a tavalyi év egyik legfeszültebb és legizgalmasabb filmjeinek. Egy igazi kellemes meglepetés, és az elmúlt évek egyik legjobb zombi akció filmje!

10/9 - 91%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr7112239780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása