CinemaLion

2017. március 02. 21:15 - Tomlion

JOHN WICK: 2. felvonás (2017) - Kritika

Avagy, az akció filmek reneszánsza folytatódik!

A 2014-es John Wick egy igazi, minőségi, váratlan meglepetés volt (kritikáját ITT elolvashatjátok), aminek a folytatása számomra az év egyik legjobban várt filmjének számított. Nem is okozott csalódást, mert ha történetileg nem is nyújtott többet az első résznél, technikailag toronymagasan kenterbe verte. Mad Max: A harag útja óta az egyik legjobb akció film!

john-wick-chapter-2-poster.jpg

A film pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész abbamardt. John (Keanu Reeves) bosszú hadjáratának a végét láthatjuk, egy kis ízelítőnek számító zseniális akció jeleneten keresztül. Miután végzett meglátogatja egykori kollégája Santino D'Antonio (Riccardo Scamarcio), aki segített neki korábban a szervezetből kilépnie, azonban az eskü "megszegése" miatt John kénytelen segítenie egy munka elvégzésében, ami nem várt fordulatot vesz és egy nagyon véres leszámolás veszi kezdetét.

mv5bnzuynta4mdk0of5bml5banbnxkftztgwmja0nda5mdi_v1_cr0_59_640_360_al_ux477_cr0_0_477_268_al.jpg

A sztori nem számít valami kiemelkedőnek, ami egy ostoba akció filmnél teljesen megfelelő. Ami miatt mégis kiemelkedő egy átlag bosszú filmtől, sőt az első részhez képest, az a technikai megvalósítása! Az első filmnek is nem a sztori, hanem a világa és az akció jelenetek voltak a legerősebb és legemlékezetesebb részei. Nos ezeket egy újabb szintre emelte a második rész. Sokkal többet tudunk meg a szervezetről, hogy mégis mennyire szerteágazó valójában. Az akció jelenetek pedig... Emlékeztek az első rész Disco mészárlására? Nos a film második fele (1 óra) az a jelenet kibővítve!

Egyszerűen nem tudom szavakkal kifejezni, hogy technikailag mennyire bravúros a film. A rendszeres olvasóim tudják, hogy nagyon utálom és érzékeny vagyok a pocsékul megvalósított gyors vágásokra és a Shaky Cam-re az akció filmekben. Az első rész megmutatta, hogy a kevés pénz ellenére kemény munkának és időnek köszönhetően lehet minőségi bunyókat és tűzharcokat rendezni, ha a kamera nem mozog. Keanu Reeves nem számít egy igazán kifinomult vagy egyáltalán jó színésznek. Azonban lassan 20 éve, a Mátrix filmekben megmutatta, hogy Ő egy igazi  fizikai, kaszkadőr színész a legjobbak közül. Lehet, hogy színészi teljesítményei nem kiemelkedőek, azonban az a kemény tréning, amiken átesett a Mátrix Trilógiában és a két John Wick filmekben, az valami félelmetes.

john.png

Manapság a színészeket érthető okokból nagyon sokszor csak hátulról vagy nagyon messziről láthatunk akció filmekben. Ez azért van, mert sokszor nem a színészek, hanem kaszkadőrök végzik el a veszélyes mutatványokat, mert nem mindent tudnak megcsinálni vagy, mert nincsen meg hozzá a gyakorlatuk. Azonban Tom Cruise és Keanu Reeves (néha Jason Staatham is) az esetek 95 százalékában maguk csinálják meg a veszélyes mutatványokat. Ebben a filmben is ez volt a helyzet! Reeves az Ő elmondása alapján egyedül az autóval való ütközéseket nem csinálta meg, hanem egy kaszkadőr. Azonban minden más akciónál Őt láthatjuk!

Aki nem hiszi el, itt egy klipp, ahol Reeves éles lőfegyverekkel gyakorol!

Vizuálisan is lenyűgöző a film. Már az első filmben is dicsértem a neo fényekkel való megvilágítását. Nos, itt ezt is egy újabb fokra emelték. A film előzetesében látható egy jelenet, ahol egy tükör szobában zajlik az harc. Emberek... Ilyen gyönyörűen felvett jelenetet utoljára maximum a Skyfall-ban láttam, ami csak egy alig 2-3 perces rész volt. Itt viszont ez a vizuálisan gyönyörű és izgalmas rész minimum 5-6 perces. Egyszerűen fogalmam sincsen, hogyan sikerült úgy felvenni azt a jelenetet, hogy egyszer sem lehessen látni a stábtagokat vagy a kamerákat. Nagyon sok nagyköltségvetésű filmben láthattuk már azt a bakit, hogy egy ablakon vagy egy tükrön keresztül láthattunk néhány embert. Félelmetes belegondolni, hogy azt a részt egyedül milyen hosszú ideig készíthették. Lehetne azt mondani, hogy számítógépes trükkökkel eltávolították, azonban egy alig 40 millió dollárból készült film esetén nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy volt-e annyi pénz ilyen utómunkálatokra (a vér kivételével).

Már most felvagyok háborodva, hogy a jövő évi Oscar-on technikai szempontból meg sem fogják említeni, de PERSZE "A fegyvertelen katonát" igen! Pofátlanság!

john_wick_chapter_2_3.jpg

Ősszefoglalva:

John Wick folytatása egy élő példája annak, hogy még mindig lehet minőségi, és stílusos akció filmet csinálni! Lehet, hogy kevesebb tartalom van benne, mint az első résznek volt, azonban sikeresen beintett a mai PG-13-as Shaky Cam-et használó akció film készítőknek, hogy bizony ÍGY kell egy filmet elkészíteni! Apróságokba belelehetne kötni, hogy mennyi hülyeség vagy képtelenség volt benne, azonban... Nem ezek miatt szerettük a 80-as évek akció filmjeit? A Kingsman és a Mad Max óta nem örültem ennyire, hogy egy akció filmet a moziba láthattam! Mindenkinek kötelező a megnézése, nem csak azért, hogy támogassuk a készítőket és a színészeket, hanem azért, hogy jól szórakozzatok. Akik persze a Marvel filmeken nőttek fel és a legbrutálisabb élményük a Porgárháború fináléja volt, azok kétszer is gondolják meg, hogy bírni fogják-e gyomorral!

10/9 - 95%

 

Epilógus

Az akció filmek reneszánszával kapcsolatban a jövőben számítani lehet egy teljes értékű CinemaLion Bemutatóra, mert ez egy olyan téma, amiről órákat lehetne beszélni! Megoldhatnám egyszerűbben is, és írásosan mondanám el a véleményemet, azonban ez a téma szerintem bőven ér annyit, hogy a részletekig belemenően beszéljek róla, főleg azért, mert így több emberhez juthat el a mondandóm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr8812308231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása