CinemaLion

2017. április 05. 19:03 - Tomlion

A leleményes Hugo (2011) - Kritika

Martin Scorsese egy egész család megtekintésére alkalmas gyermek mesét csinált a sok gengszter filmje után? Képzeljétek el, egyike Scorsese legjobb filmjenek!

hugoposter.jpg

A történet a 20-as, 30-as években zajlik egy pályaudvaron. Hugo-t (Asa Butterfield) az órás apja halála után az iszákos nagybátyja veszi magához. A nagybácsi eltűnése után az árva fiú titokban javítja a pályaudvar óráit, vigyázva arra, nehogy elcsípjék. A főinspektor (Sacha Baron Cohen) ugyanis a lézengő gyerekeket lelencházba dugja. Szabad idejében Hugo az egyetlen örökségét, a különös gépembert próbálja működésbe hozni, lévén meggyőződése, hogy az az apja üzenetét hordozza. Amikor alkatrészt lop hozzá a pályaudvari játékboltból, a tulaj (Ben Kingsley) lefüleli a fiút. Az árus lányának Isabelle-nek (Chloe Grace Moretz) azonban megesik a szíve rajta és elhatározza, hogy segít neki.

hero_eb20111121reviews111119982ar.jpg

Anélkül, hogy bármilyen fordulatot ellőjek a film sztorijával kapcsolatban, csak ennyit szeretnék mondani... Ez egy fantáziában, kalandokban és izgalmakban gazdag kis mese, ami emlékeztetett engemet személy szerint abban, hogy miért is volt jó gyereknek lenni! Nem voltak még annyira elterjedve ezek a számítógépes kütyük, mint manapság, és ha a mai gyerekek nem nőnek fel ezekkel az eszközökkel, akkor sajnos rögtön az óvodában visszamaradásban fognak részesülni vagy rosszabb, kirekesztik a gyerekeket. A másik gond, hogy ez miatt a mai gyermekek sokkal kevésbé használják a képzelő erejüket, a fantáziájukat.

Én is felnőtt létemre szintén elfelejtettem, hogy mennyire fontos az ember fantáziája. Ez a film viszont emlékeztetett erre. Felfedezni olyan dolgokat, amiket szeretsz, miért is jó gyereknek lenni. Ez a film pedig a részletekig belemenően ezt a témát boncolgatja, de nem szájbarágósan, hogy az ostoba közönségnek mindent meg kelljen szóban válaszolni, hanem a sorok között, a képi világ mesélésével. 

Rá is térnék a film egyik legnagyobb ütőkártyájával. A látványvilág valami lélegzetelállítóan gyönyörű, és sajnálom, hogy soha az életben nem láthatom teljes egészében a látvány nyújtotta szépségeket a nagy vásznon, mert ahogyan utána tudtam olvasni a 3D valami elképesztő lehetett. Márpedig, főleg abban az időszakban sok filmet egyszerűen csak átkonvertáltak 3D-re az Avatar sikerének köszönhetően, hogy több pénzt lehessen kicsikarni a nézőkből. Itt viszont látszódik, hogy a film teljes egészében a 3D-s mozi élményre épített.

scorceseparis6.jpg

Olyan gyönyörű képsorokat láthatunk a játékidő alatt, hogy konkrétan minden képkockából lehetne egy gyönyörű háttérképet készíteni. Meg is lett a végeredménye, mert 5 Oscar díjat zsebelt be látvány terén. Ne is csodálkozzunk a látványon, mert a film 150-170 millió dollárból készült és sajnálatos módon csak 185 milliót hozott össze, ami egy új definíciója a Bukás fogalmának. 

A színészek is nagyon jó munkát végeztek, főleg a gyerek színészek. Egy évvel korábban Chloe Grace Moretz bedobta magát mindenkinek a szívébe és sajnálatos, hogy azóta sem nagyon sikerült igazán minőségi filmekben szerepelnie. Azt azért megemlíteném, hogy a magyar szinkronja nem passzol hozzá ebben a filmben. Túlzottan öreg hangja van, pedig a filmben a főszereplő sráchoz képest csak 1-2 évvel lehet idősebb. Asa Butterfield azelőtt és azóta sem szerepelt túl sok filmben és lehet hogy itt engemet nem nyűgözött le, de sokkal jobb volt, mint a legtöbb gyermek színész az Ő korosztályában. Ben Kingsley mint mindig nagyszerűen játszik, főleg akkor, amikor megtudjuk a háttér történetét, Sacha Baron Cohen-t pedig azon kívül, hogy fura volt látni egy családi filmben nagyon vicces és szerethető/átérezhető volt a karaktere.

hugo-banner03.jpg

Scorsese rendezése egyszerűen elsőosztályú. Azon kívül, hogy egyike a kedvenc rendezőimnek, szinte soha nem csinált olyan hatalmas visszalépéseket, mint például Spielberg vagy Ridley Scott. Úgy értem, míg Scott olyanokat csinál, mint például egy Exodus, addig Spielberg olyat csinál, mint A barátságos oriás, ami szintén egy családi gyerekmese, de nincsen olyan mondani valója, mint a Hugo-nak. Scorsese pedig csak kipróbálta magát ebben a műfajban mégis a Top 5 legjobb filmjei között ott van nálam A leleményes Hugo!

10/9 - 93%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr7612404017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása