CinemaLion

2017. június 24. 12:58 - Tomlion

Szamuráj Jack 5. évad (2017) - Spoileres Kritika

Ebben a bejegyzésben egy picikét részletesebben térek ki a sorozattal kapcsolatban. A Spoilermentes kritikámat ITT eltudjátok olvasni!

1200x630bb.jpg

A legfontosabb változás, ami a sorozattal történt, hogy Jack kapott egy társat Ashi-t, aki egyike volt azoknak a bérgyilkosoknak, akit gyerekkora óta kiképeztek, hogy Aku szolgálatában megöljék Jack-et. Egyedül Ashi háttértörténete valami elképesztően depresszív és kegyetlen lett. Megtudjuk, hogy Ő és a 6 testvére Aku vérszerinti gyermeke, ezért rendelkeznek azzal a gonoszsággal, ami szükséges ahhoz, hogy megöljék a Szamurájt. Azonban Ashi már pici gyerekkora óta érdeklődik a külvilág iránt, ami előre sejteti azt, hogy a későbbiekben fontos szerepe lesz a sorozatban.

samurai-jack-s05e04-wallpapers-151.png

Ez a pillanat nagyon gyorsan elérkezik, amikor Jack megöli az összes testvérét Ashi pedig szerencséjére túléli, és Jack megtudja, hogy Aku egyik szolgája, akin agymosást hajtottak végre és a kezdeti kételyei ellenére mégsem ölte meg a nőt, hanem megismertette az élet apró örömeit. letoltes_4.jpgEz szerintem egy nagyon fontos eleme volt az új évadnak, hogy Jack olyan társra találjon, akinek megmutathatja Aku gonoszságának az eredményeit, de a világ szépségeket is, amiket nem tudott elpusztítani. Az egyik akció viszont Jack számára egy hatalmas tragédiával ért véget. Amikor azt hitte, hogy megölte azokat a gyermekeket, akiket megakart menteni elhatározta, mivel kudarcot vallott és nem tudja a küldetését befejezni Harakiri-t akar végrehajtani magán. Ashi viszont tudja, hogy Jack nem ölte meg a gyermekeket, ezért elindul a keresésére.

samurai-jack-s05e04-wallpapers-911.png

A 6. epizód konkrétan egy nosztalgia rész volt a rajongók számára, ami arról szól, hogy Ashi keresi Jack-et és véletlenül összefut olyan személyekkel, akiken Jack a kalandjai során segített, felszabadította őket a rabságukból. Az eredeti sorozatban én ezekre a kalandokra úgy tekintettem mindig, hogy egy újabb akadály, amit Jack-nek le kellett győznie. Azonban ez az epizód döbbentett rá, hogy az epizódokban szereplőknek Jack konkrétan az életüket mentette meg és megváltóként tisztelték Őt. Néhol nekem is küzdenem kellett a könnyeimmel, nehogy elsírjam magamat. 

Főleg itt, amikor elkezdtek énekelni!

samurai-jack-s05e06-wallpaper-108.png

Utána érkezünk el az ominózus 8. részhez, ami sok embernek nem tetszett, amit őszintén nem értek. Abban az epizódban sok dolog nem történik, egy egyszerű Filler epizódnak lehetne tekinteni, amiben csak annyi történik, hogy Jack és Ashi egymásba szeretnek és megcsókolják egymást. Nekem ezzel semmi gondom nem volt. Maga az epizód az előtte lévő depresszív hangulatú részekhez képest egy igazi felüdülés volt. Számomra, olyan volt, mint ha egy klasszikus Szamuráj Jack epizódot néztem volna az első 4 évadból. Jó volt látni, hogy a készítők vették az időt és hagyták, hogy a nézők fellélegezzenek a korábbi epizódok után. A szerelmi szál lehet, hogy egy picit eröltetetnek tűnhet néhány ember számára, azonban számomra öröm volt látni, hogy Jack 50 év után végre lelt egy kis boldogságot, aki úgy tűnik ez idő alatt nem ismerte meg a szerelmet. 

Pénisz poén az új évadban! :D

hqdefault_1_2.jpg

Ami viszont a legtöbb ember számára csalódást kelltő volt az-az, hogy Jack nem küzdhetett meg a 3. évadban megismert Örzővel az új évadban. Ezzel sem értek igazán egyet. Tény és való, hogy az Örző elleni harc az egyik legjobb epizód volt az eredeti sorozatban, azonban ha belegondolunk, hogy Aku a legerősebb lény a világon és csak Jack kardja az egyetlen, ami legyözhetné teljesen logikus, hogy az Örzőnek sem volt semmi esélye ellene. Már az évad elején sejtettem, hogy így fog végződni az Örző történetszála, mert rögtön az első epizódban megtudjuk, hogy Aku az összes időkaput elpusztította, így érthetően az Örző kapuját is, így Jack-nek már nem volt lehetősége arra, hogy bármikor felkereshesse és legyőzhesse. Ez egy tragikus, bevállalós és nagyon érdekes történetszál, amiért dicséretet érdemel Tartakovsky-t, hogy bemerte ezt vállalni.

hqdefault_4.jpg

Az évad finálé viszont tényleg egy picikét kapkodós lett. Az egy nagyszerű ötlet volt, hogy az epizód az eredeti sorozat Intro-jával kezd, mégpedig Makoto Iwamatsu, Aku eredeti hangjával, aki néhány éve meghalt. Persze egy picikét fura volt, hogy miután vége lett a beszédének az új hangján (Greg Baldwin) szólalt meg, de ez is egy nagyszerű megemlékezés volt Makoto munkássága iránt. Ebben az epizódban láthatjuk, hogy mindenki, akiken Jack valamikor segített Aku adását nézik, hogy elfogta Jack-et és elhatározzák, hogy segítenek neki. Azonban a gond az, hogy nagyon rövid idő alatt értek ide, és persze megkaptuk azt a hatalmas csatajelenetet, amire a rajongók már nagyon vártak, de mivel egyoldalúra sikeredett, mert mint mondtam Aku legyözhetetlen a kard nélkül, nem érződik annyira epikusnak. Azonban Jack és a manipulált Ashi harca sokkal izgalmasabb lett, mert Aku képes Ashi-t irányítani, mert megtudta, hogy az Ő vére. Persze klissés, hogy végül a szerelem töri meg az átkot és Ashi észhez tér, de én eltudtam fogadni, mert kevés idejük volt a készítőknek az epizódra.

aku.png

Ashi pedig már rendelkezik Aku képességeivel, ezért visszarepülnek Jack-el az időbe, hogy legyőzzék a fiatal Aku-t. Az pedig, hogy Jack 50 év szenvedés után ilyen könnyedén képes volt elintézni Aku-t az valami felemelő érzés volt. Voltak, akik sajnálták, hogy Jack és Aku végső harca rövid volt, de szerintem pont ez volt a legkirályabb dolog benne. Ha belegondolunk az eredeti sorozatban nagyon sokszor harcolt Jack Aku ellen és amikor majdnem bevihette a végső kardcsapást Aku fogta magát és elrepült, mert egy gyáva nyúl volt. És az, hogy Aku-nak nem volt ideje felfognia a helyzetet, hogy mégis mitörtént annál felemelőbb volt.

aku_1.png

Ashi halála pedig nagyon mélyen érintett. Amikor Aku meghalt és Ashi össze esett azt hittem el fog tűnni, de utána azt mondta, hogy Aku gonoszsága tűnt csak el belőle. Utána pedig jött az esküvő és Ashi végleg eltűnt, mert Aku nélkül Ashi meg sem született volna. Azzal egyetértek, hogy Ashi-nak Aku halála után rögtön el kellett volna tűnnie és az, hogy az esküvője napján tűnt el az tényleg egy hirtelen jött sokk hatás volt, de én személy szerint ezzel is megtudtam békélni, mert ha belegondolunk a Vissza a jövőbe sem működött volna, ha a fizaki törvényei alapján Marty azonnal eltűnt volna. Végül azért bocsájtottam meg ezt a bakit, mert az utolsó jelenet az valami gyönyörű lett!

Jack ismét elveszítette a reményt, hogy boldog életet élhessen. Azonban hirtelen megjelenik egy katicabogár, ami az évad folyamán egy fontos jelképe volt a szabadságnak és a szépségnek és Jack felismeri benne Ashi szellemiségét. Ha nincsen Ashi, akkor Ő soha nem tudott volna hazatérni és nem tudta volna legyőzni Aku-t és a világ összes élőlényét, közöttük ezt a pici katicát sem tudta volna megmenteni. Jack felismerte, hogy tovább kell lépnie, azonban soha nem fogja elfelejteni azokat az embereket és lényeket, akikkel utazása során megismerkedett, főleg azt a személyt nem, akibe elsőnek szerelembe esett és segített neki abba, hogy legyőzhesse a gonoszt. Az egészet pedig egyetlen szó nélkül mesélték el nekünk, amiről ez a széria leginkább ismert volt.

Az ötödik évad lehet, hogy nem volt hibátlan és nem felelhetett meg 100%-ig a rajongóknak, mert az elmúlt 13 év rajongói teóriák, történetek túlzottam magasra állították a lécet a készítőknek, hogy bárkinek az igényeit kielégítsék. Azonban véleményem szerint még így is sikerült egy olyan évadot és finálét összehozniuk, ami méltó egy ilyen hősnek és örüljünk, hogy ez a sorozat nem maradt befejezetlen. 

final_tree.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr6312617537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.07.09. 15:20:01

Engem ez az évad megvett kilóra! Nagyon tetszett, főleg, hogy jól tudták egyszerre keverni a humort és a sötét hangulatot.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.07.09. 16:52:46

@Mangekyo22: Talán az egyik legerősebb részei a befejezés mellett.
CinemaLion
süti beállítások módosítása