CinemaLion

2017. július 06. 13:21 - Tomlion

Kong: Koponya-sziget (2017) - Kritika

 A 2014-es Godzilla nagyon sok ember számára egy hatalmas (Höhö... Hatalmas...) csalódás volt, ezért amikor kiderült, hogy Godzillát összefogják ugrasztani King Kong-al sokan kérdőre vonták, hogy szükségünk van-e egy ilyen filmre a Godzilla után. Az új Kong film pedig számomra bebizónyította, hogy még van remény az új Szörnyes Univerzumnak!

940653_33.jpg

A 70-es években járunk. Egy kutatócsoport egy felfedező útra indul John Goodman vezetésével, mégpedig Tom Hiddleston, egy orvvadász és Brie Larson, egy sikeres fényképész társaságában, egy rakás katona kiséretében, akiknek a parancsnoka Samuel L. Jackson az ismeretlen Koponya-szigetre, ahol ember még nem járt. Azonban nem sokkal később már találkoznak is egy hatalmas majommal, Kong-al, a sziget királyával akinek néhány helikopter nem jelent ellenfelet. Később viszont rájönnek, hogy Kong a legkisebb rossz, ami történhetett velük a szigeten, mert léteznek nála nagyobb, félelmetes szörnyek is, akik együtt képesek a királyt legyőzni.

190389_1487549832_4146.jpg

Mondjuk ki nyíltan, ez egy egyenes vonalú szörnymozi a jobbik fajtából. Emberek elmennek egy helyre, aztán elkezdenek hullani ilyen-olyan lények áldásos tevékenysége által, majd néhányan vagy túlélik, vagy nem. Valahogy úgy, ahogy a Predatorban. Ennek köszönhetően viszont azonnal el is érkezünk a legnagyobb negatívumra... A karakterek egyáltalán nem emlékezetesek. Amikor a történetet vázoltam fel most nektek azért nem hivatkoztam a karakterek nevére, hanem a színészekére, mert őszintén megmondom senkinek a nevére nem emlékszem. Úgy tudtam megkülönböztetni az embereket egymástól, hogy tudtam mely színész játszotta őket. Mindenki egy klisés karakter. Itt van a túlbuzgó, de titkolódzó csoport vezető, a rámenős, de tudálékos orvvadász, a szexi és sikeres fényképész, a sokat látott és egy kicsit paranoiás katona parancsnok, nem igazi karakterek, ami pont ennél a filmnél nem zavart, mert a film valódi főszereplője az maga Kong!

lead_960.jpg

Míg Godzilla az önálló filmjében alig kapott néhány perces játékidőt, addig itt Kong már rögtön a film második percében megjelenik és alig kell várnunk 15-20 percet ahhoz, hogy láthassuk őt akcióban. A legjobb pedig az, hogy utána is kapott bőven játék időt! Nem úgy csinálták meg, hogy az elején szerepel egy kicsit, majd a közepénél eltűnik, hogy majd a végénél ismét zúzhasson egyet. Hanem nagyon jól el lett oszva a játékidőn belül a jelenléte, és ha nem éppen Kong van a vásznon, akkor pedig valamelyik keratív szörnyet láthatjuk akcióban. Ez egy akkora felüdülés volt a rengeteg, modern Szörny film után, hogy azt alig tudom szavakkal kifejezni. Nagyon szeretem a Tűzgyűrű című filmet. Azonban ott pontosan úgy csinálták meg a filmet, ahogyan az előbb leírtam. A film elején van egy kis akció, utána SEMMI, majd a végén kapunk egy elképesztő 45-50 perces akció orgiát. Ez miatt az a film számomra nem igazán újra nézhető mint reméltem, nem úgy, mint a Kong.

Sajnos még nem láttam az eredeti 1933-as King Kong-ot, viszont már láttam a 76-os és a 2005-ös Peter Jackson-os verziókat és azok objektíve nézve jobb filmek jobb karakterekkel és történettel. Azonban ami engemet a világ életben nagyon zavart, hogy miután a karakterek elmentek a szörny szigetről utána csak Kong-ot láthattuk akcióban New York-ban, majd "Spoiler Alert" a halálát. Én viszont mindig elképzeltem, hogy mi lett volna, ha ott maradtak volna a szigeten? Ez a film viszont az összes létező elvárásomat felülmúlta! Nagyon sok kreatív szörnyet láthatunk a film folyamán, amiknek meg vannak a maguk jellegzetességei, amiket könnyű megkülönböztetni a másiktól. Másképpen élnek és harcolnak egymással/egymás ellen. A sziget világ gazdag kultúrával is rendelkezik.

kongskullisland13.jpg

A szigeten él egy titkos törzs is, akik befogadtak a második vh. idején egy pilótát, aki lezuhant a szigeten. A megöregedett pilótát pedig nem más alakítja, mint John C. Reilly, aki a film egyik legszórakoztatóbb és legemlékezetesebb karaktere. Ő szolgáltatja csúnya szóval, a "Mindent megmagyarázó" szerepet, aki mindig, mindent megmagyaráz nekünk nézőknek, hogy tudjuk mit látunk. Néhol ez sajnos egy picikét idegesítő és fárasztó lett, mert néha sikerült vizuálisan elmesélni az eseményeket, de John C. Reilly karaktere ennek ellenére mindent elmagyarázott, hogy mindenki megérthesse, ami egy picikét fölösleges volt. Szerencsére a karaktere egy ilyen filmez mérten elegendő mélységet, komolyságot és humort kapott, ezért szívesen fogok visszaemlékezni a legjobb pillanataira.

A legfontosabbról viszont még nem beszéltem... A látvány és az akciók! Emberek, manapság pénzzel és a legmodernebb számítógépes trükkökkel bármit meg lehet alkotni, ezért azt gondolhatjátok, hogy fölösleges dicsérnem a látványt. Nos ez igaz... Részben! Manapság a legtöbb látványfilm este vagy sötétben zajló területeken történnek meg, hogy a trükköket ne kelljen teljes részletességgel meganimálni. Itt viszont a film körülbelül 80%-a nappal vagy naplementekor játszódik! Annyira jó volt nézni a filmet, hogy ilyet már régen tapasztaltam, egyáltalán nem zavart, hogy a film java része számítógépekkel lett megcsinálva. Az akciók pedig MONUMENTÁLISAK! Egy PG-13-as filmhez képest eléggé masszív jelenetek kerültek bele (a legnagyobb örömömre), amiken én is meglepődtem. Elég csak a bambuszos jelenetet megemlítenem... Az állati volt!

10kongskullisland1-master768.jpg

A másik dolog, ami tetszett a filmben, hogy néha meglepett. Nem mindig lehetett teljes bizonyossággal kitalálni, hogy ki lesz a következő áldozat, meg hogyan fog meghalni. A film vége fele például az egyik szereplő felakarná áldozni magát a többiekért, de végül nem jön össze és egy vicces poént csináltak belőle. Ez akármennyire is morbidnak hangzik én jót nevettem rajta, mert végre nem kellett ezt az agyonhasznált klissét látnom.

Ami, illetve aki egyáltalán nem tetszett, az a kínai (vagy japán, nem érdekel) kis csaj szerepeltetése volt. Emberek, ennél haszontalanabb karaktert még nem láttam egy filmben sem. A film fele környékén feltűnt nekem, hogy még nem mondot egy mondatot sem, és amikor megszólalt azonnal elkezdtem számolni, hogy hány mondatot fog mondani összesen. Képzeljétek el... Csak 6 + 1 mondatot mond a filmben összesen, ha a stáblistás utáni jelenetet is beleszámolom. Ennek a karakternek csak annyi értelme volt a filmben, hogy Kína igényeit is csillapítsák, hogy egy ismerős arc is lehessen egy AMERIKAI Látványfilmben, mert Kína nyújtja a legtöbb nézőszámot a külföldi országok közül! Akkor legalább adtak volna értelmes mondatokat neki, vagy lehetett volna Ő Brie Larson helyett a főszereplő csaj!

sao-kongskullisland-james.jpg

Tényleg... A stáblistás utáni jelenetet várjátok meg, mert nagyon Epic! ;)

Összefoglalva:

Kong: Koponya-sziget egy picikét üres, de maximálisan szórakoztató film, amit az agyatlan akciófilm/látványfilm rajongóknak maximálisan tudok ajánlani. Az emberi szál nem nyújt sok emlékezetes dolgot, soha nem lesz belőle egy klasszikus de, hogy pokoli jól szórakoztam rajta, az már egészen biztos! 

10/7 - 69%

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr2612644729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2017.07.07. 23:56:10

Nagyon vegyeske film. Nálunk 6 pont.

bandigyerek 2017.07.08. 06:04:36

Ez most komoly? A film bemutatója után 4 hónappal ide is eljutott a híre???

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.07.08. 08:22:19

@bandigyerek: Attól hogy 4 hónapja jelent meg a mozikban a DVD most jelent meg ezért ez egy kiválló alkalom volt arra hogy írjak a filmről. A rendszeres olvasóim pedig tudják hogy nem csak permier filmekről írok kritikákat. ;)

Arte Peritus 2017.07.08. 10:04:29

@bandigyerek: mi még csak ezután tervezünk írni róla. :-)

bandigyerek 2017.07.09. 09:39:36

@Lector Oris: de előbb a jurassic park!!! :D

bandigyerek 2017.07.09. 09:40:30

@Tomlion: Mondjuk ez új nekem, ezek a filmek kijönnek DVD-n? Minek?

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.07.09. 14:27:07

@bandigyerek: Mert minden film és sorozat megjelenik DVD és Blu-Ray formátumban. A filmek amiket mindenki letölt vagy online néz meg jó minőségben az azért lehetséges mert kiadták a filmeket. Ezért kell az új filmekre hónapokat várni hogy ne mozi minőségűek legyenek. ;)
CinemaLion
süti beállítások módosítása