CinemaLion

2017. július 20. 10:52 - Tomlion

Pókember: Hazatérés (2017) - Kritika

Pókembernek az elmúlt pár év nem volt könnyű! A Sam Raimi (Evil Dead) féle első kettő nagyon jó Pókember filmek után Sony úgy döntött, hogy beleavatkozik a munkálatokba és a 3. részt tönkretette. 2012-ben pedig, hogy megtarthassák a karakternek a jogait készítettek egy teljesen fölösleges Reboot-ot Csdálatos Pókember címen, ami "sötétebb" és "realisztikusabb" irányzatot vett, viszont elmesélte ugyan azt a történetet, mint Sam Raimi 10 évvel korábban. A második részről meg nem is beszélek, mert az annyira félresikerült, hogy a 3. részét soha nem készítették el, helyette Pókember jogai visszakerültek a Marvelhez, ezzel pedig ismét Rebootolták a karaktert a 2016-os Amerika Kapitány: Polgárháborúban, ahol a kezdeti kételyek után megnyerte a rajongók tetszését. Azonban önálló alkotásként megállja-e az MCU-ban a helyét az új Pókember? 

mv5bntk4odq1mzgznl5bml5banbnxkftztgwmtmymzm4mti_v1_sy1000_cr0_0_658_1000_al.jpg

A Polgárháború óta eltelt kettő hónap. Azóta Peter Parker (Tom Hollad) izgatottan várja Tony Stark hívását, hogy segíthessen neki a következő küldetésben, de sajnos hiába. Egy nap viszont egy ismeretlen gonosz, a Keselyű (Michael Keaton) a New York-i csata során az össze gyűjtött idegen technológiából igen veszélyes fegyvereket épített meg, amiket jó pénzért eladja az utcán. Eközben pedig Peter-nek meg kell küzdenie az iskolai élettel, tanulmányok, szivatások, szerelem és a közelgő iskola bál miatt, illetve meg kell szereznie Tony Stark (Robert Downey Jr.) tiszteletét is, amit egy akció során elveszített.

A filmnek elképesztően magas elvárásoknak kellett megfelelnie, ezért nagyon tartottam tőle. Az előzetesek például nem nagyon győztek meg, hogy ezt moziban KELL néznem, mert a második előzetes (amit moziban láttam) olyan sok dolgot árult el a sztoriból, hogy a 90%-át kitaláltam a cselekménynek. Valamint Sony továbbra is részt vett a munkálatokban, ezért attól tartottam még mindig túl nagy lesz a beleszólaása, ami mint tudjuk a Pókember 3 és a Csodálatos Pókember 2 óta képesek akár harmadjára kinyírni Pókembert. A legnagyobb akadály pedig amit az új filmnek le kellett küzdenie, hogy a legtöbb huszon éves számára, mint én a Raimi féle Pókember filmek a legjobb adaptációk, és ezt nem a nosztalgiából mondom, mert az első két részt nem régen néztem újra, és nagyon meglepett, hogy azok a filmek mennyire karakter köszpontúbbak és drámaibbak, mint amire emlékeztem. Éppen ezért az a legfontosabb kérdés, hogy JÓ lett-e az új Pókember?

cinema-s-more-recent-spider-men-credits-columbia-pictures-and-marvel-studios.jpg

IGEN! Én vagyok a legboldogabb, hogy kijelenthetem, hogy Tom Holland az eddigi legjobb Pókember, akit láthattunk a nagy vásznon. Peter Parker-t nem egy 25-30 éves férfi játsza, hanem tényleg egy tinédzser, aki még 2012-ben látta az első Bosszúállók filmet a moziban! Ebben a filmben tökéletesen sikerült bemutatni azt, hogy Peter mekkora egy lúzer az iskolában. A Raimi féle Pókemberben csak nagyon rövid ideig láthattuk Őt az iskolában, hogy piszkálják, a Csodálatos Pókemberben pedig egy percig nem hittem el a jóképű Andrew Garfield-ról, hogy az egyetemi évek alatt végig piszkálták, mert nem nézett ki, mint egy lúzer. Ebben a filmben viszont Holland tökéletesen adta vissza nem csak a lúzer Peter Parker-t, hanem a kezdő Pókembert is. A korábbi Pókember filmekben csak nagyon rövid jeleneteket kaptunk arról, hogy Peter próbálgatja a képességeit és bénázgat. Itt viszont elegánsan bemutatják a teljes játékidő alatt, hogy Peter-nek még rengeteget kell tanulnia ahhoz, hogy egy Bosszúálló lehessen.

Ez egy tini komédia! Ez valakinek bejön, valakinek pedig nem. Ez attól függ, hogy nyitottak vagytok-e az új dolgokra. Éppen ezért Peter kapott egy segítő társat is, aki nem más, mint a szobatársa Ned (Jacob Batalon... Nem Balaton!), aki hála az égnek nem lett olyan idegesítő, mint az előzetesek előre vetitették, viszont Ő volt az a karakter, akinek csak minden második-harmadik poénja működött. Szerencsére a színész eléggé visszafogottan és néhol szerethetően alakította ezt a karaktert, de ha kevesebb lett volna belőle nem veszítettünk volna sokat. A legnagyobb negatívum viszont a szerelmi szál! Olyan jellegtelen és hiteltelen volt, hogy azt már nem tudtam elhinni! Bárki mondhat bármit a Csodálatos Pókember filmekről... Azonban az ott lévő szerelmi szálat Peter és Gwen között elhittem, hogy igazi volt, mert a rendező (Mark Webb) nagyon jól tud szerelmi kapcsolatokat rendezni. Itt viszont SEMMI kémia nincsen a színészek között.

spider-man-homecoming-tom-holland-jacob-batalon.jpg

Azonban meg kell említenem a film legnagyobb pozitívumát, ami, illetve aki nem más, mint Michael Keaton! Konkrétan Ő az egyik legjobb MCU gonosz Loki óta! Miért? Mert Ő eredetileg egy egyszerű munkás ember volt, aki azért készít fegyvereket, hogy eltarthassa a családját, mert Tony Stark vállalata miatt elveszítette a régi állását és adósságai lettek. Azért teszi ezeket a rossz dolgokat, hogy eltarthassa a családját, mégsem lesz soha unszimpatikus a karaktere. Azért működik a karakter, mert a korábbi Marvel gonoszokkal szemben Ő nem a világuralmat akarja elérni, mert Ő ahhoz egy nagyon kis kutya, annyira kicsi, hogy Tony Stark sem tekinti kezdetekben egy komoly veszély forrásnak. Egyébként hozzá köthető a film egyik legfeszültebb jelenete, amire végképp nem számítottam. Az előzetes azt mutatta, hogy Tony Stark benne lesz a filmben. Igen, benne van, de szerencsére nem túl sokat, pont annyit szerepel, amennyi a történet szempontjából szükséges.

michael-keaton-vulture-first-look.jpg

Ami viszont a legjobban tetszett nekem, hogy ez a film VÉGRE nem egy eredet történet volt! Nem kellett harmadjára is megnéznünk, hogy megcsípte Peter-t egy pók, és nem kellett újra megnéznünk Ben bácsi halálát! A halálára is csak egy nagyon apró, de erőteljes mondatban utalnak csak rá, ami bőven elég volt.

A legnagyobb negatívumot viszont az akciókban fedeztem fel. Nem voltak emlékezetesek, mert ez egy nagyon jól működő tini vígjáték, annak viszont tényleg jó voltt. Azonban az akciókra egy nappal a megnézés után már nem emlékszem, egyedül a fináléra, de arra is csak azért, mert egy repülőgépen zajlik, méghozzá éjszaka, valamint a sok robbanás, elektromos szikrák és a gyors vágások miatt konkrétan nem tudtam követni az eseményeket. A Sam Raimi féle Pókemberekben nem volt túl sok akció, azonban, ha voltak azokat nagyon könnyű volt követni, és emlékezetesek voltak! Nagyon sok valóban megépített helyszínen forgattak és sokszor valódi szerkezeteket használtak a forgatásokon, csak végszükség esetén használtak számítógépes trükköket. Ebben a filmben viszont nem csak az akciók nagy részénél használtak zöld hátteret, de néha a párbeszédeknél is! Van egy jelenet, ahol Tony Stark beszélget Peter-el, ahol a háttérben a várost láthatjuk! Hát annál pocsékabb Green Screen-t egy több 100 millió dolláros Blockbuster-ben még soha nem láttam! Jézusom de ronda volt!

Ez a jelenet! :/

spiderman-iron-man-759.jpg

Összefoglalva:

Nagyon kellemesen csalódtam az új Pókember filmben! Nem lett jobb az eredeti filmeknék, viszont sokkal jobb lett, mint az előző Reboot. Egy kellemes családi vígjáték, nagyon jó alakításokkal és egy kiválló főgonosszal. Nem lesz belőle klasszikus, de ez a film jó volt arra, hogy várjam a következő kalandját Pókembernek. Viszont, ha engem kérdeztek... Ezt nem szükséges moziban nézni, mert ez nem egy Galaxis őrzői, aminek KELL a nagyvászon!

10/7 - 73%

A stáblistás utáni jelenetet pedig várjátok meg! :D

30074.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr9612675209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.07.21. 18:27:45

Örülök, hogy nem kímélted a hibáktól! Nem rossz film, de messze nem annyira jó, mint az első két pókember film.

Peter Parker "megtestesítésével" az a probléma, hogy ahány képregény, annyi változat. Az Ultimate Spiderman-ben Peter valóban egy tinédzser, viszont az eredeti képregényekben egyetemista volt, vagy pont 25-30 éves férfi - lásd a Foxkids-es sorozatot. Tudtad, hogy volt "indiai pókember", meg "mexikói pókember" is? Utóbbi a 2099-es Marvel univerzumból való, ahol ugyan nem Peter Parker a pókember, hanem egy 30 év körüli mexikói tudós aki egy korrupt szervezett ellen harcolt. A lényeg, hogy pofázzon az ellenségeinek.

A problémám az volt, hogy megint kb 5 képregény ellenséget raktak be (Keselyű, Shokker, egy másik Shokker, Skorpió és egy ötödik tag, akinek éppen fegyvert adott el a Keselyű). A Keselyű meg nagyon emlékeztetett engem Homokemberre a harmadik Pókember filmből, csak a Keselyűnek nem voltak annyira emlékezetes pillanatai (lásd amikor a Homokember "megszületik", semmi szöveg, de tele van érzelmekkel, a legjobb villain születés szerintem). www.youtube.com/watch?v=WZZEtolFzFI

A tiniszállal pont semmi bajom nem volt, mert az Ultimate Pókembert és a 2010-es évek után jövő pókember sorozatok is nagyon bejöttek nekem (ahogyan az Ultimate pókember is), csak voltak olyan dolgok benne, amikhez tényleg nagyon tini szelleműnek kellett volna legyek, hogy érezhessem.

Korrekt kritika, sokkal jobb, mint ami a RottenTomatoes-on vannak, 7/10-nél én sem adnék többet neki.
CinemaLion
süti beállítások módosítása