CinemaLion

2017. augusztus 09. 20:29 - Tomlion

Poirot - Gyilkosság az Orient expresszen (1974 vs 2010)

Minden krimi rajongó számára nem ismeretlen Agatha Christie művei! Megszámlálhatatlan film és sorozat adaptációja van az összes művének. Éppen ezért úgy döntöttem, mivel idén jön főszereplésével az egyik legismertebb műnek, a "Gyilkosság az Orient expresszen"-nek az adaptációja és néhány éve már lattam a TV filmes verziót eljött az ideje annak, hogy az eredeti 1974-es adaptációt is megnézzem. Meglepve tapasztaltam, hogy több különbség is volt a két film között, ezért úgy döntöttem ebben a bejegyzésben leírom, hogy mik a két film között a legnagyobb különbségek és, hogy melyik adaptációt tartom jobbnak.poirot.png

Mivel egy krimiről van szó a történetről nem lehet túlzott részletességgel beszélni, ezért csak egy rövid szinopszist adok meg, azoknak, akik nem ismerik az alap szituációt! 1935-ben a legendás luxusvonat, az Orient expressz a sűrű havazás miatt elakad a hegyek között, ezért valószínűleg néhány napos kényszerpihenő vár az utasokra. De hamarosan megdöbbentő felfedezés történik, valaki az éj leple alatt az egyik hálófülkében több késszúrással kioltotta egy utas életét, ám mindenkinek megdönthetetlen alibije van. Viszont a vonaton tartózkodik a híres-neves belga mesterdetektív, Hercule Poirot, aki szinte kizárólag logikai úton találja meg a kulcsot a megoldhatatlannak tűnő rejtélyre.

Képtalálat a következőre: „murder on the orient express”

Mielőtt belemerülnék a két film összehasonlításába, előtte meg kell említenem egy nagyon fontos részletet! Már nagyon sok Agatha Christie regényt (igen, Poirot-ot is) elolvastam az elmúlt évek alatt, azonban pont ez a mű az, ami nem szerepel közöttük. Ez egy hatalmas elmaradás, amit próbálok bepótolni, éppen ezért nem tudom, hogy melyik film áll a legközelebb az eredeti műhöz, mert a két film történet vezetése között előfordulnak minimális különbségek, de erről egy picit később!

A 74-es filmet az a Sidney Lumet rendezte, aki a világ egyik legjobb filmjét, a "Tizenkét dühös ember"-t is rendezte! Nem is kell mondanom a rendezés nem csak a kor szellemiségét tükrözte vissza, de annyira jól sikerült az adaptáció, Kapcsolódó képhogy Agatha Christie szerint ez a film volt az egyik leghűbb filmes adaptáció, ami akkoriban a műveiből készült!  szerintem tökéletesen visszaadta Poirot karakterének a jellegzetességeit, annak ellenére, hogy abban az időben, amikor a film készült csak 38 éves volt, éppen ezért több órányi maszk munkával át kellett alakítani a külsejét, hogy jobban hasonlítson arra a szereplőre, akít Agatha Christie megálmodott. A mellékszereplő gárdát pedig meg sem említettem!  röviden-tömören a kor egyik legnemesebb gárdája, akik közül mindenki a karakteréhez megfelelő alakítást nyújtotta. Néhányan többet szerepeltek, többen kevesebbet, de senki nem lógott ki a sorból!

A 2010-es adaptáció viszont nem csak egy egyszerű TV film, mint sokan gondolják, hanem az egyik legismertebb és legsikeresebb Poirot sorozat adaptációnak az egyik epizódja, amit még 1989-ben kezdtek el és csak pár éve, 2013-ban fejeztek be! A sorozat főszereplője pedig az a , aki annyira egy tökéletes választás volt erre a szerepre, hogy mind a mai napig ezzel a szerepével azonosítják. Ha meg nézzük a filmográfiáját nem is volt túl sok emlékezetes szerepe. Nem is kell mondanom, hogy számomra Ő az igazi, az egyetlen Poirot, éppen ezért nagyon nehezemre esett objektívnek maradnom a két verzió megnézése közben, hogy a 74-es verzióban ne számítsak egy  -re, mert ennek az epizódnak az elkészültekor már több, mint 20 év tapasztalata volt a háta mögött, míg Albert Finney-nek nem volt ennyi ideje. Ennek ellenére mind a kettő színész verzióját kedveltem, és hiába kedvelem nagyon Suchet-et Finney verziója egy picikét közelebb áll a művekben lévő karakterhez. Akik olvasták a könyveket, mint én szerintem ugyan ezen a véleményen vannak. Ellenben a mellékszereplő gárda inkább csak a jó kategóriába sorolhatók, senki nem volt rossz, de senki nem nyújtott egy olyan emlékezetes alakítást, mint a 74-es verzióban mindenki.

Különbségek!

Három hatalmas különbség van a két adaptáció között, ami a nézők egyik felének előny, míg a másik felének hátrányt jelent. Az egyik legnagyobb a filmek játékideje. Míg a 2010-es verzió 90 perces, addig a 74-es verzió 127 perces! Ez néző függő, hogy melyik verziót részesíti előnyben. Én személy szerint a rövidebb verziót részesítem előnyben, mert míg az eredetiben teljesen fölöslegesen kell 20 percet várnunk, míg Poirot feljut az Orient expresszre és elindul a vonat, addig a TV filmben csak 6 perc telik el! Nem is kell mondanom a TV film rövidebb játékidejének köszönhetően sokkal jobb a film folyása, nem lassul le soha a történet, nem vesztegeti az időt a nagyon apró, már-már lényegtelen apróságokkal, amiknek nincsen semmi közük az ügyhöz, és tényleg csak az igazán lényeges dolgokkal foglalkozik a film, sokkal több nyomot kapnak a tudatlan nézők az ügy megfejtése érdekében. A másik verzióban sokkal több időt töltünk el a karakterekkel, jobban megismerjük őket, valamint sok félrevezető információt kapunk, ami a film lényege, viszont a megoldáshoz vezető nyomok is sokkal kevésbé egyértelműek, ebben a verzióban. Egy olyan hardcore krimi rajongót, mint engemet nem nagyon zavart, de tény és való néha én is ránéztem az órámra, hogy mikor jutunk már el a bizonyos támpontokhoz, amik az ügyhöz kellenének.

0000000.png

A másik nagyobb különbség a két változat között az a filmek felépítése! Az eredetiben kapunk egy bevezetőt, ami egy bizonyos gyermek gyilkossági üggyel kapcsolatos, ami elárulja a nézőknek, hogy ez lesz a későbbiekben a film fő mozgató rugója, ami szerintem egy hatalmas negatívum, mert ha tudjuk, hogy erre a sztori elemre kell figyelnünk a bűnügy indítéka azonnal a néző kezében van, ezért már tudja, hogy mire kell a későbbi párbeszédeknél figyelnie. A TV filmben viszont ezt az információt csak a film közepe környékén tudjuk meg, addigra viszont már lezajlott nem egy párbeszéd, amik már utaltak erre a bűnesetre, de mivel később tudjuk meg ezt az információt a nézőnek visszafele is kell gondolkodnia, hogy volt-e az esettel kapcsolatban valamilyen intő jel, ami jobban megdolgoztatja az agyat, így ugyanaz a bűneset más sokkal bonyolultabb, mint a 74-es verzióban! Úgy tudom a legjobban jellemezni a két adaptáció között a különbséget, hogy a 74-es verzió sokkal színpadiasabb, amit egy színházban is elő lehetne adni, a hosszú párbeszédek és díszletek miatt, addig a 2010-es adaptáció sokkal inkább érződik egy filmnek a jobb tempó és bonyolultabb, mégis logikusabb történet vezetés miatt. További részleteket is mondhatnék a filmek felépítéseinek a különbségeiről, de akkor már masszív Spoilerekhez érnék, amit elszeretnék kerülni.

Képtalálat a következőre: „murder on the orient express 2010”

A harmadik hatalmas különbség pedig Poirot hozzáállása a bűnügyhöz. Míg a 74-es verzióban úgy érződik a nézőnek, hogy az ügy Poirot számára csak egy átlagos bűneset, ahol megértette a gyilkosság iránti motivációt, és passzívan reagált a dologra, addíg a TV filmben sokkal személyesebb hangvételű volt az ügy, egy picikét a vallási nézetét is elővette Poirot-nak, ami miatt belső vívódása volt az ügy miatt, vagyis cselekedjen a törvénynek megfelelően vagy pedig hallgasson a szívére és hozza meg a helyes döntést. Ez viszont egy olyan dolog, ami szerintem nincsen benne az eredeti műben, legalább is nem hiszem, hogy a szerzőnő a többi műve ismeretében ennyi érzelmet adott volna a karakternek, de örülök, hogy ebben a változatban megcsinálták, mert itt tényleg sikerült egy kicsikét jobban megismernem Poirot, mint a személyt, nem mint a nyomozót. Nem is kell mondanom  ebben az epizódban, főleg a fináléban önmagához képest is élete egyik legjobb alakítását hozta. Még mindig nem láttam a sorozat összes epizódját, de van egy olyan érzésem, hogy itt volt a legjobb!

Összességében!

Mind a kettő adaptációt bátran tudom ajánlani mindenkinek! Akik a sokkal lassabb, néha tényleg túlnyújtott, de sokkal több információt nyújtó krimiket szeretik, azoknak a 74-es verziót tudom ajánlani, akik viszont a lényegre törőbb, de bonyolultabb felépítésű krimiket szeretik, vagy akik egyszerűen nem szeretik a lassabb filmeket, azoknak inkább a 2010-es TV filmet ajánlom a megnézésre. Személy szerint én a TV filmet részesítem előnyben részben a felsorolt indokok miatt, részben pedig azért, mert egyike volt az első epizódoknak, amit láttam ebből a sorozatból, és rögtön az egyik kedvencem is lett!

Gyilkosság az Orient expresszen (1974) 10/8 - 85%

Poirot - Gyilkosság az Orient expresszen (2010) 10/10

Kapcsolódó kép

A közelgő 2017-es adaptációról pedig röviden annyit, hogy az előzetese egyáltalán nem nyűgözött le! Örülök annak, hogy a mai generáció is végre megismerheti az egyik legismertebb és (talán) legjobb Agatha Christie művet, azonban már ebben a rövid Teaser-ben sem a színészek, sem a túlzott látvány világ nem érte el nálam azt az érzést, hogy ezt a filmet a moziban kell látnom! Azonban, mint mindig, most is remélem, hogy tévedek és egy kellemes meglepetésben lesz részem és méltó adaptációja lesz az eredeti műnek. Bár a magyar szinkron borzalmas lesz, ha olyan lesz, mint ebben az ízelítőben! :/

Azt a bajúszot pedig ki gondolta komolyan!?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr9612728758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.08.14. 10:55:09

Bár David Suchet tényleg a legjobb Poirot, de a régi film szerintem sokkal jobb.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.08.14. 12:52:29

@Serrin: Objektíve talán jobb film, de számomra Suchet verziója objektíve is jobban működött. De ez a legjobb a filmekben és az adaptációkban. Mindenkinek más az ízlése ezért míg az egyiknek az korábbi vezrió tetszik jobban, addig a másiknak az újabb! ;)
CinemaLion
süti beállítások módosítása