CinemaLion

2017. augusztus 13. 06:56 - Tomlion

Showtime: Végtelen és képtelen (2002) - Minikritika

Update! Az elmúlt időszakban egyéb okok miatt (részben nyaralás) kevesebbet foglalkoztam a bloggal. Azonban gőzerővel dolgozok az új videómon, illetve egy Extra videón is, ami eredetileg egy blog bejegyzés lett volna, de végül olyan kaliberű lett, amit érdemes videó formában is megcsinálni. Ez miatt jelentkeztem most csak egy Minikritikával. Megértéseteket köszönöm!

Robert De Niro és Edie Murphy évek óta nem szerepeltek egy kiemelkedően jó vagy csak egy nagyon szórakoztató filmben. Éppen ezért örülök meg ennyire, ha találok egy filmet, ami igaz, hogy nem zseniális, de szórakoztató!

Kapcsolódó kép

A Los Angeles-i zsaruk legkeményebb nyomozója, Mitch Preston (Robert De Niro) egy nap azon veszi észre magát, hogy a narkósok, maffiózók és bérgyilkosok helyett sokkal ravaszabb és kegyetlenebb népséggel kell szembenéznie, mégpedig a tévésekkel. Egy rámenős producer az évszázad műsorára készül, ennek érdekében a kelletlen nyomozó mellé szerződteti a kétballábas járőrt Trey Sellars-t (Eddie Murphy), aki másodállásként színészként tevékenykedik, aki mindig a reflektorfénybe vágyott. Dörögnek a pisztolyok, forognak a kamerák, élet és játék, műsor és valóság végképp összekeveredik. 

Kapcsolódó kép

A film számomra azért működött, mert ezt a szokatlan, de nagyon jó koncepciót ennyire jól sikerült egybe gyúrniuk. Már majdnem film a filmben érzése támad az embernek. A film kiparódizálja az elmúlt évek zsaru filmjeinek és akció filmjeinek a klisséit. Az, hogy a rendőrök a filmekben szinte mindig belenyúlnak a kábítószerbe, hogy leellenőrizzék az egyik legnagyobb hülyeség, amit a filmekben csinálni lehet, mert mi van akkor, ha megmérgezték a port? A film pedig teli van ehhez hasonló dolgokkal, ahol elmondja, hogy az, amiket a filmben látunk nem olyan izgalmas és nem olyan egyszerű, mint a valóságban.

Képtalálat a következőre: „Showtime movie”

Robert De Niro pedig a tökéletes választás volt erre a szerepre, aki az elmúlt évtizedekben a legjobb és legdúrvább gengszter és akció filmjeiben szerepelt, aki nem mellesleg a kora egyik legjobb színészei között tartozott nehezen tud boldogulni egy egyszerű TV sorozat forgatásain és a világ legrosszabb színészeként tekintenek rá. Ha jól tudom ez volt az első komikus szerepe, és ha belegondolok, hogy tavaly "megajándékozott" minket a "Nagyfater elszabadul"-al sajnálom, hogy a Showtime óta nem szerepelt egy igazán jó vígjátékban (a "Csillagpor"-ban viszont volt egy vicces mellékszerepe). Eddie Murphy pedig a tökéletes ellenpéldája volt. Ő is szerepelt nem kevés akció vígjátékban (Beverly Hills-i zsaru), de a legtöbben a vígjátékai miatt emlékszünk rá. Az Ő karaktere tipikusan a személy, aki egy sztár szeretne lenni, és hiába egy rendőr járőr nem fogja fel, hogy a valóság sokkal unalmasabb és veszélyesebb, mint a filmekben, ezért, ha a valódi bűnüggyel kell foglalkozni sokszor azt csinálja, amit a filmekben látott, ami a valóságban nem szabályos.

Képtalálat a következőre: „Showtime movie”

Az egyetlen komolyabb negatívum pedig maga a bűnügyi sztori, ami nem meglepő, mert a legtöbb modern akció vígjátéknál pont a sztori szokott lenni a leggyengébb része ezeknek a filmeknek, ami közül ez sem kivétel. A főgonosz a tipikus rossz fiú, a nyomozás a háttérbe szorul és inkább az alapszituációból hozták ki a legtöbb poént, amit lehetett. 

Összefoglalva:

A film nem egy klasszikusan zseniális vígjáték, nem fogunk fetrengeni a röhögéstől, nem fogjuk évek múlva emlegetni a legjobb filmek között... Viszont, nincsenek benne undorító poénok, maga az alapszituáció lehet, hogy nem eredeti, de sok nagyon kreatív dolgot hoztak ki belőle, a szereplő páros pedig elsőre nagyon fura lehet, mégis tökéletes! Egy klasszikus hangvételű, kellemes vígjáték, amit az egész család számára nyugodtan tudok ajánlani mindenkinek!

10/7 - 71%

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr6012742544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmdoki 2017.10.03. 12:50:48

Remek kis szösszenet ez az írás. Valamikor majd meglesem már én is a filmet. De Niro-nak voltak már a Showtime előtt is vígjátékai. Az egyiket pont Martin Brest (Beverly Hills-i zsaru) rendezte, ez pedig az Éjszakai rohanás még 1988-ból. Nagyon szórakoztató buddy movie, csak ajánlani tudom :) De 2000-ből ott van az Apádra ütök, Scorsesevel megcsinálta 1982-ben A komédia királya című mesterművet, bár az nem az a tipikus vígjáték, sokkal inkább egy dráma humoros jelenetekkel megtűzdelve.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.10.03. 13:01:12

@Filmdoki: Tényleg az Éjszakai rohanás-t hogy felejthettem el! :D
CinemaLion
süti beállítások módosítása