CinemaLion

2017. szeptember 14. 14:49 - Tomlion

Élet - Kritika (2017)

"Avagy, egy jobb Alien film, mint a Covenan-t!"

Képtalálat a következőre: „élet film”

A nem túl távoli jövőben a Nemzetközi Űrállomáson egy, a Marsról származó mintákat vizsgálnak, ahol egy teljesen idegen, élő sejtet fedeznek fel, ami az első és legfontosabb felfedezés az emberiség történelmében, hogy élet idegen bolygókon igen is létezik. A Calvin-nek elnevezett sejt pedig rendkívüli gyorsasággal el kezd fejlődni, és ettől az örömtől a tudósok óvatlanok lesznek, így az egyik napon egy véletlen balesetnek következtében Calvin, a mostanra már medúza szerűvé fejlődött lény önvédelemből megtámadja a legénységet és bosszút áll a legénységen!

A sztori alapján azt gondolhatjátok, hogy ez a "Nyolcadik utas: Halál"-nak a Remake-je, ami nem is áll annyira távol a valóságtól. Aki látott már bármilyen hasonló kaliberű filmet korábban, az nagyjából ki fogja találni a cselekményt. Ami mégis különleges a filmmel kapcsolatban az maga a Lény! Nem az a tipikus humanoid típusú, életforma, aminek van két karja, meg lába, nem egy bogár, nem egy massza és nem is egy "dolog", hanem egy medúzához és poliphoz hasonló életforma, ami egyedül a fizikai erejének és ruganyosságának köszönheti a nagyon ellenálló és veszélyes természetét. A legjobb benne pedig az, hogy folyamatosan fejlődik. Minden alkalommal, amikor újra látjuk erősebb és inteligensebb, mint korábban volt, ezért az idő előrehaladtával egyre nehezebb elintézni a dögöt. Egy lángszóró meg se kottyan neki.

Éppen ezért a tét is sokkal nagyobb. A korábbi hasonló stílusú filmekben a szereplőknek mindig önmaguk életéért küzdöttek. Itt viszont, mivel egy nemzetközi eseményről van szó, amire az egész világ figyel és eredetileg levitték volna magukkal a Földre most az-az elsődleges célja a legénységnek, hogy ez az életforma ne juthasson le a bolygónkra. Ez pedig egy igazi felüdülés volt a már klisés "csak önmagamra vigyázok" mentalitás után, mert így senki nem viselkedik önzően.

Képtalálat a következőre: „life movie”

A karakterek a már megszokott "űrhajós nemzetek" tökéletes sztereotípiái, az "egész legénység haldoklik, de én csak azért is poénkodom" mókamestertől át a szűkszavú japánig van itt minden. Az nekem például kifejezetten tetszett, hogy a néhány hónappal később megjelent "Covenant"-hoz hasonlóan itt is egy nyitó (vágatlan) akció jeleneten keresztül mutatják be elsőnek a legénység tagjait. Azonban a "Covenant"-al ellentétben itt azért működött, mert az akció sokkal kisebb méretű volt, nem egy véletlen balesetet kellett elhárítaniuk, hanem csak el kellett kapniuk azt a Marsról származó kompot, amiben a később vesztüket okozó életforma van, valamint a legénység csak hat tagból áll, nincsenek huszan, mint a "Covenant"-ban, így sokkal könnyebb rájönnünk, hogy kinek mi a feladata a hajón és milyen a személyiségük. Nincsenek olyan jól kibontva, mint egy "Alien"-ben egyedül Gyllenhaal-nak jutott egy mélyebb karakter ábrázolás, ami viszont még így sem volt annyira erős, hogy a jövőben bárkinek is az "Élet" jusson majd eszébe Jake Gyllenhaal nevének hallatán. 

Képtalálat a következőre: „life movie”

A kiszámítható koncepció ellenére Én például nagyon sokszor meglepődtem az elhalálozások sorrendjén és módján. Mivel a szörnynek nincsenek éles karmai, fogazata, mérge, hanem csak a nagyon erős izomzatára tud hagyatkozni a karaktereknek sokkal lasabb és fájdalmasabb haláluk van, egy Xenomorph-al ellentétben, ami gyorsan és váratlanul gyilkol. A filmben összesen csak kettő darab Jump Scare-t fedeztem fel, mert a lény nem tud olyan gyorsan mozogni és nincsen hangja, amivel megijesztheti a karaktereket, és a nézőt, hanem nagyon sokszor előfordul, hogy a nézők előbb látják a lényt, mint a szereplők, ez miatt pedig aggódunk miattuk. Nem mondanám félelmetes filmnek, azonban a kellemesen rövid, 93 perces jetékidő miatt vagy annak köszönhetően a film a feszültséget úgy pumpálja, hogy nem tudtam nyugtom maradni, ami még egy akció filmnél is nagyon ritka nálam, nem hogy egy horror filmnél! Számomra a film első kétharmada volt a legerősebb, viszont a harmadikon már éreztem egy picikét a fáradás jeleit, nagyrészt azért, mert a túlélők majdnem elfogytak, a vége pedig ez miatt szerintem kiszámítható volt. Igen, még a végső fordulatot is előre láttam!

Képtalálat a következőre: „life movie”

Összefoglalva:

Az élet egy nagyon jó filmélmény volt, ami nem lesz klasszikus, de még mindig jobban szórakoztam ezen a filmen, mint bármelyik "Alien" folytatáson a második rész után. A színészek a gyengécske karaktereik ellenére nagyon jól helytálltak, a szörny kellemesen újszerű volt, amit korábban még nemláttam, feszült és brutális, annak ellenére, hogy kiszámítható, az 58 millió dolláros költségvetés ellenére a film is nagyon jól nézett ki, egy kicsit sem érződött rajta az olcsóságnak a jelei. Bátran tudom ájánlani mindenkinek!

10/8 - 82%

Címkék: 2017 Élet Kritika
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr1412827704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása