CinemaLion

2017. október 03. 09:19 - Tomlion

Harbinger Down (2015) - Minikritika

Várjunk csak egy pillanatot! Miért írok egy olyan minimál költségvetésű "B" kategóriás horror filmről kritikát, amiről senki nem hallott? Mert a film elkészülésének a körülménye sokkal érdekesebb, mint maga a film!

Kapcsolódó kép

A történetről nem lehet, és nem is tudok túl sokat elmondani. Röviden annyi, hogy ez a film az 1982-es "Dolog" egy hajón!

A film elkészítésének a körülményei körülbelül 2011-ig vezethetőek vissza, a John Carpenter féle "Dolog" előzményfilmjének a megjelenéséig. Köztudott, hogy a 2011-es "Dolog" eredetileg a 82-es klasszikushoz hasonlóan igazi maszkmunkával és bábokkal lett elkészítve, azonban a stúdió arra kényszeritette a készítőket, hogy változtassák meg a film befejezését, valamint cseréljék ki szinte az összes kemény munkával megalkotott lényt számítógépes trükkökkel azzal az indokkal, hogy az utómunkálatoknál könnyebb legyen az esetleges értelmetélen részeket kijavítani, ílletve azért, mert a film úgy nézett ki, mintha a 80-as években készítették volna... Mi a Franc? A készítőknek pontosan az volt a céljuk, hogy az eredeti klasszikusnak a hangulatát idézzék vissza, mert az ott történtek konkrétan az előzményei az eredeti "Dolog"-nak! Nem azt mondom, hogy nem lehet nagyszerű CGI szörnyeket megalkotni, azonban az összes változtatásra a készítőknek csak fél évük volt, ezért nem volt idejük a számítógépes effekteket tökéletesíteni. A film pedig megjelent és mik voltak a legnagyobb negatívukok, ami a filmet érte? Bizony, a számítógépes effektek! 

Képtalálat a következőre: „the thing 2011 cgi vs practical effects”

A film megjelenése után néhány hónappal, hogy elosszlassák azt a tévhitet, hogy nem tisztelték az alapanyagot elkezdtek felrakni a Youtube-ra olyan videókat, ahol láthatjuk, hogy valóban léteztek maszk és báb munkával elkészített szörnyek, amiket végül nem használhattak a filmben. Ez miatt pedig a készítők elhatározták, hogy indítanak egy Kickstarter-t, ahol megkérték az embereket, hogy támogassák őket a filmük elkészítésében, amit úgy jellemeztek, hogy "A két legnagyszerűbb sci/fi horror filmnek, az Alien-nek és a Dolog-nak a szellemiségében készül". CGI mentes, valóban elkészített, kézzel megfogható szörnyek, a 80-as évek sci/fi horror filmjeinek a hangulata és stílusa, azzal a különséggel, hogy nincsenek stúdió fejesek, akik beleszólhatnak a munkálatokba.

350.000 $-os költségvetéssel pedig megnyerték maguknak az Alien filmek Bishop-ját Lance Henriksen-t az egyik főszereplőnek a kapitány szerepében, valamint Patrick McClung-ot, Robert és Dennis Skotak-ot, akik olyan filmeknek a látványánain dolgoztak, mint a Birodalom visszavág, Szellemírtók, Aliens, The Abyss és a Terminátor 2! A készítők ezzel a filmmel akarták bebizonyítani, hogy ha nem létezik a stúdió nyomás és olyan filmen dolgozhatnak, olyan vízióval, amibe senki nem szólhat bele, akkor a végeredmény akkor is nagyszerű lesz!

Képtalálat a következőre: „harbinger down”

Ez mind szép és jó, és egy filmben ez a történet biztosan egy Happy End-el végződne, azonban a valóság nem így működik. Hiába van meg a lelkesedés, hogy egy független filmesként egy nagyszerű filmet elkészíthess, hiába dolgoznak a projekten olyan emberek, akik Oscar díjat kaptak a korábbi munkájukért, ha nincsen meg hozzá a költségvetés egy "Dolog" vagy "Alien" stílusú szörnyfilmhez. Ennél a filmnél pedig határozottan érződik a költségvetés hiánya! Most nem az ismeretlen, béna színészekről beszélek, a nagyon sótlan forgatókönyvről,  vagy a lapos operatőri munkáról, hanem konkrétan a vizuális effektekről!

Képtalálat a következőre: „harbinger down monster”

Az effektek a minőség skálán a nagyon jó és a nagyon béna között mozognak! Néha eszméletlenül látványosak és kreatívak, máskor viszont a vágásokkal, a kamerabeállításokkal és a világítással annyira eltakarják a gyenge effekteket, hogy nem tudtam mit látok. Néha pedig láthatjuk teljes valójukban a szörnyeket, amik fantasztikusak, de a következő pillanatban, amikor a szörny rátámad az egyik áldozatára a Shaky Cam miatt semmit nem látunk a verekedésből meg a trancsírból a költségvetés hiány miatt. Az operatőri munka és a világítás is néha eszméletlenül hangulatosak, amik tényleg vissza adják a 80-as évek stílusát, máskor pedig, amikor egyszerű párbeszédeket láthatunk olyan, mint ha bármelyik Asylum filmnek a díszletét látnám lapos világítással, lapos kamerabeállításokkal és pocsék színészekkel.

Képtalálat a következőre: „harbinger down monster”

Ezen felül a karakterek nem csak ostobák, de klisések is. Ott a vicceskedő fekete csávó, egy orosz beépített ügynök, egy kutató csoport vezető, aki nem mellesleg egy seggfej, és a bölcs kapitány, meg a lánya! Mindegyik sztereotípiát láttuk már minden "B" kategóriás horror filmben, sokaknak ez volt az első filmszerepe is, a rendező Alec Gillis-nek pedig ez volt az első rendezése, aki korábban olyan filmeknek a vizuális effektjein dolgozott, mint például a Tremors, a Pusztító, a Csillagközi invázió és az első AVP! Értem én, hogy a film a 80-as évek horror klasszikusok szellemiségének tiszteletére készült, és azoknak a hangulatát próbálta visszaidézni, de hiába készítették szívvel, lélekkel, érződik a végeredményen, hogy túl sokat akartak markolni és a végére a költségvetés hiánya tette tönkre a filmet.

Összefoglalva nem bántam meg a film megnézését. Még mindig sokkal jobb, sokkal koherensebb és természetesen sokkal látványosabb alkotás lett a Harbinger Down, mint bármelyik Asylum film, de attól, hogy egy filmnek alacsony a költségvetése a végeredmény nem lesz automatikusan jobb vagy rosszabb. A végére ez csak egy közepes alkotás lett, amit egyáltalán nem utáltam, de nem is tudok ajánlani senkinek, mert ezt a koncepciót már láttuk nagyon sokszor, sokkal jobb tálalásban.

10/5 - 46%

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr6812923025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.10.06. 22:05:05

Megnéztem!

Egyet kell értsek veled. Jó film is lehetett volna, de sajnos többet akart, mint amiből gazdálkodni tudott. Kár érte. De hogy lehet, hogy így is jobban tetszett, mint az Alien Convenant?
CinemaLion
süti beállítások módosítása