CinemaLion

2017. október 26. 13:31 - Tomlion

Top 15 Kedvenc Harmadik epizódom!

Azt mindannyian tudjuk, hogy piszok nehéz egy jó folytatást készíteni, viszont egy jó harmadik részt majdnem lehetetlenség! Ennek ellenére összegyűjtöttem 15 olyan filmet, amik belefértek egy ilyen listába. Mivel ez egy szubjektív lista olyan filmek is szerepelnek a bejegyzésben, amik objektíve nem jobbak a korábbi filmeknél, viszont olyan fináléval, végső konklúzióval rendelkeztek vagy csak annyira szórakoztatóak voltak, hogy minden féle lelkiismeret furdalás nélkül bele tudtam rakni a listába! 

Kapcsolódó kép

15. Rémálom az Elm utcában 3 - Álomharcosok

Képtalálat a következőre: „nightmare on elm street 3”

Annak ellenére, hogy az első részt jobb horror filmnek tartom a széria többi részéhez képest, számomra a harmadik rész, aminek Wes Craven volt az egyik forgatókönyv írója, talán a legtöbbször újranézhetőbb az összes epizód közül, valamint ebben a filmben lett Freddy Krueger az a humoros és emlékezetes fő gonosz, akit a többi filmben annyira szerettünk. Itt már az álom jelenetek is sokkal fantáziadúsabbak voltak, mint a korábbi részekben, a karakterek egy horror filmhez képest meglepő módon szerethetőek és jól ki vannak bontva, a finálé pedig nagyon kretaív és emlékezetes lett, amit a többi film már nem tudott elmondani magáról. Itt Freddy-t még komolyan lehetett venni, egy komoly fenyegetést jelentett mindenki számára és sajnáltuk, ha valaki áldozatul esett.

 

14. Mission: Impossible 3

Képtalálat a következőre: „mission impossible 3”

Számomra ez első rész, amikor elsőnek néztem egy picikét csalódás volt. Nem azért, mert rossz lett volna, mert nem erről van szó! Az ikonikus jelenetek és a film Soundtrack-je mind a mai napig emlékezetesek, de a nagyon rosszul öregedett számítógépes trükkök és a béna finálé miatt azóta sem néztem meg újra a filmet. A második rész pedig egyenesen a röhej faktorral volt egyenlő, amiről korábban írtam kritikát (ITT). Éppen ezért egy picikét nehezen vettem rá magamat, hogy megnézzem a 3. rész. Azonban rögtön a nyitó jelenet meggyőzött arról, hogy ez a film teljesen más ligához tartozik, mint a korábbi epizódok! J.J. Abrams-et nagyon sokan nem szeretik, de valljuk be, ahhoz nagyon ért, hogy régi szériáknak új életet adjon, és ha nem csinálja meg ezt a filmet, nem biztos, hogy a széria későbbi legjobb részeit megkaptuk volna. Látványos és izgalmas akció jelenetek, ikonikus fő gonosz, és a legjobb rohanó Tom Cruise jelenet EVÖR! ;)

 

13. 007 - Goldfinger

Kapcsolódó kép

Annak ellenére, hogy az Oroszországból szeretettel objektíve egy jobb filmnek tartom a Goldfinger volt az, ami ismertté tette James Bond-ot, aminek következtében Ő lett a legsikeresebb titkos ügynök, akinek a filmjei mind a mai napig jelennek meg. Ez a film már nem elsősorban egy kém film volt, mint az előző két rész, hanem már egy izgalmas akció film, ami a nagy közönség számára sokkal könnyebben eladhatóbb volt. Azóta szinte az összes Bond film ugyan azt a sémát követi, amit ez a film állított fel. Ha nincsen ennek a filmnek a sikere nem biztos, hogy várnánk a 25. film megjelenését!

 

12. Mielőtt éjfélt üt az óra

Képtalálat a következőre: „before midnight”

Richard Linklater az egyik kedvenc rendezőm és a "Mielőtt..." Trilógia talán az egyik legnagyobb bravúrja, amit eddig elért (igen, még a Sráckor-nál is!). A továbbra is életszagú és nagyszerű párbeszédek (és színészek) megmutatják az embernek, hogy mi történik akkor, ha az ember túl sok időt tölt el egy másik ember társaságában és a kezdeti lángoló szerelem az évek múlásával hogyan halványul el, de ennek ellenére kitartanak egymás mellett. Néha nagyon rossz volt nézni, hogy az előző két részben történtek után hova fut ki ennek a két embernek a kapcsolata. Aki még eddig nem ismerte volna ezt a szériát, annak ajánlom a megnézését, mert nem fogja megbánni! 

 

11. Karib-tenger kalózai - A világ végén

Képtalálat a következőre: „pirates of the caribbean 3 movie poster”

Mielőtt letámadnátok, hogy miért raktam be a harmadik karibi filmet egy ilyen listába elszeretnék mondani valamit... Amikor először néztem (kb. 4-5 éve) annyira nekem sem jött be a második és harmadik rész, ami miatt a 4. részt egyből passzoltam. Az elsőt azóta rengetegszer megnéztem, de a folytatásokat egyszer sem. Viszont az idén megjelent ötödik rész miatt úgy döntöttem, hogy nincsen kedvem Halloween-i maratont tartani semmilyen Horror szériából sem, ezért úgy döntöttem ideje újra megnézni a teljes Trilógiát és bepótolni a kihagyott részeket. A 4-5-től tényleg nem ájultam el, a második pedig továbbra is csak egy 7 pontos szórakozás volt, azonban a harmadik résznél már rögtön a kezdő képsoroknál valamilyen fura érzés fogott el! A sokkal sötétebb hangulat, valamint egy nagy költségvetésű PG-13-as filmhez képest eléggé brutális volt. Mivel tudtam, hogy rengeteg árulásra kell számítani jobban odafigyeltem a történésekre és a fináléra teljesen össze állt a kép, ami miatt hatalmas élményt nyújtott. Természetesen a filmnek sok hibája van, például a hallucináló Jack Sparrow néha tényleg idegesítő volt, a humor néha tényleg nem működött, azonban a világépítés a kalóztanáccsal, és a spirituális világgal kapcsolatban másodszori nézésre lenyűgöztek. A látvány sokat fejlődött az első részhez képest, Davy Jones történetszála nagyon érdekes volt, de talán a film legerősebb része, Elizabeth Swann karakter fejlődése volt, a finálé pedig egyszerűen bombasztikus! Akiknek elsőnek nem jött be ez a film, azoknak ajánlom, hogy adjanak neki egy második esélyt, mert lehet, hogy pozitívan fogtok csalódni, pont úgy, mint Én. A jövőben pedig lehet számítani videókra a Karib-tenger kalózai filmekkel kapcsolatban. ;)

 

10. A sötét lovag - Felemelkedés

Kapcsolódó kép

A zseniális Sötét lovag után szinte képtelenség volt, hogy lesz egy méltó befejése ennek a szériának. Christopher Nolan viszont megcsinálta! Természetesen ennek a filmnek is megvannak a hibái, például 15-20 perccel hosszabb a kelleténél, a tempója már nem olyan feszes, mint a Sötét lovag-nak volt, viszont a befejezés egy kicsit kapkodósnak érződött, a film vége fele pedig már eléggé sok baromság történt (az összes rendőr egy helyre ment, hogy csapdába kerüljenek). Mindezek ellenére azt tudom mondani, hogy egy méltó befejezése lett ennek a Trilógiának. Heath Ledger váratlan halála miatt kellett egy szintén ikonikus gonosz, akit meg is kaptunk Bane képében, akit Tom Hardy keltett életre egyedül a szemeivel és a fizikai jelenlétével. Ebben a filmben már nincsenek jelen az első részre jellemző Shaky Cam és gyors vágások, hanem hosszú kamerabeállításokkal felvett egyszerű, mégis realisztikus bunyókat láthatunk. A finálé pedig grandiózus lett!

 

9. Die Hard 3

Kapcsolódó kép

Egy zseniális első rész után hogyan lehet folytatni egy szériát? Nos a második rész esetében megcsinálták még egyszer ugyan azt, ami meglepő módon működött. Azonban a harmadik rész abban volt különleges, hogy  az első rész rendezője John Mctiernan visszatért, amivel hatalmasat robbantott! Nem csinálták meg harmadszorra ugyan azt a filmet, hanem mindent másképpen csináltak, mint korábban. Itt John most nem egyedül, hanem egy társsal (Samuel L. Jackson) járja New York utcáit, hogy megállítsanak egy bizonyos Simon-t, hogy további civil létesítményeket robbantson fel. A film tempója az előző filmekkel ellentétben itt a maximumra van pörgetve, a film konkrétan egy robbanással kezdődik, nagyon gyorsan megismerjük az új szereplőket és a szituációt, az akciók a műfaj korlátait feszegetik, annyira erőszakos, a dialógusok pedig annyira jók és emlékezetes, mint ha egy Shane Black film lenne! A legjobb pedig, hogy az előző részekkel ellentétben itt a rendőrséget nem tehetetlen idiótáknak mutatta be, hanem kompetens hősöknek, akik nélkül John nem tudná elkapni Simon-t. Számomra az egyetlen pici negatívum a filmmel kapcsolatban az a befejezése. Maguk a készítők sem voltak biztosak abban, hogyan kell ezt a filmet befejezni (több alternatív befejezés is volt), ami érződik a végeredményen és ezért nem tekintem jobbnak az első résznél. Ennek ellenére számomra a Die Hard 3 a világ egyik legjobb akció filmje és vígjátéka egyszerre!

 

8. Evil Dead 3 - Sötétség serege

Képtalálat a következőre: „army of darkness”

Elsőnek nem is tudtam, hogy létezik egy Evil Dead 3. Nem is bántam meg a megnézését, mert annak ellenére, hogy az előző rész egy kultikus Horror/Vígjáték, addig a Sötétség serege egy nagyon jó Akció,Kaland/Vígjáték! A sokkal magasabb költségvetés miatt ezt a filmet már nem lehetett Horror filmként eladni, mert akkor nem lett volna sikeres a mozi pénztáraknál, ellenben minden eleme megmaradt, amit szerettünk a korábbi filmből. Bruce Campbel szerintem az egyik legjobb alakítását hozza Ash-ként, a film ugyan olyan őrült, mint a korábbi filmek a gore és vér hiánya ellenére is, eszméletlenül vicces... Illetve a film konkrétan kapott egy történetet is, amit az előző részek nem mondhattak el magukról. Ennek köszönhetően ez a film az átlag közönség számára is sokkal könnyebben emészthetőbb és azok számára is élvezhető, akik nem látták az előző részeket, mert mindent megmagyaráznak, amit a film univerzumáról tudni kell. Egy agyatlan, de nagyon menő film, ami méltó az Evil Dead címre!

 

7. Star Wars VI. - Jedi visszatér

Képtalálat a következőre: „the return of the jedi”

A 80-as években a Trilógia fogalma még eléggé új kifejezésnek számított. Ebben az időszakban elsősorban inkább Horror szériáknak (Halloween, Péntek 13, Rémálom az Elm utcában stb.) voltak kettőnél több epizódjai. Éppen ezért hatalmas kérdőjel volt mindenki számára, hogy a Csillagok háborúja befejező része hogyan fog teljesíteni, mert abban az időben a Birodalom visszavág-ot sokan kritizálták a sötétebb hangulata miatt. Ezért a film sokkal gyermek barátabb lett az előző részhez képest, sokkal több humort csempésztek bele és a gyerekek számára megalkották az Ewok-okat, akik primitív harci eszközeikkel legyőzték a galaxist uraló Birodalmat. Be kell vallanom, hogy gyerekként a Jedi visszatér volt a kedvenc Star Wars filmem pontosan a könnyed hangvétel és a humora miatt. Csak évekkel később jöttem rá, hogy a nagyon jó első harmad után a második harmad nagyon unalmas lett, a cselekmény nem vezet sehová, ellenben az utolsó harmada mindenért kárpótol. Végre láthattuk az Uralkodót élőben és megtudtuk, hogy valójában mekkora hatalma van, a film végi űrcsata fantasztikus, Luke és Vader közös beszélgetései és végső konfrontációjuk pedig konkrétan filmtörténelem. Ennyi év elteltéve is azt tudom mondani, hogy hiába kopott meg ennek a filmnek a szépsége az eredeti Trilógia még mindig a legjobb szériák egyike!

 

6. Bourne Ultimátum

135.jpg

Imádom a Bourne Trilógiát, és szerintem a többség számított arra, hogy ez a film semmilyen körülmények között nem hiányozhat ebből a listából. Egy kerek egész, fordulatokkal és izgalmakkal teli Paranoia/Thriller a műfajon belül a legjobbik fajtából. Nem csak azért jó ez a film, mert itt zárult le a történet, hanem azért, mert itt minden, a színészek, az akciók, a rendezés és az Oscar díjas vágás ebben a filmben teljesedett ki! A Shaky Cam nem azért van, hogy elrejtsék a színészek és a kaszkadőrök mozdulatait, hanem azért, hogy még intenzívebb legyen az élmény, mégis nagyszerűen követhető az egész. Ezt a módszert pedig sajnos több százszor alkalmazták már csak azért, hogy pénz és időt spóroljanak a készítők, mert mint tudjuk egy akciószekvencia felvétele hetekbe-hónapokba is telhet, így viszont a stúdiók rengeteget spórolnak, hogy elkészüljön a film. Ennek köszönhetően pedig egyre igénytelenebbek és követhetetlenebbek lettek az akciók. Ha megnézem az első részt én mindig azon kapom magamat, hogy rögtön vagy 1-2 napon belül megnézem a többi részt is. Mind a mai napig egy viszonyítási alap Hollywood-ban. Nem véletlen, hogy nagyon sokan az előző évtized legjobb akció filmjének tekintik!

 

5. Vissza a jövőbe 3

Kapcsolódó kép

A Vissza a jövőbe szériával kapcsolatban az a vicces történetem, hogy fordított sorrendben láttuk a filmeket a VHS korszak miatt. Elsőnek a harmadikat láthattuk és hosszú évekig csak ez az epizód volt meg, utána láttuk a kettőt és csak utoljára az egyet! Éppen ezért hiába tartom objektíve jobbnak az első részt számomra ez a film a személyes kedvencem több ok miatt is. Az egyik legfontosabb, hogy ez az epizód Emmett Brown filmje! A korábbi filmekben a Doki csak egy őrült tudós volt, akinek a legjobb barátja egy húszon éves diák, aki valamilyen meg nem magyarázott oknál fogva segít a kísérleteiben. A harmadik részben viszont már a kezdetekben sokat megtudunk Doki-ról és a családjával kapcsolatba. Megtudjuk, hogy mikor jöttek Amerikába, milyen könyveket szeret olvasni, szereti a reggeli friss levegőt. Ezek csak apróságok, de nagyon eltudják mélyíteni a karaktert. A másik ok amiért annyira szeretem ezt a filmet az a vadnyugati köntös! Pisztoly párbajok, a városi kocsma, vonatrablás, egyszerűen minden, ami miatt szeretjük a Western-eket. A befejezés pedig ennél tökéletesebb nem lehetett volna.

 

4. Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

1981728-20150921-ld38gw.jpg

A filmmel kapcsolatban korábban írtam egy minikritikát (ITT), ezért sok új dolgot nem tudok mondani. Objektíve még mindig az első rész tartom a legjobb Indiana Jones filmnek, azonban a bevált recept talán itt működik a legjobban, nagy részt egy elemnek köszönhetően, mégpedig Sean Connery és Harrison Ford nagyszerű kémiájának köszönhetően!

 

3. Toy Stoy 3 

Kapcsolódó kép

11 év telt el a második és a harmadik rész megjelenése között. Ez idő alatt pedig a PIXAR az egyik legnagyobb és legsikeresebb animációs stúdió lett, aki mindig új és eredeti film ötletekkel álltak elő. Viszont amikor bejelentették, hogy készítik a 3. részt mindenki szkeptikus volt, mert a Toy Story 2 kivételével soha nem csináltak folytatást. Mindenkinek az a kérdés motoszkált a fejében, hogy ennyi év elteltével lehet-e egy ilyen szériát folytatni? A Pixar pedig bebizonyította, hogy IGEN! Alapjáraton az-az alapötlet, hogy láthatjuk a játékok félelmét azzal kapcsolatban, hogy Andy felnőtt egy olyan esemény, amin mindannyian keresztül mentünk már és mindannyian együtt tudunk érezni, főleg azért, hogy sokan még gyerekként láttuk az első két részt. Azonban az óvodából való szökés sokkal izgalmasabb és érzelemmel telibb volt, mint amire bárki is számíthatott. A befejezés pedig ennél tökéletesebb nem is lehetett volna. Éppen ezért tartok attól, hogy a közelgő 4. rész mindent tönkre fog tenni, főleg azért, mert a Pixar konkrétan a Toy Story 3 óta csak egy (Agymanók) igazán emlékezetes filmmel ajándékoztak meg, míg a Disney jelentkezik az eredeti filmekkel (Zootropolis).

 

2. Harry Potter és az Azkabani fogoly

Képtalálat a következőre: „harry potter 3”

Kellett egy pár év, mire teljes egészében tudtam értékelni azt, amit a 3. rész le tett az asztalra. Gyerekként az első két részt nagyon szerettem, rengetegszer újra néztük a családdal. Az Azkabani fogollyal viszont a széria áttért a komolyabb hangvétel irányába, hogy felvezesse a későbbi filmeket. A sötét hangulat miatt pedig hosszú ideig nem tetszett, csak évekkel később fogtam fel, hogy ez a film mind rendezésileg, mint dramaturgiailag, mind látvány szempontjából talán az egész sorozat legjobb epizódja. Nagyon jó az egyensúly a humoros és a sötét részek között. A Dementorok véleményem szerint a legfélelmetesebb teremtmények, amiket valaha láthattam filmben, vérfarkasokat is itt láttam először a TV-ben. A fiatal színészek ebben az epizódban már sokkal magabiztosabban játsszák a karaktereiket, mint korábban, a nagy öregek pedig még mindig nagyszerűek. Erről a filmről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, éppen ezért itt abba is hagyom! ;)

 

1. Gyűrűk Ura - A kiály visszatér

Képtalálat a következőre: „lord of the rings return of the king poster”

Most komolyan, megleptem bárkit is azzal, hogy a Gyűrűk Ura záró darabja lett az első helyezett? Kritikailag sikeres volt, a pénztáraknál is, az Oscar-on pedig tarolt! Egy monumentális történetnek a konklúziója, ahol az összes történetszál össze találkozik és egy olyan katartikus élményt biztosít, amit előtte és azóta sem nyújtott egy filmszéria sem. Egy tökéletes Trilógia tökéletes záró darabja, ami 10-20 évvel korábban megfilmesíthetetlennek tűnt!

 

Egyetértetek a listával? Ha nem, akkor írjátok le a véleményeteket, hogy nektek mely harmadik epizódok azok, amik számotokra a kedvencetek!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr3313086648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2024.02.29. 12:50:29

Amúgy hallottam, hogy most már lesz Toy story 5 (asszem 2026-ban)... Vajon mit hoznak ki belőle?
(nekem amúgy tetszett a 4. is)
CinemaLion
süti beállítások módosítása