CinemaLion

2017. november 02. 05:00 - Tomlion

Alsógatyás kapitány: Az első nagyon nagy film (2017) - Kritika

A címe alapján azt hiszem tudom mit gondoltok... "Mégis mi ez a hülyeség?" Nos, hölgyeim és uraim az Alsógatyás kapitány szerintem a Lego Batman film mellett az év egyik legviccesebb animációs filmje!

Kapcsolódó kép

A film két legjobb barátról, George-ról és Harold-ról szól, akik az iskola bohócai, akik mindig megpróbálják az unalmas hétköznapokat egy kicsikét színesebbé csinálni a képregényükkel, amit közösen írnak és az állandó tréfálkozással, amivel az igazgatót Mr. Krupp-ot kiidegelik. Egy nap viszont az egyik tréfájukkal lebuknak, aminek következtében Krupp a két jó barátot külön osztályba akarja íratni, hogy az idő múlásával elmúljon közöttük a barátság. George viszont a megrendelt (gondolom kínai) mágikus gyűrű segítségével hipnotizálja az iskolaigazgatót, aki ennek következtében a képregényük hősévé változik, egészen pontosan Alsógatyás kapitánnyá. Azonban a kreált hősük sokkal több gondot okoz, mint ahogyan azt elsőnek gondolták, így gondoskodniuk kell arról, hogy ne csináljon semmi galibát, illetve egy veszélyes tudós is jön az iskolába, aki veszélyt jelenthet nem csak az iskola, de az egész város számára.

Képtalálat a következőre: „captain underpants: the first epic movie”

Ez a film nagyon meglepett, talán az idei év egyik legnagyobb meglepetése a számomra, főleg azért, mert idáig a 2017-es év nagyon gyenge volt animációs filmek terén. Az előzetese alapján egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy egy ilyen filmet pont a Dreamworks készít el. Ami viszont már elsőre feltűnt az előzetesnél az a nagyon kreatív látvány világ volt. Körülbelül úgy tudom jellemezni, hogy a Peanuts film és az új Hupikék törpikék filmnek a látványvilágát kombinálták. A Peanuts film egyszerű rajzfilmszerű látványvilágát a Hupikék törpikék nagyon színes 3D-s környezetével belecsempészve egy kis kokainnal az elborult ötleteivel. Ami pedig a legjobb, hogy működik! A 2D-s rajzfilmekre jellemző gyorsaságot ebben a 3D-s környezetben is tökéletesen vissza tudták adni, a színek rikítóak, mégsem bántják a szemet, nem részlet gazdag a környezet, hanem letisztult, könnyű az egyszerű karaktereket elkülöníteni egymástól. A két főszereplő a teljes játékidő alatt nem csak kikacsintásokat csinál a nézők fele, hanem konkrétan a közönséghez beszélnek azzal kapcsolatban, hogy miről szól a film, mik a terveik a későbbiekre, más szóval egy Deadpool a gyerekeknek.

Képtalálat a következőre: „captain underpants: the first epic movie george hypnotize”

Más szóval vígjátékként nagyon jól működik, azonban milyenek maguk a karakterek? Nos, a megszokott minőségi, komplexebb animációs filmek után, amikkel a Disney/Pixar megajándékozott minket, itt nagyon két dimenziósak lettek (nem szó szerint XD). A két főszereplő a film végén pontosan olyanok maradtak, mint ahogyan a film elején voltak. Nem egyszer fordult elő a film folyamán, amikor azt gondoltam, hogy talán most egy kicsikét komolyabb témát vesz fel, mert ez lett volna a logikus döntés, de meglepetésemre nem történt meg. Azonban mit is várok egy olyan filmtől, aminek a főhőse Alsógatyás kapitány! Ha már róla van szó... Eszméletlenül vicces egy karakter. A mogorva Mr. Krupp és a segítőkész, vidáman énekelő, mégis balfácán Alsógatyás kapitány között akkora a szakadék, hogy már ez az alapkoncepció rengeteg jó szituációs poénnal szolgáltat.

Kapcsolódó kép

Egyébként a film egy külföldön ismert gyerekkönyvnek az adaptációja, amit a cím is sejtet, így a film egyik fő mozgató rugója a gyerekkori barátságról és annak fontosságáról szól. George és Harold mindig próbálnak örömet okozni a szürke hétköznapokban, és amikor otthon vannak azzal töltik el az egész napot, hogy képregényeket rajzoljanak. Ez a mai fiatalság számára nagyon idegen dolog lehet, hogy barátok közösen képregényeket rajzolnak, de Én is pontosan ezt csináltam az általános iskolában. Százával rajzoltuk a képregényeket, legyen az Batman, Szuperman vagy a saját, kreált hőseink. Mi is pontosan azt csináltuk, mint a filmben, a szünetekben kijártunk a füzeteinkkel és sokat rajzoltunk, beszélgettünk és nevettünk. Ez a film ilyen téren egy hatalmas nosztalgia bomba volt és annak ellenére, hogy érzelmileg dramaturgia szempontjából nem rántott be, a gyerekkori varázslatot és fantáziát tökéletesen vissza adta és arra emlékeztetett, hogy nem szabad a gyerekkorunkat elfelejteni.

Kapcsolódó kép

Összefoglalva

Alsógatyás kapitány: Az első nagyon nagy film nem fogja megváltani a világot, nem fog díjakat bezsebelni, az is lehet, hogy a gyerekes humor sokaknak már nem fog működni. Azonban számomra ez a film nem csak a legviccesebb Dreamworks animációs film volt a Madagaszkár 3. óta, de szerintem a Lego Batman-nél is viccesebb volt, mert míg az a film túlzottan hagyatkozott a Batman univerzum ismeretére, illetve rengeteg poén repült el a fülünk mellett, valamint minden harmadik poén nem volt vicces (utáltam a rappelő Batman-t), addig itt maximum minden 4. poén nem volt annyira ütős, illetve a játékidő stáblista nélkül is csak 79 perc, szóval minimum 20-25 perccel rövidebb, mint a Lego Batman volt, ami a végére már tényleg túl soknak érződött, hiába bírtam azt a filmet is. A film egy agyatlan szórakozás a jobbik fajtából, ami nem nézi hülyének a gyerek nézőket, nincsenek benne undorító vagy elavult poénok, mert a helyzetkomikumra és a viccekre fókuszál. A felnőtt nézőknek nem nyújt túl sok tartalmat, de ezt szerintem a Dreamworks-től megszokhattuk (kivétel az Így neveld a sárákányodat és a Kung Fu Panda szériák természetesen). Azt nyújtja, amit ígér... Egy kellemes kikapcsolódást, semmi több!

10/7 - 75%

Képtalálat a következőre: „captain underpants: the first epic”

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr8013140186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.11.03. 20:32:48

No, aztán nehogy az legyen, mint a Doug filmmel, ahol szintén az "első film" szlogennel jöttek, aztán soha nem lett több film. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2024.02.06. 10:16:17

Valami frenetikusan gyerekhumor, de az az igazi alsós, képregényes vonalra felfűzve, azt kicsavarva kevert animációs technikával elkészítve.
CinemaLion
süti beállítások módosítása