CinemaLion

2018. január 28. 20:00 - Tomlion

A legnagyobb Showman (2017) - Kritika

(Saját fordítás) "Az a legnagyobb művészet, hogy másokat boldoggá tegyünk!" - P.T. Barnum

Nem szívesen ismerem be... De igaza volt!

Képtalálat a következőre: „A legnagyobb showman”

Nem egyszer fordult elő a történelemben, hogy a kritikusok negatívan értékeltek egy filmet, de az átlag közönség fittyet hányva a negatív véleményekre elmentek a filmekre és szerették őket. Ilyen filmek voltak például az Ace Ventura, Transformers, Fűrész, Tűzben edzett férfi, Diszkópatkányok, Függetlenségnapja az Én nagy kedvencem, az Elrabolva, de még nagyon sokáig lehetne sorolni. Így járt "A legnagyobb Showman" is. De vajon miért? 

Nos, a főszereplő PT Barnum (Hugh Jackman) egy olyan karakter ebben a filmben (ez fontos!), aki szegény volt, mindenért keményen meg kellett dolgoznia azért, hogy sikeres lehessen és, hogy a családját eltarthassa. Miután elveszíti az állását az a nagyszerű ötlete támad, hogy összegyűjti a legkülönlegesebb embereket, akiket a társadalom kivetett magából, mert szörnyekként tekintenek rájuk, legyen szó egy törpéről, egy gyönyörű hangú szakállas nőről vagy csak sötét bőrűekről, bárkit befogad, hogy megvalósítsa a világ legnagyobb show-ját, amire a cinikus kritikusok csak egy nagy értékelhetetlen cirkuszként tekintenek a műsorra, meg annak mentalitására.

Kapcsolódó kép

Talán a sors iróniája, hogy a filmbeli események bizonyos értelemben ezzel az alkotással is megtörténtek. A kritikusok darabjaira szedték a filmet, míg a nagy közönség nem csak kedveli az alkotást, de konkrétan rajonganak érte. Ez mégis hogy történhetett? Nos röviden a válasz szerintem az lehet, hogy a kritikusok nagy része a történelmi pontatlanságokat emelték ki a legnagyobb negatívumként, meg alapjáraton a filmnek a mentalitását. A film úgy állatja be PT Barnum-ot, hogy egy keményen dolgozó család szerető férfi volt, aki a cirkusz megalapításával nem csak az anyagi gondjait oldotta meg, de a társadalomból kitaszítottakat örömmel fogadta be, hogy legyen nekik egy hely arra, hogy kiteljesedhessenek, és hogy egy közösséghez, egy családhoz tartozhassanak. Ehhez képest a valóság egyáltalán nem így zajlott le. PT Barnum valójában egy olyan ember volt, akit nem érdekelte az igazi művészet, az olcsó szórakoztatásért képes volt sanyarú sorsú embereket kiállítani azért, hogy pénzhez jusson. Volt olyan alkalom, hogy meg vett egy sötét bőrű vak nőt, hogy mutogassa a városiaknak, már-már rabszolgákként tartotta az embereket. Nem mellesleg börtönben is ült!

Kapcsolódó kép

Amikor a filmben felmerül a karakterrel kapcsolatban a sötétebb oldala, például az a jelenet, amikor sikerült a gazdag nemesi osztályba beférkőznie ahhoz, hogy ne hozza magát kínos helyzetbe, amikor a többiek csatlakozni akarnak a partihoz Barnum egyszerűen kizárja őket. Ez a probléma pedig később, nagyon gyorsan egy dal formájában megoldódik, semmi harag nincsen a karakterek között, mert a család képes megbocsájtani. Ezt pedig a kritikusok képtelenek voltak elfogadni, hogy a készítők, közöttük Hugh Jackman egy Fantasy-be illő történetet mesélt el ebből az alapanyagból. Más szóval azok az emberek, akik kritizálják a filmet pontosan olyanok, mint a filmben lévő kritikus, aki értékelhetetlennek tartja a műsort, akik pedig szeretik a filmet pontosan olyanok, mint a filmben lévő közönség, mert nem gondolkodnak a történelmi háttérről, nem érdekli őket, hogy a film egy mese, mert örömüket lelik a látottakban.

Kapcsolódó kép

Ez miatt Én is nagyon kedveltem a filmet. A fő tanulsága, hogy az álmunk, bármilyen nagyok is legyenek, megvalósulhatnak! A főszereplő Hugh Jackman konkrétan már 7 éve össze szerette volna hozni ezt a projektet, de mindig akadályokba ütközött. A végeredményen pedig határozottan látszik ez az elhivatottság, ami miatt szerintem az átlag közönség is beleszeretett ebbe az alkotásba. A filmnek olyan hangulata és tempója van, amit a Pomádéban éreztem utoljára, ami ezzel a filmmel ellentétben egy förtelmes tanulsággal rendelkezik! Az operatőri munka szenzációs, a látvány főleg a nagy vásznon egyszerűen pazar, a tempó fergeteges, a zenék pedig fantasztikusak és egytől egyig emlékezetesek.

Kapcsolódó kép

Objektíve ezek a dolgok, hogy nem történelem hű, azért nem számít a szememben negatívumnak, mert a film elején nem is írták ki, hogy "A film igaz történet alapján készült" (csak az előzetesben)!!! Ez pedig egy hatalmas ütőkártya, mert a musical-ek sohasem arról szóltak, hogy realisztikus történeteket meséljenek el. Ilyen téren a sokak által agyondicsért (és véleményem szerint egy picikét túl értékelt) "Kaliforniai álom" (La la land) állt a legközelebb, ami a régi Hollywood-ot dicsőítette és képtelen volt egy giccses befejezéssel végződni, mert akkor nagy valószínűséggel nem lett volna esélyes az Oscar-on, ami miatt számomra mind a mai napig közel nem olyan szimpatikus film, mint ez az alkotás!

Kapcsolódó kép

Ennek ellenére természetesen jelen vannak ezek a negatívumok, ez kétségtelen, de ha az ember tudja, hogy ez egy Fantasy, akkor semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy örömet okozzon nem csak saját magának, hanem az egész családjának. Misem bizonyítja ezt a legjobban, hogy hiába van már 1 teljes hónapja a mozikban telt házban ültünk, mert a szájhagyománya olyan jó ennek a filmnek, mint az új Jumanji-nak, mert nem egy sznob Oscar film.

Szerintem "A legnagyobb Showman" egy kultfilm lesz az átlag közönség szemében, mint a fent felsorolt filmek nagy része, mert míg a film 100 pontból 48-as átlag pontot kapott összesítve a Metacritic-en, addig az IMDB-n jelen pillanatban 8 ponton áll, mert az emberek rajonganak érte. Objektíve Én sem tekintem jobbnak egy "Kaliforniai álom"-nál, de kétségtelen, hogy a stáb számára egy ez szenvedély projekt volt, amit minden egyes képkockán nem lát az ember, hanem érez. Már pedig szerintem ezt kell egy filmnek okoznia, amit a valóban élt PT Barnum is valamilyen szinten tudhatott a fenti idézet alapján. Egy előadásnak örömöt kell okoznia mindenki számára. Tiszteletben tartom a gondolkodtató művészfilmeket, mert sokat igazi mesterműnek tartok a filmtörténelem szempontjából, de nagyon szeretem az agyatlan látványfilmeket is! Ez tényleg az egyik legnagyobb Show műsor, amit láthatunk a mozikban!

10/7 - 70%

Képtalálat a következőre: „the greatest showman”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr713611383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása