CinemaLion

2018. február 18. 15:48 - Tomlion

Fekete Párduc (2018) - Kritika

Nem volt rossz, de annyira kiemelkedő sem! :/

Képtalálat

Polkorrektség tekintetében nem ismerem annyira az Afroamerikaiak helyzetét, csak amit dokumentumfilmekben és filmekben láttam, e tekintetben nem Én vagyok az a személy, aki megkérdőjelezheti vagy igazolhatja a film állításait. Kapcsolódó képKívűlállóként azt tudom mondani, hogy fontos üzenetekkel rendelkezik, ami leginkább a fiatal gyermekek számára jelenthet nagyon sokat, mert elsősorban nekik készülnek ezek a filmek, és szerintem ezt a célját teljesíti, hogy a fiatalabb generációk is megértsék ezeket az aktuálpolitikai ügyeket. Azonban túl sok problémája van, első sorban technikai, de valamilyen szinten narratíva szempontokból ahhoz, hogy a legjobb Marvel filmek közé soroljam, mint amit a fél világ már kijelentett!

Elsőnek viszont fontos a pozitívumokról beszélnem! Világépítés szempontjából mint az előző néhány Marvel film jeleskedik. Sikerült egész jól bemutatni Wakandát, az országot, ahol az új királynak T'Challa/Fekete Párduc-nak () uralkodnia kell, akinek az apja a "Polgárháború"-ban egy terrortámadás következtében életét vesztette. Egy futurisztikus, feljett, mégis hagyomány őrző, komplex ország, színvilággal és tartalommal, ami várja a nézőt, hogy felfedezze magának. Ennek kapcsán a produkciós dizájn, az öltözékek, a bútorzatok, a zene (ami az MCU filmekre nem mindig mondható el) nagyon kirívóak és emlékezetesek, jó nézni és hallgatni. , mint a film főgonosza nagyon jól működött, hiába nem nyújtott egy olyan emlékezetes alakítást, mint a rendező  korábbi filmjében a "Creed"-ben. Mint mondtam a politikai témákat és az ősi kultúrákat a fiatalabb korosztály számára egyszerűen meséli el, szerintem könnyű nekik megérteni a látottakat, bár a hossz nem mindig segít abban, hogy igazán belemerüljünk a fő témájába! 

Képtalálat a következőre: „black panther wakanda”

Ezzel meg is említettem a film egyik fő negatívumát, hogy a tempó nagyon ráérős lett, amivel nem lenne semmi baj, ha igazán érdekes karakter pillanatokkal rendelkeznénk. Úgy értem... A "Polgárháború" után arra számítottam, hogy T'Challa-nak nagyon nehéz dolga lesz megbirkoznia azzal, hogy a több évtizedes csatározások után Fekete Párducként hirtelen királyként is helyt kell állnia. Ehhez képest viszont sajnálatomra azt kellett megtapasztalnom, hogy valójában már egész életében erre készült, mindig morálisan a legjobb döntéseket hozza, amik a cselekmény szempontjából szükségesek, de ha valamivel kapcsolatban nem kellene egyetértenünk vele, nem tesz meg minden tőle telhetőt, hogy megmagyarázza a helyzetet, ez miatt túl könnyen keveredik olyan helyzetekbe, amiket egyébként könnyű lenne megoldania. 

Kapcsolódó kép

Mivel az érzelmi vívódásai harcosként és királyként megkérdőjelezhetetlenek a családi dilemmák sem jelentenek számomra, mint nézőt túl sokat. Helyette viszont Shuri (), a huga képében megkaptuk a James Bond filmek "Q"-ját, aki egyszerre a vicceskedő Comic Relief karakter, aki szerintem néhol inkább idegesítő volt, mint szórakoztató.  volt Nakia, aki T'Challa párját játszotta, akinek a morális konfliktusainak nem adtak súlyt, ami szükségszerűvé tették volna a szerepeltetését sem kezdtek semmit, ami nagyon sajnálatos volt, mert elvileg neki kellett volna a nézői perspektívának lenni, akinek a szemén keresztül bemutatták volna Wakandát, a gond az, hogy Ő körülbelül a film második felében jelenik meg és bizonyos események miatt akkor kerül az országba, amikor mi nézők már tudjuk azokat az információkat, amikre nekünk már szükségünk volt. Egyedül  által alakított Okoye-nek a morális és érzelmi konfliktusait sikerült nagyon jól elmesélniük, aki viszont talán a legkevesebb játékidőt kapta a felsorolt színészek közül, ami nagyon sajnálatos volt, mert az Ő jeleneteinek a súlyát lehetett leginkább átérezni Michael B. Jordan karaktere mellett.

Képtalálat a következőre: „black panther characters posters”

Mivel ez első sorban egy politikai thriller szerencsére a tipikus Marvel humor a háttérbe lett szorítva, de az a néhány, amik előfordulnak enyhén szólva is fájdalmasak voltak. Van benne például egy Amerika kapitány poén, amit egyszerűen nem fogtam fel, hogy mi értelme volt. Lehet, hogy a magyar szinkron volt ilyen téren a hibás, mert a humor nálam soha nem ért célba. Ehhez képest a "Tél katonájában" tökéletesen keverték a politikai thriller elemeket, a humort és az ackót. A film stílusa miatt kevés akció jelenet is van benne, amit annyira nem bántam, mert például van benne egy nagyon jó kaszinós jelenet, amit egy szintén ütős autós üldözés követett... De a többi 1 v 1-es verekedések vagy átlagos Shaky Cam stílusúak voltak vagy teljes egészében számítógéppel meganimáltak, ami azért egy nagy gond, mert a Russo testvérek a harmadik "Amerika kapitány" filmben király akció jeleneteket adtak Fekete Párduc karakterének, azonban itt a kaszinós rész kivételével semmi "WOW!" faktora nem volt a jeleneteknek.

Képtalálat a következőre: „black panther casino scene”

Ez azért sajnálatos, mert a rendező a "Creed"-ben nem egy igazán emlékezetes boxjelenettel ajándékozott meg minket. A gond az, hogy  még egy tapasztalatlan rendező a több 100 milliós költségvetésű filmeknél (A "Creed" csak 40 millió volt), így nem volt meg az ehhez szükséges tapasztalata és ideje ahhoz, hogy több emlékezetes akciót nyújtson a nézőknek. Az is egy nagy gond, hogy a legtöbb akció jelenetben a sebezhetetlen Fekete Párduc öltözetben vannak a szereplők, ami miatt egy percig nem aggódunk a karakterek testi épségéért, mert a nagy kaliberű fegyverek lövedéke semmi kárt nem ejt bennük! Miért kellene akkor egy sebezhetetlen karakterért izgulnunk, akiről tudjuk, hogy úgy is szerepelni fog a közelgú "Bosszúállók" filmben?

Kapcsolódó kép

Ennek következtében a látvány nagyon felemás lett! Hiába lett szép színes Wakanda világa, nagyon kirívóak a nappal játszódó részeknél, hogy a színészek és a kaszkadőrök egy zöld háttér előtt voltak kénytelenek játszani. De most tényleg, nem volt meg a költségvetés egy 200 millió dolláros filmnél (!!!), hogy a készítők Afrikában is forgassanak olyan jeleneteket, amik az érzelmi részeknek a súlyát megemelték volna? Mindig amikor két személy beszélgetett csak azt láttam, hogy a háttérben elhomályosították a környezetet, hogy ne láthassuk a tájat, mert túl sok időt és pénzt igényelne a háttér megfestése. Ennek következtében viszont nem a karakter pillanatokat néztem, hanem a vetített (pontosabban kiszínezett) hátteret, hiába voltak néha túlvilágian gyönyörű jelenetek is.

Képtalálat a következőre: „black panther chadwick boseman”

Ez lehet, hogy ezek a negatívumok egyeseknek csak szörszálhasogatásoknak tűnhetnek, de a 2014-es "Tél katonájában" miért volt nehéz megkülönböztetni a valós és a vetített hátteres részeket? Ez a problémám már a "Pókember: Hazatérés"-ben is jelen volt, egy CGI központú "Galaxis Őrzői 2"-ben és egy "Thor: Ragnarök"-ben ezek a dolgok közel nem olyan zavaróak, mert túlvilági helyszíneken játszodnak az ottani cselekmények, a Föld nevű bolygót viszont igenis ismerem, az emberi szem számára nagyon kitűnnek a valós és a valótlan dolgok! A film végi nagy "csata" pedig néha már-már egy PS4-es játékra emlékeztetettt, ahol legszívesebben elővettem volna a kontrolleremet, hogy játszhassak. Éppen ezért akiket zavar az ilyen látványvilág ajánlom, hogy várják meg a DVD megejelenést, mert kis képernyőn ezek a negatívumok közel nem olyan kirívóka, mint a nagy vásznon. A "Galaxis Őrzői 2" is jobban tetszett látványilag, amikor a laptop képernyőn láthattam.

Képtalálat a következőre: „black panther cgi background”

Összefoglalva:

Nem akartam ennyrie negatív hangvételűre venni a figurát, mert összegészében semmi komoly gondom nem volt a filmmel, nem váltott ki belőlem egy olyan csalódottságot, mint egy "Wonder Woman", de tény és való, hogy nem is voltak benne annyira emlékezetes jelenetek, mint például a "Senki földjén" történt séta! Egy tisztes iparos munka fontos üzenetekkel a fiatalabbak számára, de őszintén nagyon messze van egy "Holdfény"-től, ami ezeket a témát sokkal részletesebben és jobban be tudta mutatni, mégis egy szuperhősfilm nagyobb hírverést kap Hollywood-tól, mint amit egyébként megérdemelne. Főleg azért, mert sok helyen erre a filmre mondták, hogy ez az első sötét bőrű főszereplésével készített Marvel film... Most tényleg, az emberek elfelejtették, hogy léteztek a "Penge" filmek vagy a "Luke Cage" című TV sorozat???

10/7 - 68%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr4113678758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása