CinemaLion

2018. március 02. 09:59 - Tomlion

A katasztrófaművész (2017) - Kritika

A modern idők egyik legismertebb rossz filmje a "The Room" mára már egy kult státuszt vívott ki magának, mert annyira inkompetens, hogy az már zseniális. De felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan készülhetett el ez az alkotás. Nos, "A katasztrófaművész" talán választ adhat néhány felmerült kérdésre, valamint bemutatja, hogy bármekkorák is legyenek az álmaink, megvalósulhatnak!

Kapcsolódó kép

Greg Sestero (Dave Franco) és Tommy Wiseau (James Franco) két feltörekvő színész, akik a Hollywood-i álmot hajkurásszák, vagyis ismert, sikeres színészek szeretnének lenni. Azonban ezt a célt sokkal nehezebb elérni, mint azt a kezdetekben elképzelték, éppen ezért Tommy-nak az a hirtelen ötlete támad, hogy akkor elkészítik a saját filmjüket, aminek Ő maga lesz a producere, forgatókönyvírója, rendezője és a főszereplője. Azonban nagyon gyorsan kiderül, hogy nem egyszerű egy film elkészítése, aminek következtében a kezdeti örömteli lelkesedés nagyon gyorsan átvált egy feszültségekkel teli rémálomba, ahol semmi nem akar összejönni. 

A film az azonos című könyv alapján készült, amit maga Greg Sestero a "The Room" másik főszereplője írt, aki Mark-ot alakította, ami rengeteg díjat bezsebelt a megjelenésének évében. James Franco pedig annyira rajongott a könyvért, hogy a végére egy szenvedély projektként tekintett az alkotásra, hogy ne csak egy vicces vígjátékot készítsen a film elkészülésének a körülményeiről, ahol a legikonikusabb jeleneteket újra megcsinálja, hanem egy érzelemmel teli, naiv felemelkedés történetet, ahol az álmok valóban megvalósulhatnak.

Képtalálat a következőre: „the disaster artist”

A film szíve lelke pedig egyértelműen a James Franco által alakított Tommy Wiseau, akinek a valódi kiléte mind a mai napig egy hatalmas rejtély a filmiparban. Senki nem tudja pontosan, hogy honnan származik, hol nőtt fel, meg egyáltalán honnan származik az a pénz, amiből a filmet készítette. A film nem ad konkrét válaszokat ezekre a kérdésekre, azonban sikerül egy picit elmélyítenie egy olyan személyt, akire Én személy szerint évekig csak egy vicc tárgyának tekintettem. Néhány apró jeleneten keresztül bemutatja, hogy neki is nagyon nehéz évei voltak, ahol mindenki kinevette, tehetségtelennek, sőt ostobának nevezték, holott inkább egy naiv kisgyerek, aki egy hős szeretne lenni a nagy világ szeme előtt. Nagyon érdekes volt látni, hogy mégis mik zajlottak le a forgatásokon, és olyan dolgok is történtek ott, amiken egyszerűen le voltam döbbenve, hogy mekkora volt az inkompetencia Tommy Wiseau részéről, amiket persze mindannyian tudtunk, de látni bizonyos jeleneteknek elkészültének a körülményeit nagyon kellemetlen érzés volt.

Képtalálat a következőre: „the disaster artist”

Egyébként a film stílusa nagyon hasonlít az "Ed Wood" című filmre, ami szintén a világ egyik legismertebb rossz filmjének, a "9-es terv a világűrből"-nek az elkészülésének a körülményeit mesélte el, meg annak az előzményeit, hogy mégis mi vezetett el odáig. Itt viszont ki kell térnem "A katasztrófaművész" egyik legnagyobb negatívumára, ami ironikus módon maga a rendezés. Az "Ed Wood"-ot Tim Burton rendezte, aki az egyedi vizuális megjelenítésével a film végül egy tündérmesébe illő történet lett. "A katasztrófaművész"-t viszont maga James Franco rendezte, akinek nincsen egy igazán fantáziadús víziója. Kétségtelen, hogy a "The Room" jelenetek amiket újra leforgattak szinte tükörképei egymásnak, de a film többi része nagyon lapos, kézi kamerás stílusban lett felvéve, de nem dokumentarista stílusban! Minden jelenetben egy picit mozog a kamera, pedig erre a filmre szükségszerűek lettek volna a statikus kamerabeállítások, semmi indoka nincsen arra, hogy állandóan mozogjon. A forgatásos jeleneteknél működött, amikor a feszültséget érzékeltették, de a nyugodt jelenetekben is mozgott, aminek következtében az érzelmesebb részek nem ütöttek akkorát mint szerettek volna. A finálé pedig nem úgy zajlott le a valóságban, mint a filmben, viszont ez volt az egyetlen megoldás, hogy a történetet gyorsan befejezzék.

Képtalálat a következőre: „the disaster artist the room comparison”

Ami viszont tényleg megérdemel egy hatalmas elismerést, az James Franco alakítása volt Tommy-ként. Tommy Wiseau az elmúlt évtizedek egyik legrejtélyesebb és legkülönlegesebb celeb-e, akinek az egyedi testmozgását és beszédstílusát tökéletesen tükrözött vissza a filmben. Ez egy tipikus olyan alakítás, ahol nem egyszer felejtettem el, hogy most éppen nem az igazi Tommy Wiseau-t látom a képernyőn, hanem egy színészt. A testvére Dave Franco az átlag embert testesítette meg Greg Sestero képében, akinek nem volt valami kirívó az alakítása, de nem is kellett erre a karakterre. A teljes mellékszereplő gárda pedig tele van nem egy ismert színésznek a cameo-jával, közöttük az egyik legnagyobb szerepben Seth Rogen, de még nagyon sok olyan jelentéktelen szerep is van akiket ismert nagy nevek alakítanak, akiket öröm vadászni minden filmrajongó számára.

Kapcsolódó kép

"A katasztrófaművész" nagyszerűen mutatja be, hogy lehetnek akármilyen elérhetetlen álmaink, például egy Hollywood-i film elkészítése, és hiába lesz a végeredmény egy igazi kudarc, a kudarcokat is meg lehet egy sikerélményként élni. Ez a film elsősorban "The Room" rajongóknak fog nagyon sok érdekes és kellemes percet nyújtani, de azoknak is tudom ajánlani a film megnézését, akik egyszerűen szeretik a mozi varázsát. Tommy Wiseau bebizonyította nem csak saját magának, de a nagy világnak is, hogy lehetsz akármennyire tehetségtelen, csinálhatsz egy borzalmas filmet, ha szenvedéllyel csinálsz valamit, akkor maradandót fogsz alkotni, és 15 év elteltével is fogják adni a filmedet a mozikban. Az olyan stúdiók, mint például az Asylum azért képtelenek szórakoztató rossz filmeket készíteni, mert túlzottan erőlködnek ahhoz, hogy direkt készítsenek rossz filmeket, amiken az embereknek nevetniük kellene. Azonban akkor lesz egy rossz film igazi klasszikus, ha maguk a készítők sem tudják, hogy amit készítenek, az rossz.

10/9 - 85%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr813709394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása