CinemaLion

2018. április 26. 10:45 - Tomlion

Bosszúállók: Végtelen háború (2018) - Kritika

A videóimban sokszor fordult elő, hogy kritizáltam a Marvel Filmes Univerzum alkotásait, mert ahhoz, hogy egy átlag néző élvezhesse ezeket a filmeket az összes részt meg kell néznie ahhoz, hogy átlássa a történeteket és az esetleges poénokat/utalásokat. Ezért lettek a Galaxis Őrzői filmek a kedvenceim, mert önálló alkotásokként megállják a helyüket. Azonban, ha végig követted az elmúlt 8-10 évben a 3 fázisát az MCU-nak, mint Én, akkor egy olyan élményben lesz részed, amit szerintem a 2000-es évek elején a Gyűrűk Ura rajongói élhettek át!

Kapcsolódó kép

Elérkezett a várva várt pillanat, megérkezett a Bosszúállók legnagyobb ellenfele Thanos (Josh Brolin), aki az elmúlt 6 évben a háttérben irányította a szálakat, csak azért, hogy megszerezzhesse a nagyhatalmú Végtelen köveket, hogy kiírtsa az Univerzum lakosságának a felét. Ahhoz viszont, hogy egy ilyen erős ellenfelet le lehessen győzni egyesülnie kell az összes hősnek (akiket most nem sorolok fel, mert tényleg majdnem mindenki itt van, akiket a korábbi filmekben láthattunk), hogy megakadályozzák a katasztrófát.

Képtalálat a következőre: „avengers infinity war”

Ami miatt annyival jobban működött ez a film a korábbi MCU alkotásokkal szemben az-az volt, hogy itt a történetnek már tényleg volt súlya, és minden tettnek következményei is voltak. A Polgárháború szerintem egy nagyszerű képregényfilm volt kiválló akciókkal és a műfajhoz képest komolyan vehető sztorival, amivel az volt az egyetlen gondom, hogy a látszólagos tétek ellenére igazán súlyos következményei nem voltak a karakterek tetteinek. Persze Tony és Steve külön váltak, de abban a filmben mindenki életben maradt, még a főgonosz is, csak azért, hogy a későbbi filmekben szerepelhessenek. Itt már nem ez a helyzet!

Szerencsére a film tónusa nem ment át indokolatlanul egy Nolan féle Batman Trilógia komolyságába, mert nem ez jellemzi a Marvel filmeket. A humor még mindig egy központi részét képezi a filmnek, ami még mindig nagyon jól működik és jól vannak időzítve, amik a sötétebb tónust elviselhetőbbé teszi a néző számára. Már-már terapeutikus hatása van az egésznek, elsősorban a karakterek részéről, akik így próbálják kompenzálni az esetleges érzelmi vesztességeket. Lehet, hogy vicces az, amit mondanak, de ha a karakterek szempontjából nézzük látszódik rajtuk, hogy így próbálják érzelmileg stabilnak mutatni magukat, holott a többi karakter és mi a nézők látjuk, hogy nincsen minden rendben. Ez miatt a színészi alakítást nem tudom elégszer dícsérni. Mivel a teljes stábnak már nem ez az első alkalmuk, hogy a karakterük bőrébe bújnak elképesztő mélységeket képesek apró pillanatokkal kimutatni és már szavak nélkül tujuk, hogy egyes karakterek mit gondolnak a másikról vagy egyes szituációkról. 

Kapcsolódó kép

Az elmúlt években az MCU filmek komoly főgonosz problémákkal rendelkeztek. Hiába voltak a főszereplők, a karakterek interrakciói kivállóan megírva és a filmek is hiába voltak szórakoztatóak, a főgonoszok néhány kivételtől eltekintve igen felejthetőek voltak. Loki és a Fekete Párducban lévő Killmonger voltak eddig messze a széria legjobb gonoszai, valamint voltak egész jó gonoszok is, mint például a Keselyű az új Pókemberben és Ego a Galaxis Őrzői 2-ben, de a nagy általánosságban a gonoszok szoktak ezeknek a filmeknek a legnagyobb gyengeségei lenni. Szerencsére itt nem ez a helyzet. A Végtelen háború konkrétan Thanos filmje. Ő a mozgatórugója az egésznek. Ő viszi előre a cselekményt, körülötte forog a sztori, nem azért történnek a dolgok, mert a forgatókönyv most ezt várja el tőle, hanem megvannak a maga, egyébként teljesen logikus, indokai arra, hogy összegyűjtse a 6 Végtelen követ. Ha egy másik filmet néznénk ez a karakter tipus lenne a film főhőse, itt viszont Thanos az antagonista, aki azt gondolja magáról, hogy Ő a jók oldalát képviseli, mindenki aki megakarja állítani, negatív karakterek. 

Képtalálat a következőre: „avengers infinity war thanos”

A film technikai oldala pedig egyáltalán nem okozott csalódást! A Fekete Párduc utolsó fél órájának a pocsék CGI áradata után megrémültem, hogy itt is lesznek pocsék számítógépekkel megrajzolt jelenetek. Szerencsére itt nem ez a helyzet! Lehet azért mert sajnos csak egy 3D-s vetítést tudtam megnézni, de a látvány egyszerűen pazar volt. Az Űrben játszódó részek és a Földön játszódó részek közötti kontraszt egyáltalán nem ütött el egymástól, nem volt olyan eleme a filmnek, amire azt mondtam volna, hogy "Ez a Green Screen pocsék!" (lásd: Pókember: Hazatérés, Fekete Párduc). 

Két és fél órás a játékidő, de higyjetek nekem, egyáltalán nem érezni a hosszát, egyszer sem néztem az órámra! Nagyon sokat szoktam panaszkodni a kritikáimban vagy a videóimban, hogy egyes alkotások indokolatlanul hosszúak vagy túl rövidek lettek. Itt viszont nem éreztem ezt a gondot, mert minden jelenetenek meg van a maga helye a cselekményben, nem érezzük a jeleneteket időhúzásnak. Persze, mivel ennyi karaktert mozgat a történet a Polgárháborúhoz hasonlóan nem mindenki kap egyenlő mennyiségű játékidőt, ez miatt sokan úgy érezhetik, hogy egyes karakterekkel vagy történetszálakkal nem foglalkoztak eleget, még tovább nézték volna. Bár, ha belegondolunk, annak idején az első Bosszúállókban is felhozták nem egy helyen ezt a negatívumot! Számomra viszont szerencsére nem volt gond ezzel. Az akció jelenetek a Russo testvérek korábbi rendezéseikhez méltóan nagyszerűek lettek! Mivel a film java részében IMAX kamerákat használtak sokkal kevesebbet alkalmaztak Shaky Cam-et az akciók felvétele során, így sokkal követketőbbek és ez miatt látványosabbak lettek, mint a korábbi filmjeikben.

Kapcsolódó kép

Egyébként az előzetesekben sok alternatív jelenet volt, ami másképpen vagy egyáltalán nincsenek benne a filmben! Ez viszont nem egy negatívum!

Vannak bizonyos dolgok, amiket egyes nézők és kritikusok negatívumként hoztak fel. Szerintem minden Marvel rajongó megtalálja a számításait a Végtelen háborúban, azok viszont, akik alapjáraton rühellik ezeket a filmeket, szerintem el sem olvasták a kritikámat, mert nem érdekli őket ezek a filmek! Én egy Marvel rajongónak tartom magamat, de akik már hosszabb ideje követik a blogomat, azok tudják, hogy eléggé szigorú szoktam lenni ezekkel a filmekkel. Hiába szeretem ezeket a filmeket, a Tél katonája kivételével egyik filmnek sem adtam meg a 10 pontot az IMDB-n, még az általáam nagyon szeretett Galaxis Őrzői filmeknek sem. Eddig a pillanatig! A Russo testvérek megcsinálták és már alig bírom kivárni a következő részt!

10/10

(Már csak abban reménykedek, hogy ez a film sem jár úgy, mint az Utolsó Jedik! Ezért néztem meg Premier napon, hogy véletlenül se befolyásolják a véleményemet pozitív vagy negatív irányba!)

Képtalálat a következőre: „avengers infinity war”

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr2013871086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2018.08.22. 17:34:01

Egyetértek, nekem is nagyon tetszett a film, és már várom a folytatást.

(gondoltam egy kicsit felnézek hozzád, mint más filmelemzőhöz a Baaadmovies-osok mellett)
CinemaLion
süti beállítások módosítása