CinemaLion

2016. március 24. 20:20 - Tomlion

Scooby Doo: A nagy csapat (2002) - Kritika

A népszerű Hana-Barbera rajzfilmet szerintem nem kell bemutatni senkinek! Egy sikeres rajzfilmsorozat, aminek mind a mai napig jelennek meg újabb TV sorozatai és direkt DVD-re gyártott filmjei. Éppen ezért a Warner Bros 2002-ben elérkezettnek látta az időt, hogy csináljanak belőle egy élőszereplős filmet, amivel nem csak a sorozat rajongóit dühítették fel, de egy olyan félig élőszereplős, félig számítógéppel készült filmeknek a generációit hozták el ami több, mint egy évtizedig szennyezte a családi vígjátékok minőségét olyan filmekkel, mint például az Alvin és a mókusok széria, a Hupikék tőrpikék filmek, a Maci Laci film és még sorolhatnám. Ez a film pedig nem volt más, mint a Scooby Doo: A nagy csapat.

scoobydoo.jpg

A film ott kezdődik, ahol egy sorozat epizód beszokott fejeződni. Diána (Sarah Michelle Gellar)) megint fogságban van, Scooby és Bozont (Matthew Lillard) ismét a csali szerepét játsszák el, Vilma (Linda Cardellini) pedig a csapdája segítségével akarja elkapni a szellemet... Várjunk csak, mi van? A sorozatban Vilma csak egy zseni, az agytrösztimages_3.jpg volt, mindig Fred (Freddie Prinze Jr., aki Scooby hangját is adta) találta ki az őrültebbnél őrültebb csapdákat. Itt viszont az írók úgy döntöttek, hogy Vilma legyen a csapda állító is, mert így könnyebb volt indítékot találni az íróknak a szétválásra, mert Fred-ből kinézték, hogy mindig azt mondta a TV-ben, hogy az Ő terveinek köszönhetően sikerült elkapni a tetteseket. Hölgyeim és uraim, ez a lusta forgatókönyv írás mintapéldája! Szóval a csapat külön váll, azonban két évvel később egy bizonyos Mr. Multimágikusz (Rowan Atkinson) meghívja őket  a Szörny Szigetre, mert az ottani fiatalokkal furcsa, rejtélyes dolgok történnek. Elsőnek külön, majd ismét együtt kezdenek el nyomozni az ügyön és hamar rájönnek, hogy több van az ügy hátterében, mint azt elsőnek gondolnák. 

Az egyik legfőbb és a legnagyobb problémája a filmnek maga a forgatókönyv. Azon kívül, hogy az eredeti karaktereket kifordították önmagukból, aminek köszönhetően nem csak irreálisan viselkednek, és idegesítőek lettek, hanem egyáltalán nem voltak viccesek. A párbeszédek és a szituációk pedig néha olyan gyatrán lettek megírva, hogy rossz volt nézni. Pedig, ha valami gyerekfilm, az nem azt jelenti, hogy rögtön át kell menni debillbe! Ezzel sajnos a színészek sem tudtak mit kezdeni, annak ellenére, hogy a négy főszereplő mennyire hasonlít a rajzfilmben lévő karaktereikre, ami tényleg egy plusz pont.  

A film mélypontja! Ez a rész számomra még gyerekként sem volt vicces!

Az viszont egy hatalmas mínusz pont, hogy a világ egyik legviccesebb gumi arcú színészének, Rowan Atkinson-nak képtelenek voltak nem csak vicces jeleneteket, de vicces mondatokat írni! Ez komolyan majdnem akkora szentségtörés, mint ha valaki azt mondaná egy Star Wars rajongónak, hogy a Baljós árnyak a kedvenc filmje vagy a sajtburgerből kihagynánk a sajtot. Ez egy olyan dolog, amit nem lehet megtenni! 

rowan-in-scooby-doo.jpg

A másik érdekes téma, az a látvány. Őszintén megmondom, hogy a díszlet és a látványtervezőket megérdemli a dicséret, mert olyan elképesztő jelmezeket, díszleteket és helyszíneket kapunk, mint haimages_2.jpg az egész történet éppen egy rajzfilmből jött volna át a való világba (például a kastély). A CGI viszont már más tészta. Gyerek fejjel és az agyon használt videokazettának köszönhetően arra emlékeztem, hogy nem olyan rosszak a trükkök. Viszont nem rég újra megnéztem a filmet és rá kellett jönnöm, hogy a számítógépes trükkök nem csak nagyon rosszul öregedtek, főleg a szörnyek esetében, de még 2002-es mércéhez képest is nagyon gyenge. Azonban Scooby-t szerintem egész jól sikerült megvalósítani, de ahogy utána tudtam olvasni ezzel a véleménnyel tényleg csak egyedül vagyok. 

1322_1.jpg

Mégis azt tudom mondani, hogy az ostoba csavar és béna finálé ellenére is a nosztalgia faktor megmenti számomra ezt a filmet. Számomra ez egy igazi Guilty Pleasure, egy olyan rossz film, amit szeretek, mert ez a film egy pici szelete az elmúlt gyerekkoromnak. Objektíve nézve egyáltalán nem tudom megvédeni a filmet a jó díszletek és látványtervezés kivételével. A film teli van humorosnak szánt, de egyáltalán nem vicces jelenetekkel (rendben, a filmvége amikor Bozont és Scooby az erős paprikát eszik még mindig rohadtul vicces!), fingós poénokkal, amik gyerek fejjel sem voltak viccesek és logikai hülyeségekkel, amik akkoriban soha nem tűntek fel. Egyetlen komoly pozitívum, amit tudok még a filmmel kapcsolatban mondani, az a magyar szinkron, amiért tényleg hálás vagyok, mert ha bárkinek a hangja hiányzott volna a sorozatból (kivétel persze Fred, de a későbbi szériákban szintén szinkronizált) akkor biztos rosszabb véleménnyel lennék a filmmel. Nem igazán tudom ajánlani a film megtekintését senkinek, főleg nem a Scooby rajongóknak, de mivel ők voltak részben a célcsoport és minden hardcore Scooby rajongó megnézte már és csalódott benne... Mindegy, ha véletlenül te vagy az-az egy ember, aki még nem látta a filmet, nyugodtan elmondhatom, ha nem nézed meg akkor nem veszítesz vele semmit!

10/5 - 52%

Az előzetes sem javít az összképen!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr358522726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2016.10.06. 17:53:37

Gyerekként szerettem, de amikor újranéztem....

Még a 2009-es tv filmes Scooby-Doo az első rejtély is jobb volt, pedig az csak egy tv film volt.

Szép és igényes kritika!

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2016.10.07. 10:38:19

A TV film konkrétan az egyik legjobb filmes adaptáció, amit ebből a sorozatból készítettek, ami kicsikét irónikus, hogy "csak" egy TV film. ;)
CinemaLion
süti beállítások módosítása