CinemaLion

2017. január 14. 18:04 - Tomlion

Top 10 kedvenc Dreamworks animációs filmem!

Nagyon sokan a Pixar legnagyobb vetélytársának a Dreamworks animációs stúdiót szokták emlegetni (ne felejtsük el a Laika stúdiót sem), ami valamilyen szinten érthető, mert már megajándékoztak minket nem egy minőségi alkotással. Azonban a Dreamworks mindig ott lehelt a Pixar sarkában és megajándékoztak nagyon sok jó filmekkel, mert elsősorban csak szórakoztatni akarnak minket. A lista készítése során a személyes kedvenceimet soroltam fel, szóval nem az IMDB pontszámok alapján raktam sorba a filmeket, mert itt például egy 7 pontos film magasabban van a listán, mint egy 9 pontos, vagyis ez nem a 10 legjobb Dreamworks animációs film listája. Az a lista egy kicsit másképpen nézne ki. Mint mindig ez egy teljesen szubjektív lista, nem kell egyetérteni a filmekkel és a sorrenddel kapcsolatban! Nektek mi a kedvenc Dreamworks animációs filmetek?
dw.jpg

10. Megaagy 

megamind_15713.jpg

Mitörténik akkor, ha a rossz fiú győzedelmeskedik a hős felett? Mihez kezd a hirtelen jött hatalommal? Ki állíthatja meg? Egyáltalán, szereti-e csinálni, azt amit csinál? Egy elgondolkodtató, vicces és gyönyörűen meganimált animációs film, amit volt, hogy 1 hónap alatt minimum 3-szor megnéztem, mert annyira bejött. Ez miatt be is teltem vele, mert már kívülröl tudom a szöveg könyvét, és már nincsen meg az újranézési faktora számomra, mint egykoron volt. Ennek ellenére egy nagyon szórakoztató és egyedi film, amit bárkinek tudok ajánlani! Érdekes, hogy néhány hónapra rá megjelent a Gru, ami egy nagyon hasonló sztorival rendelkezik! :P

 

9. Shrek

shrek_poszter1.jpg

Egy olyan animációs film, ami annyira esélyes volt a legjobb filmnek járó Oscar díj megnyerésére, hogy megalkották a legjobb animációs filmnek járó Oscar díjat, amit értelemszerűen meg is nyert, teljesen megérdemelten. Egy paródiája az összes Disney hercegnő mesének, mégis egy tanulságos történet arról, hogy nem szabad mindig a legjobban kinéző embert, a "szőke herceget" várni az igaz szerelemre, hanem egy igazi, lélegző, hibákkal, de szívvel rendelkező személyt, akivel leszeretnéd élni az életedet. 

 

8. Csibefutam

csibe_futam.jpg

Nagyon szeretem a Stop Motion animációs filmeket, de a Csibefutam egy különleges helyen helyezkedik el a szívemben. Egy zseniális, koncentrációs tábort megjelenítő csirketelepen játszódik a cselekmény, ahol a fogságban lévő csirkék megakarnak szökni. Picikét Over The Top, főleg a film végén történnek elképesztő túlzások, de pont ettől, és a nagyon jó karakterektől lesz ennyire szórakoztató élmény a film.

 

7. Madagaszkár 

madagascar.jpg

Oké-oké, megmagyarázom miért szeretem annyira ezt a filmet... A Mellékszereplők miatt!!! Tudom, hogy az előző 3 film objetíve nézve jobbak (jobb a történet, jobbak a karakterek stb.), azonban számomra a legtöbb filmben a mellékszereplők szoktak lenni a kedvenceim. Az Oroszlánkirályban és a Némó nyomában az összes mellék karaktert imádom, mindig tőlük idézgetek vicces beszólásokat. Ennél a filmnél is ez a helyzet. A főszereplők nem annyira emlékezetesek (még), de a csimpánzok, a makik és persze az All Time kedvenc karaktereim a pingvinek a legivccesebb és legemlékezetesebb részei a filmnek. 

 

6. Kung Fu Panda

kung_fu_panda.jpg

Egy harcművészetis animációs film? Imádom az alapötletet, de nem gondoltam volna, hogy egy ennyire mély, elgondolkodtató, vicces és ennyire (!) látványos film lesz, egytől-egyig nagyszerű karakterekkel! A főszereplő Po könnyen lehetett volna egy idegesítő/irritáló személy, de a forgatókönyvnek és a rendezésnek köszönhetően az egyik legszerethetőbb felemelkedő karakter lett, amit az ilyen stílusú harcművészetis filmekben idáig láthattam. Könnyedén lehetett volna az év legjobb animációs filmje... Sajnos a WALL-E ellen esélye sem volt.

 

5. Shrek 2.

shrek_2_poster.jpg

Egy olyan jó filmnek, mint az első Shrek-nek folytatást készíteni nem lehetett egy hálás feladat. Objektíve nézve pedig szerintem nem is lett jobb, mint az első rész, azonban a cselekmény sokkal pörgősebb és akció dúsabb lett, láthatjuk, hogy a "Boldogan éltek, míg meg nem haltak" szöveg után mi történik a szereplőkkel, kaptunk nagyon sok, szintén nagyon jó és emlékezetes mellékszereplőt, valamint számomra sokkal viccesebb volt, mint az első rész. Már nincsen olyan erős tanulsága, mint az első résznek volt, de nem is ez a film célja. Csak a felhőtlen szórakoztatás!

 

4. Így neveld a sárkányodat 2.

how_to_train_your_dragon_two_ver7.jpg

Ismét egy folytatás és nem az utolsó. A Dreamworks, ha valamihez, hát folytatás készítésekhez sokkal jobban értenek, mint a Pixar. Megtudhatjuk, hogy mik történtek az első rész eseményei után, kibővítették az Univerzumot, új sárkányokat és új karaktereket ismerhetünk meg, láthatjuk, hogy Hablaty mennyit felődött az elmúlt évek alatt, milyen dilemmákkal kell megküzdenie, főleg a film utolsó harmadában. Ha valamit ellehet mondani a filmről, az-az, hogy az egyik legtökösebb mainstream animációs film, amit az Oroszlánkirály óta láthattam (akik látták a filmet tudják miért erre a filmre hasonlítom). Az egyetlen negatívum a filmmel kapcsolatban számomra a főgonsoz volt, de annyi előnye van ennek a filmnek, hogy eltudom nézni ezt az apró szépség hibáját.

 

3. Madagaszkár 3.

madagascar_3.jpg

A harmadik helyre került a Madagaszkár harmadik része, megelőzve a két Shrek filmet, a Kung Fu Pandát és az Így neveld a sárkányodat 2. Hogyan? Egyszerű... Egy átlagos, szórakoztató első rész, egy közepes második rész után (amit csak a pingvinek miatt érdemes megnézni) ki hitte volna, hogy a széria 3. epizódja lesz messze a legszórakoztatóbb film az összes közül?  Egyáltalán nem vártam ettől a filmtől semmit, de megakartam nézni, ismételten a pingvinek miatt, azonban -ezt nehéz lesz elhinnei- nem Ők voltak a legszórakoztatóbb karakterek, hanem az új gárda és a 4 főszereplő! Ahhoz képest, hogy az első két filmben pont Ők négyen voltak a legkevésbé érdekesek ebben a filmben magukra találtak! Hogy lehetséges ez? Nem tudom! Csak azt tudom, hogy itt a készítőknek elborult a gyógyszere, a legpozitívabb mértékben! Itt annyi látványos hülyeség történik, hogy képtelenség mindet felsorolni. A film főgonosza pedig... Ilyet még nem láttatok! A film azomban mégsem ez miatt maradt számomra emlékezetes, hanem a befejezése miatt, amit Spoiler miatt nem akarok elmondani, de amikor a négy főszereplő felvilágosul és rájönnek, hogy mekkorát tévedtek egy olyan csavar, amit lemerem fogadni, hogy senki (!) nem látott előre! Én köpni-nyelni nem tudtam!

 

2. Kung Fu Panda 2.

kung_fu_panda_2_poster.jpg

Ismét egy folytatás, ami a Madagaszkár 3-hoz hasonlóan egy újabb szintre emelte a minőséget, azonban nem az abszurd humorával, hanem a sokkal sötétebb és komolyabban gondolt történetével, amire az első rész után nem számítottam. Egy új, félelmetes, mégis érdekes gonosz, aki nem a fizikai erejét használja a célja elérése érdekében, hanem egy fegyvert, aminek köszönhetően nem egy olyan tucat folytatást kaptunk, ahol Po-nak és a többieknek egy mégerősebb ellenféllel kell megküzdenie, mint ami az első részben volt. Sokkal többet megtudhatunk Po múltjával kapcsolatban, az első rész legunszinpatikusabb karakterét, Tigrist ebben a filmben nem csak megkedveltették velem, de konkrétan Ő lett a kedvenc karakterem a szériában, és újabb dolgokat tudunk meg a harcművészettel kapcsolatos dolgokkal kapcsolatban, az egész film pedig meglepő módon érzelmileg nagyon magával ragadó volt. Komolyan mondom az egyik jelenetet konkrétan majdnem megkönnyeztem, annyira jó volt az a szekvencia megrendezve. A finálé sem lett megismételve az első részből, hanem egy új szintre emelték az egészet. Sajnálom, hogy a 3. rész visszavett a sötét hangulatból és ismtelten gyermek barát lett, mint az első rész, de szerencsére egy nagyszerű fináléval befejezték a Trilógiát... Állítólag, mert sajnos a Dreamworks nagyon szeretné folytatni a szériát, de ezek után szerintem nem kéne erőltetni. Nem szeretném, hogy ez a széria is úgy járjon, mint a Shrek vagy a Jégkorszak.

 

1. Így neveld a sárkányodat 

how-to-train-your-dragon-52e51b103a03e.jpg

Szerintem nem sok embert leptem meg az első helyezettel. A nagyon gyenge előzetese alapján senki nem gondolta volna, hogy a Dreamworks egy közel Pixar minőségű alkotást még fog tudni készíteni a Shrek után. Sokszor látott, de egyedien előadott és egy gazdag világgal rendelkező történet, emlékezetes, szerethető karakterek, mind a mai napig lélegzetelállító látvány, csodás zene, egyszerűen minden tökéletes. A Toy Story 3 egyik legnagyobb ellenfele volt az Oscar-on, és sokak szerint megérdemelte volna a díjat. Őszintén megmondom, én sem tudom melyik filmnek adtam volna szívesebben oda a szobrot. Mind a kettő megérdemelte volna. A sorozathoz készített TV sorozat pedig egy méltó kiegészítése a filmeknek, és már alig bírom kivárni, hogy végre megjelenjen a 3. rész. 

 

Remélem tetszett a lista! A tietek hogyan néz ki?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5112124553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.01.29. 17:36:04

Jó kis lista, bár nálam a Megaagy és a Kung Fu Panda 2 jóval előrébb vannak.

Ha már animációk, lesz top kedvenc Ghibli vagy Disney filmes lista is? Esetleg egy "független animációs filmek" lista, ami se nem disney, se nem dreamworks?

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.01.29. 18:02:29

@Mangekyo22: Tervezek a jövőben, de még mindig vannak pótolni való filmek mind a 3 kategóriában sajnos. A Disney listán (Pixar nélkül) már gondolkodok, de 3-4 filmet még érdemes megnéznem, mielőtt döntök.

Kibernetika 2021.02.02. 11:59:38

Ha már szereted az animációs filmeket (én is egyébként), akkor nem tudom, hogy láttad-e a Mr Peabody és Sherman kalandjai c. 2014-es Dreamworks filmet. Arról jókat hallottam és meg is néztem és szerintem is tök jó. Sajnos kevesebb figyelmet kapott, mint amennyit érdemelt volna. Nem tudom, hogy arról neked mi lenne a véleményed.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2021.02.06. 15:13:11

@Kibernetika: Még nem láttam, de valamikor pótolni fogom. ;)
CinemaLion
süti beállítások módosítása