CinemaLion

2016. március 20. 08:20 - Tomlion

Az utolsó emberig (1996) - Minikritika

Minikritikákat olyan jó vagy rossz filmekre készítek, amiket érdemes vagy nem érdemes megnézni, de nem lehet róluk hosszasan beszámolni. Ilyen film például "Az utolsó emberig" (1996) is, amit éppen most fejeztem be!

az_utolso_emberig.jpg

A szesztilalom javában tombol Amerikában, amikor egy bizonyos John Smith (Bruce Willis) nevű férfi megérkezik a mexikói határnál lévő Jericho-ba, ahol egy kis pénz reményében egymásnak ugrasztja a város ellenséges bandáit. Azonban egy gyönyörű nő miatt (Karina Lombard) minden kicsúszik a kezei közül és a végére már nem a pénzért, hanem a túlélésért kell küzdenie.

last_man_standing004.jpg

A film egy Western, Gengszter, Akció és a főszereplő fejében lezajló monológok miatt egy picit Noire stílusú egyveleg a jobbik fajtából, ami nem mellesleg az 1964-es "Egy maréknyi dollárért" Remake-je. A főszereplő, akinek nincsen se múltja, se jövője, csak a saját eszméinek és törvényeinek él, ami konkrétan ugyan az, mint az eredetiben.

Amiért viszont a film különleges az-az, hogy ez konkrétan nem egy western, csak egy western környezetben játszódó látványos akciókkal rendelkező, de nagyon klisés és kiszámítható gengszterfilm. Éppen ezért nem lenne egy túl emlékezetes darab, ha nem lenne John Smith. A karaktere és Willis stílusa nagyon hasonlít Clint Eastwood klasszikus alakítására, azonban amiért mégis érdekesebb volt Smith karaktere, hogy hallhattuk a belső monológjait, amik sokszor egész viccesek voltak. Meg alapjában a filmben van nem egy idézhető beszólás.

lmsm1928thompson-7.jpg

A színészi játék nem rossz, Bruce például hozta a kötelezőt. Azonban külön öröm volt látni Christopher Walken-t is, akire egyébként nem számítottam, aki egy kiszámíthatatlan kemény verőlegényt, és nem mellesleg az egyik banda főnökének a jobbkezét, Hickey-t alakította. Walken-t mindig mindig jó látni filmekben, és a karaktere is érdekes volt, de sajnos Ő is csak a kötelezőt hozta, és a többi színész is csak oké volt. A negatívumok közé sorolnám azt, hogy annak ellenére ez egy Remake konkrétan voltak jelenetek, amik a 64-es eredetiben is benne voltak, amiknek köszönhetően még kiszámíthatóbb volt az alapjáraton is kiszámítható történet, plusz egyáltalán nem volt súlya az egésznek, köszönhetően annak, hogy egyik karakter sem érdekelt igazán.

last-man-standing-image.jpg

Ennek ellenére nem bántam meg a megnézését, egynek nagyon jó volt, és főleg azoknak tudom ajánlani, akik szeretik a teljesen eltérő filmes műfajoknak a keverékeit egy filmben, és akik egy picikét visszaakarnak kapni a klasszikus Western hangulatból egy darabkát, mert ilyen téren inkább Western, mint Gengszterfilm, de annak nem rossz. 

10/7 - 70%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr738505956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása