CinemaLion

2016. március 30. 17:42 - Tomlion

JOHN WICK (2014) - Kritika

Amikor azt hinnénk, hogy a 2010-es években a klasszikus 80-as évekbeli ostoba, de látványos akciókkal rendelkező akciófilmeknek a korszaka már régen befejeződött jött egy film, ami nem csak beintett Hollywood-nak, hanem a műfaj rajongóit két vállra fektette. Ez volt a "Ne húzzatok ujjat JOHN WICK-el, mert halott ember vagy" című meglepően király de sajnos nagyon alulértékelt akciófilm.

8092.jpg

A film arról szól, hogy John Wick (Keanu Reeves) elveszítette a feleségét, azonban a halála után, úgy mond az örökségeként kapott tőle egy kis kutyát. Egy nap azonban néhány zöldfülű az éjszaka közepén megverték John-t, ellopták a kocsiját és megölték a kutyáját. Nagyon hamar kiderül a srác Iosef (Alfie Allen) a rossz emberrel szórakozott, mert az apja Viggo Tarasov (Michael Nyqvist), aki nem mellesleg egy orosz maffia főnök elmondja a fiának, hogy a legrosszabb emberrel húzott ujjat, mert John egy profi bérgyilkos, akit még a többi bérgyilkos kollégája is tisztel. John pedig elkezdi a mészárlást és addig meg nem áll, amíg a bosszúja be nem teljesedik.

635494961822000008-beagle-john-wick-mov-jy-3400--68084492.JPG

Amint azt láthatjátok, a történet nem éppen egy nagy durranás és nem a film erőssége, mert ez egy szokásos bosszú sztori. Sajnos ez egyben a film legnagyobb hibája is, mert a felvezető tény és való, hogy csak 20 perc, de olyan borzalmas, hogy elsőnek azt gondoltam: "Mi a szar ez?"! Az a baj, hogy túl rövid ideig van együtt John és a kutya, ami miatt én személy szerint nem igazán tudtam John fájdalmát átérezni. Pedig ha nem egy cuki kutyát öltek volna meg, hanem a feleségét tény és való, hogy sokkal klisésebb lett volna ez-az egyébként is klisés sztori, de szerintem sokkal átérezhetőbb lett volna. A párbeszédek pedig jó fejjel is csak közepesek!

alfie-allen-and-michael-nyqvist-in-john-wick.jpg

Röviden, tömören, az első 20 perc számomra az első megnézésnél a nézhetetlenség határánál volt. Azonban amikor az orosz elmondja a fiának, hogy ki is ez a "Senki"... Apám, onnantól egy olyan király filmet kapunk, hogy az körülírhatatlan! Rögtön a legelső akciószekvenciánál, amikor a lakásánál akarják végérvényesen elintézni kapunk egy kis szeletet abból, hogy mi vár ránk a következő egy órában. Egy csodálatosan megkoreografált mészárlást, egy széles látószögű, statikus kamerával felvett akciót, ahol minden egyes másodpercét láthatjuk. A 2000-es években terjedt el az általam nagyon utált Shaky Cam módszer, ahol közel felvett bunyókat és rángó kamerát alkalmaznak, amit gyakran megfűszereznek rengeteg vágással. Ez egy gyors és olcsó módja annak, hogy akciókat rendezzenek, mert mint tudjuk, Hollywoodban idő nem jelent mást, mint pénzt! Itt viszont a készítők nem sajnálták az időt és a fáradtságot, mert hónapokat töltöttek el azzal, hogy tökéletesítsék a jeleneteket. Ezek a szekvenciák gyorsak, nem túlnyújtottak, mérnöki pontosságúak, ezek közül is a film csúcspontja a Disco-ban lezajló akció a legemlékezetesebb. Mindezt a film rendezőjének Chad Stahelski-nek köszönhetjük, aki eredetileg maga is kaszkadőrként dolgozott, ami megmagyarázza az akciók minőségét.

Az első akciószekvencia, ami csak bemelegítés a későbbiekhez képest!

Természetesen nem csak az akciók az említésre méltóak, hanem egy másik érdekes dolog, mégpedig maga a világ, ahol a film játszódik. Félreértés ne essék, mert a film a jelen korban játszódik, én a bérgyilkosoknak a szervezetéről, kis univerzumukról beszélek. Az ember elsőnek azt gondolná, hogy a bérgyilkosok magányos, fizetett zsoldosok (sok film így is állítja be őket). Itt viszont egy értékrendszerrel, etikával és egy szigorú szabályrendszerrel rendelkező, szerteágazó szervezet, ahol ha valaki megszegi a szabályzatot az halott ember.

Ennek ellenére mégsem hibátlan film részben a forgatókönyvnek köszönhetően. A karakterek akikkel John interakcióba lép sajnos a szövegkönyvnek köszönhetően nem igazán emlékezetesek. Ha valaki meghalt gyakran olyan érzésem volt, mintha csak statiszták lettek volna. Ezen sajnos a színészek sem tudtak sokat javítani, de ennek ellenére nagyon jók voltak. Azonban Keanu Reeves számomra egy kellemes meglepetés volt, mert meglepően jól hozta John karakterét. Arra számítottam, hogy egy érzelemmentes, dühös, bosszúra szomjas karakter lesz, ehhez képest sokkal árnyaltabb és érzelmesebb volt, mint vártam. Ezen kívül pedig maximálisan meg kell dicsérnem Reeves akciók során nyújtott teljesítményét amit, mint láthatjuk a csodás kamerakezelésnek köszönhetően, szinte mindent maga csinált, ami egy figyelemre méltó teljesítmény.

hqdefault_2.jpg

Ezen felül egy R-es (18-as karikás) besorolású filmhez képest meglepően sikeres volt, mert a 20 millió dolláros költségvetésből (!!!) 80 millió dollárt kaszált, ami sokak számára egy váratlan siker volt. Ennek köszönhetően jön a 2. rész is, és hosszú évek óta ez az első alkalom, hogy várom a folytatást, mert a film kis univerzumában van potenciál. Ezen felül, ha a film egy sokkal jobb forgatókönyvvel fog rendelkezni és hozza az akciók minőségét szerintem könnyen megvan az esélye annak, hogy a 2. rész jobb lesz, mint az első. Elsőre én bizakodó vagyok!

Összefoglalva:

John Wick sajnos egy sokak által nem szeretett film, amit a gyenge sztori miatt részben megtudok érteni. Azt viszont már nem értem meg, hogy azt mondják: "Az akciók is bénák voltak!". Miért? Azért, mert nem rángatják a kamerát? Azért, mert minden másodpercet láthatunk, ami a szemünk előtt zajlik és nem kap a szemünk szemrákot? John Wick egy ostoba és béna forgatókönyvvel, de zseniális akciókkal rendelkező alulértékelt akciómozi a legjobbik fajtából, amit a műfaj rajongóinak nyugodt szívvel tudok ajánlani!

10/8 - 82%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr738546658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása