CinemaLion

2016. április 17. 13:38 - Tomlion

Madagaszkár pingvinjei (2014) - Kritika

A 2005-ös Madagaszkár című Dreamworks-ös animációs film egy átlagos, nem annyira emlékezetes, de szórakoztató és bevétel szempontjából sikeres mese volt. Ennek a filmnek leginkább két emlékezetes része volt, az "I Like To Move It" dal és a film legkirályabb karakterei, a négy kommandós pingvin. Még azok az emberek is szerették őket, akik egyébként a filmet nem. Éppen ezért a Wallace és Gromit filmre készítettek egy 10 perces karácsonyi rövidfilmet a 4 pingvin főszereplésével, ami hatalmas sikert aratott. Éppen ezért a 2008-as Madagaszkár 2-ben sokkal több szerepet kaptak és ha minőségileg nem is volt jobb az elsőnél, ők négyen ismételten ellopták a műsort. 2008-ban meg is kapták az önálló sikeres TV sorozatukat a Nickelodeon csatornán. Ennek ellenére a rajongók (közöttük Én is) már évek óta várták az önálló pingvin filmet és a 2012-es Madagaszkár 3 után (ami szerintem a széria legjobb epizódja volt) sokan azt hitték, hogy már soha nem fog elkészülni. Azonban 2014-ben 9 évvel az első megjelenésük óta végre megkapták az önálló egész estés filmjüket. Vajon képesek voltak főszereplőkként is szórakoztatni minket vagy inkább meg kellett volna maradniuk mellékszereplőkként?

740full-penguins-of-madagascar-poster.jpg

A film az északi sarkon kezdődik, ahol láthatjuk Kapitány, Kowalski, Rico és Közlegény eredettörténetét. Utána visszatérünk a jelenkorba, ahol a 4 főhősünk már nem bírják idegekkel a Madagaszkár 3-ban megvásárolt cirkuszukban az őrülteket, ezért megszöknek. Eközben pedig megünneplik az édibédi Közlegény tizedik születésnapját, ekkor azonban Dr. Octavius Vízagy, az-az Dave elrabolja őket, hogy bosszút álljon rajtuk bizonyos múltbéli események miatt. Szerencsére a segítségükre megjelenik az Északi Szél nevezetű titkosügynükség, akik veszélyben lévő állatoknak segítenek, így a kezdeti nézeteltérések ellenére közös erővel szembeszállnak Dave-el, hogy elpusztítsák a titkos fegyverét és megállítsák világuralmi terveit.

635524642817908830-xxx-octavius-penguins-madagascar-mov-jy-0435-68987748.JPG

A sztori elsőnek nem tűnik annyira érdekesnek, de ennek a filmnek nem is az a célja, mint a Pixar filmeknek, hogy elgondolkodtasson minket, hanem hogy szórakoztasson. Ezt a küldetést pedig maximálisan teljesíti. A Lego Kaland után szerintem ez volt a 2014-es év egyik legviccesebb és legszórakoztatóbb fil157897_3f0806ed91981810365139271dfb93ca.jpgmje. Elsőre tipikus Madagaszkár humornak tűnhet, de szerencsére a pingvineknek és az önálló sorozatuknak köszönhetően stílust adtak az egésznek. Azonban mégsem a humor a legnagyobb pozitívuma a filmnek, hanem az akciók! Bizony ebben az alig 90 percben akció-akciót követ, külön kiemelném a repülőből való zuhanást, ami azon kívül, hogy nagyon vicces, hihetetlenül látványos. Egy percre sem ül le a sztori, ha pedig mégis, akkor pedig vicces helyzetkomikumot kapunk, ami azért működik, mert a korábbi filmekből és a sorozatból már megismertük őket, ezért nem kellett az időt fölösleges karakterépítéssel eltölteni.

penguins-of-madagascar-movie-wallpaper-01.jpeg

Az új karakterek, az Északi Szél igaz, hogy érdekesek és viccesek voltak, de sajnos egyáltalán nem voltak nagy hatással a történetre, mint amire számítottam, nélkülük is maximálisan működött volna a film. Külön kiszeretném emelni Titkos ügynököt a kutyát (Benedict Cumberbatch!), aki sajnos egy igazi idegesítő és ripacs karakter volt. Tudom, hogy direkt lett ilyen, de sajnos számomra sokat rontott az összképen. Dave pedig még a film elején egy egész jó gonosznak tűnt, nagyon vicces is volt, de a végére sajnos a motivációi inkább unalomba fulladtak, már nem volt célja (akik látták tudják mire gondolok). Viszont a történetbe beleraktak egy tény, hogy sablonos, de nagyon aranyos apa-fia kapcsolatot Kapitány és Közlegény között, aminek köszönhetően nagyobb súlya volt a történetnek.

A szinkron pedig a magyar minőséghez mérten ismételten zseniális lett. Az viszont érdekes, hogy az eredeti szövegkönyvhöz képest néhol másképpen fordították le a párbeszédeket. Ez egyáltalán nem volt negatívum számomra, hanem néhol szükségszerű, mert néhol olyan dolgokról beszéltek, amit a magyar kisgyerekek nem biztos, hogy megértettek volna vagy csak egyszerűen nem lehetett lefordítani. Ez miatt viszont szerintem néhol viccesebb volt, mint angolul vagy németül.

penguins-of-madagascar-international-trailer-2.jpg

Összefoglalva:

A széria legjobb filmje? Szerintem nem. Számomra a Madagaszkár harmadik felvonása még mindig egy elborultabb, viccesebb, meg emlékezetesebb és szerintem jobb fináléval rendelkező film volt, mint a Pingvinek önálló filmje. Ennek ellenére a szérián belül számomra a 2. helyen helyezkedik el, mert mérföldekkel jobb mint az első két film. A 2014-es animációs film felhozatalhoz képest (Hős6os, Így neveld a sárkányodat 2., Lego Kaland) pedig objektíve nézve a leggyengébb, viszont ha az 1 évvel később megjelent önálló Minyonok filmre gondolok ez még mindig egy sokkal szórakoztatóbb film. Nem mellesleg az összes felsorolt film közül ezt néztem meg a legtöbbször. A sorozathoz mérten marha vicces, eszméletlen akciókkal rendelkező kedves kis animációs mese a jobbik fajtából, ami igaz, hogy soha nem lesz klasszikus, 5 év múlva már sehol sem fogják már emlegetni, de az én szívemben egy különleges helyen helyezkedik el.

10/7 - 74%

Klasszikus!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr858634598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JackieBlack 2016.04.17. 18:11:38

Én is nagyon rajongok ezért a filmért, bár tény, hogy nem olyan erős, mint például a karácsonyi kisfilmjük, de még így is szerettem ezt a filmet!
CinemaLion
süti beállítások módosítása