CinemaLion

2016. május 18. 19:34 - Tomlion

Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma (2016) - Minikritika

Avagy... Támadás London ellen!

2013-ban mindenki epekedve várta a legújabb Die Hard filmet, szám szerint az 5. részt, ami a 4. résszel ellentétben nem PG-13-as, hanem ismételten R-es korhatár besorolást kapott. Amit pedig a rajongók kaptak nem volt más, mint az év egyik legnagyobb csalódása. Néhány hónappal később azonban megjelent egy igazi kellemes meglepetés, a Támadás a Fehér Ház ellen című üdítően jó Die Hard 1. klón a jobbik fajtából. Egy igazi ostoba, átgondolatlan, de marha szórakoztató, látványos és véres 10/7-es akciófilm volt, amit nagyon sokan az igazi Die Hard 5-nek kezdtek nevezni. A 70 milliós költségvetésből pedig egy tisztes 160 milliót hozott konyhára, ami ugyan nem egy kiemelkedő eredmény, de valaki úgy gondolta ennyi elég arra, hogy készítsenek egy folytatást, ami egy kicsit monumentálisabb és "látványosabb" történetet kapott (mint a Die Hard 3.), de kevesebb, 60 milliós büdzsét, egy olyan rendezőt, akinek ez az első nagy költségvetésű amerikai gyártású filmje, és az első film forgatókönyvíróit, akik 2014-ben megajándékoztak minket a Feláldozhatók 3-al. Igen, ezek nagyon rossz előjelek!  

poster_india.jpg

Az alapszituáció még egyszerűbb, mint az első résznél volt. A brit miniszterelnök rejtélyes körülmények között meghalt, aminek következtében minden nyugati vezető, közöttük az Amerikai Egyesült Államok elnöke (Aaron Eckhart) és a testőre/legjobb barátja Mike Banning (Gerard Butler) is megjelennek. Nagyon hamar kiderül, hogy ez egy csapda mert megölik a jelen lévő politikusokat és megtámadják az elnököt rendőrnek öltözött terroristák. Mike-nak tehát ismételten meg kell védenie az elnököt és fel kell vennie a harcot az ellenséggel.

11760876.jpg

A történet nem egy nagy szám, de rögtön rá is térek a legnagyobb pozitívumra, mert maga a film is tudja, hogy komolyan vehetetlen a sztori. Ezért nem is húzzák nagyon az időt, mert az amúgy teljesen fölösleges 24 perces felvezető után a film végéig azt nézzük, hogy Banning-ék hogyan ússzák meg a legképtelenebb helyzeteket is. Mielőtt elmondanám, hogy milyenek lettek az akciók rátérnék a film egyik legnagyobb hibájára. Mivel kevesebb költségvetése volt ennek a filmnek, mint az első résznek, de nagyobb és terjedelmesebb sztorit kapott, a filmben lévő CGI valami elképesztően bénán fest a relatív kevés pénz miatt, amikor a fontosabb nevezetességeket robbantják fel. Próbáltak csalni azzal, hogy sokszor csak a távolból láthattuk az eseményeket, de még így is szemet szúrtak a béna számítógépes trükkök, főleg a helikopteres részeknél és a víz fodrozódásánál.

2a25953a00000578-3146334-image-a-75_1435777637178.jpg

Amik viszont baromira jól sikerültek, azok a közelben zajló akciószekvenciák. Ezek között értem a nagyon jó autósüldözést, az épület harcokat és a bunyókat. Természetesen nem olyan jók és emlékezetesek, mint az első részben, de a mai világban, ahol minden akciónál Shaky Cam-et használnak üdítően jó volt nézni olyan akciókat, ahol egyáltalán nem rángatták a kamerát és nem vágták agyon a jeleneteket. Van egy elképesztően jól megkoreografált másfél, kétperces akciószekvencia, amit teljes egészében vágatlanul vettek fel (persze volt egy jelenet ahol valószínűleg volt egy rejtett vágás) és ott alkalmaztak egy nagyon pici Shaky Cam-et, ami leginkább a Collateral egyik akciójelenetére emlékeztetett. Gerard Butler-t komolyan eltudnám képzelni több akciófilmben is!

A kis területen zajló akciók terén egész jól teljesít a film, de minden másban, történetmesélésben, a karaktereken és a látványban megbukik. A film nem tudja eldönteni, hogy vicces legyen és szórakoztasson minket vagy most gondoljuk komolyan. Az egyik jelenetben Mike számára egy fontos személy meghal, pár peempire_londonhasfallen-150624.jpgrccel később pedig az elnökkel poénkodik. Ilyen a valóságban nincs! A gonoszok pedig az első részhez képest hatalmas csalódást okoztak nekem, igazi sablon halmazok voltak, a történet pedig fájdalmasan kiszámítható. Azt pedig nem értem, hogy a történetnek miért kellett Londonban játszódnia. A legtöbb utca alapján bármelyik amerikai kisváros helyszíne is lehetett volna.

Mindezek ellenére valamilyen szinten mégis sikerült jól elszórakoznom rajta, mert szerencsére csak egy 90 perces filmről van szó, ez az idő pedig nagyon gyorsan elsuhan felettünk. Mozijegy árát számomra egyértelműen nem érte volna meg, de így egyszeri alkalommal nekem maximálisan megfelelt délutáni kikapcsolódásnak, de többnek nem.

10/5 - 60%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr1008725714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása