CinemaLion

2016. május 22. 12:39 - Tomlion

Halálos iramban 6. (2013) - Minikritika

Update: Lent, nagyon röviden a 7. részről!

Nem szeretem a Halálos iramban filmeket! Nagyon rossz forgatókönyvekkel rendelkező, ostoba, de látványos akciófilmeknek tartottam őket, ahol rengeteg a jó csaj és kocsi. Jelenleg most tartok egy Speciális Halálos iramban maratont, ahol 2 év után ismételten megnéztem a számomra nagyon unalmas, sablonos és néhol nagyon rosszul öregedett első részt (10/6), ami már akkor sem nyűgözött le, ezért évekig nem is voltam kíváncsi a folytatásokra. Mivel ezek az utcai versenyes filmek soha nem hoztak igazán lázba a következő két rész ki is hagytam, mert tudtam, hogy azok sem tetszenének, ezért folytattam a 4.-el, ahol a legtöbb korábbi karakter visszatért, és hihetetlen, de az még kevésbé nyűgözött le (10/5). Utána jutottam el az Ötödik sebességre, ami szerintem vette a lapot és úgy döntött inkább egy továbbra is ostoba, de marha látványos akciómozi lett. A történet még mindig kiszámítható és bugyuta volt és a színészek sem voltak jók (Paul Walker-t kivéve), de a pörgős tempó, a látványos üldözések és az akciók tényleg megmentették az én szememben ezt a szériát (10/7). Utána eljutottam erre az epizódra, amiről nagyon sok negatívumot hallottam, éppen ezért nem is vártam tőle semmit... Te jó ég, mekkorát tévedtem!!!

fast-and-furious-6-movie.jpg

A 2013-as év nem volt túl erős az akciófilmek számára. Sok volt a csalódást keltő alkotás, mint a Die Hard 5, a Thor 2, az önálló Farkas film, voltak egyszer nézős közepes alkotások, mint a Vasember 3, Kick/Ass 2, Erőnek erejével, Z világháború, és egy pár kellemes meglepetés, mint a Támadás a Fehér Ház ellen vagy a Tűzgyűrű. Azonban hihetetlen, de az (hogy Szirmai Gergőt idézzem) egy Autópornó annyi király akcióval rendelkezzen, ami még jó is azt jelenti, hogy szerintem nyugodtan kijelenthetem, hogy ez volt a 2013-as év egyik legjobb akciófilmje!

rome-jumps.jpg

Őszintén megmondom, ezt pedig nagyon fájdalmas bevallanom, hogy a fölöslegesen túlbonyolított történet, amit szerintem egy hatodik epizódnál fölösleges részletezni, a béna és sablonos karakterek, és a béna színészi játék ellenére mégis az összes epizód közül ezen a filmen szórakoztam idáig a legjobban. Mégpedig azért, mert pontosan tudja, hogy kiknek és miért készült a film, a többi csak mellékes. Az akciókat mesterien készítették. Széles látószögű kamera, szinte semmi Shaky Cam, csak nagyon ritkán egy picikét több vágás, és annyi CGI, ami a legtöbb esetben a finálét kivéve nem mindig tűntek ki nagyon. A forgatókönyv tényleg nagyon jó indulatból is csak közepes, és a legtöbb színész sem jobb, de szerencsére soha nem nyújtották túl a kínos párbeszédeket, és tényleg azt nyújtja, ami!

Az pedig, hogy az ötödik részbe behozták "The Rock" Johnson-t szerintem az egész széria szempontjából az egyik legjobb húzás volt, amit elkövethettek. Az 5. részben is imádtam, de ebben a filmben döbbentem rá, hogy Ő a kedvenc karakterem, akár bunyókról, akár beszólásokról van szó, akármennyire is borzalmasak lennének másnak a szájából. A két órás játékidő pedig úgy repül el, hogy a rövidebb első és negyedik filmeket, amik csak kb. 95-100 percesek voltak, sokkal hosszabbnak éreztem, mint az 5-6-ban a 130 percet! Érdekesség! Eredetileg ez a film valójában két film lett volna. A tankos autópályás zúzás lett volna eredetileg a film fináléja és a film végén lévő repteres jelenet lett volna a 7. rész fináléja. A repteres résszel kapcsolatban pedig az a másik érdekesség, hogy a film rendezője Justin Lin ezt a rész már az ötödik részben szerette volna megvalósítani, csak sajnos akkoriban nem volt meg a megfelelő technológia és pénz, hogy meglehessen valósítani olyan jól, mint amilyennek elképzelte.

gi-joe-johnson1.jpg

Összefoglalva ez egy olyan film, amiről tényleg nem lehet sokat mondani. Tudom, hogy objektíve nézve nem egy túl jó film, sőt maximálisan egyetértek a legtöbb kritikus, főleg Szirmai Gergő véleményével, mégis magamnak hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szórakoztam rajta. Akik még nem látták a szériát üzenem nekik, hogy ha olyanok vagytok, mint én és végig szenveditek magatokat az első és a 4. részen, akkor az 5. és főleg a 6. tényleg tetszeni fog, amit minden akciófilmrajongónak vétek lenne kihagyni! Főleg azért, mert még mindig jobbnak tartom ezeket a filmeket, mint például az összes Michael Bay-es Transformers filmeket! Ezt egy olyan mondja, aki tényleg nem tartja nagyra ezt a szériát. Nem tudom, hogy mit várjak a 7. és jelenleg utolsó filmtől, Paul Walker emléke miatt. Fogadjam el, hogy a halála miatt olyan lett ami vagy sokkal jobbnak kell tartanom, mert nélküle is sikerült befejezniük? Ezt majd kb. 3 óra múlva megtudom!

Picikét fájdalmas, de hazudnék, ha nem adnám meg a tisztességes...

10/7 - 75%-ot

 

Update a 7. részről!

furious-7-movie-poster-wallpaper-4016.jpg

Egy kellemes, de már nagyon megfáradt széria gyengébb, de még mindig szórakoztató epizódja volt. Sajnos sokkal több hibával rendelkezett a film, mint reméltem. Túl sok volt már a számítógéppel elkészített akciószekvencia, kevesebb volt az igazi kaszkadőri mutatvány, a karakterek és a színészek sajnos még mindig haloványak, de számomra a legnagyobb negatívum mégsem ezek voltak, hanem a nagyon alibisre sikeredett sztori, mert nagyon átakartak menni Mission: Impossibel-es irányba, ami nagyon nem működött, és a másik, ami pedig egy személyes vélemény, hogy a The Rock alig szerepelt a filmben, amit nagyon sajnáltam. Helyette viszont kaptunk egy király Jason Statham-et, aki lehet, hogy keveset szerepelt, de ÁLLAT volt! Azonban az 5-6-hoz képest hiába a leggyengébb rész (számomra), az mégis egy hatalmas tisztelet a készítőknek, hogy Paul Walker halála ellenére mégis mindent kihoztak a filmből, amit lehetett. Arra számítottam, hogy sokkal kevesebbet fog szerepelni és beszélni a filmben, amitől nagyon féltem, hogy nagyon feltűnő lesz, hogy CGI-vel csinálták meg néhányszor az arcát. Ennek ellenére nagyon sokat szerepelt és persze 1-2 helyen nagyon kitűnt a számítógépes trükk és a dublőr, de szerencsére nem volt vészes. Az pedig ahogyan megemlékeztek Paul-ról, az tényleg egy nagyon szép és a szériához képest egy meglepően érzelmes jelenetsor volt. Ezért a film megérdemel az én szememben egy tisztességes 10/7-est, mert még mindig jobban szórakoztam rajta, mint az első és a negyedik filmen, bár tény, hogy már régóta nem a versenyzésről szól a széria. Akciófilm fanoknak az ötödik résztől szerintem egy kihagyhatatlan széria! 

26c53f76e619cd324a0ddeb103c23efc.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr858737992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása