CinemaLion

2016. augusztus 16. 13:24 - Tomlion

Erőnek erejével (2013) - Minikritika

A 80-as éves egyik legnagyobb akciósztárja Arnold Schwarzenegger a politikai élet után ismét visszatért a mozivászonra. Azonban a majdnem 10 éves szünet után Schwarzi tényleg képes volt visszatérni vagy csak nagyon szeretett volna?

the_last_stand-dvd_2d_pack.jpg

Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) egy mexikói határ melletti kisváros seriffje, ahol soha az égvilágon nem történik semmi. Egy nap azonban minden megváltozik, amikor a hírhedt drogbáró, Gabriel Cortez (Eduardo Noriega) elképesztő vakmerőséggel megszökik az FBI rabkonvojából és éppen a nyugodt kisvárosba veszi az irányt, hogy átjuthasson Mexikóba. Nem másra hárul pedig a feladat, mint a seriffre és a társaira, hogy elfogják a szökött bűnözőt és megvédjék kisvárosukat.

Értelem szerűen nem a sztori a film legerősebb része, mert egy klissé halom az egész. Az film tényleg csak arra szolgált, hogy Schwarzi visszatérjen. Sok jó helyzetet ki is hoztak abból, hogy Ő már öreg, tehát tapasztalt és rengeteg szörnyűséget látott élete során. Ezen felül az akciók egy jófajta R-es besorolású filmhez mérten kellően véresek és profi módon vannak elkészítve. Azonban ennyi elég-e egy emlékezetes visszatéréshez? Akármennyire is szeretném azt mondani, hogy "Igen!" sajnos nem ez a helyzet, mert egy jó akciófilmre nem egy jó főszereplőre és véres akciókra van szükség, hanem jó történetre, karakterekre, és egy nagyon jó főgonoszra! Azon kívül, hogy Schwarzi bosszút akar állni egyik társa elvesztése miatt nem igazán történik a film első felében semmi, csak annyi, hogy a szereplők megpróbálnak boldogulni a kialakult helyzettel, ami egy jó forgatókönyvvel rendelkező film esetén ez nem lenne hiba, de mivel annyira jellegtelenek a karakterek unalomba fullad az egész!

last-stand4.jpeg

Akit viszont sehova nem tudtam tenni, az a fegyver őrült Johnny Knoxville karaktere volt. Ne kérdezzétek, hogy mi a francot keres itt, mert én sem tudom! Ő lett volna a kicsit félőrült, vicces mellék karater, de ehhez a komolyan gondolt bosszú sztorihoz nem igazán illett bele, hiába volt neki 1-2 jó poénja. Az FBI fejese pedig ismételten Forest Whitaker, aki itt is pontosan ugyan azt a karaktert játsza, mint például az Elrabolva 3-ban, azzal a különbséggel, hogy itt talán egy nagyon picikét jobban beleélte magát a szerepében ami egy OSCAR DÍJAS szinésztől tényleg egy "hatalmas" teljesítmény! Komolyan, mi a franc történt Forest? 

Azonban az utolsó kb. fél óra a mai PG-13 világában olyan, mint ha idáig minden ételt só nélkül ettél volna, és ha egyszer elébed raknak egy jól megfűszerezett levest utána csak azt szeretnéd enni. Itt is ez a helyzet! Hiába működnek nagyon jól a mai akciófilmek vér és káromkodások nélkül, mint például a Bourne, és a Mission Impossible filmek, ezek soha nem lesznek teljesek a számomra, mert a bevétel szempontjából kivágnak minden szaftos jelenetet, hogy a nagy közönségnek eladhassák. Nagyon sokan ezért sírják vissza ezt az időszakot ezért örülünk meg nagyon, amikor olyan filmek jelennek meg, mint a DREDD, a John Wick vagy az Erőnek erejével.

thelaststand-johnnyknoxvilleflare.jpg

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden hibája ellenére nem szórakoztam a filmen, mert ez nem igaz. Egy igazi 80-as évek hangulatát felidézó popcorn mozi a jobbik fajtából, amit egyszer talán érdemes megnézni, főleg Schwarzenegger rajongóknak. Tény, hogy a mai világban egyre nehezebb eladni az akciófilm műfajt a közönségnek, akik inkább jó történetet és karakterekeet szeretnének látni. Ha ez a film még abban az időben készült volna el, mint a Kommandó, a Rambó és társai, szerintem ez is sikeres film lett volna. Szóval, akik szeretik a 80-as évek akciófilmjeit, vagyis a gondolkodás mentes sztorikat, a vért és az egysorosokat, mint én, az ezzel a filmmel is nagyon jól el fog szórakozni, csak nem szabad túl magas elvárásokkal nekiülni.

10/6 - 68%

321975.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr7310415082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása