CinemaLion

2017. március 02. 08:41 - Tomlion

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) - Minikritika

A második rész után volt bennem egy kis félsz, hogy vajon a Trilógia befejő epizódja milyen irányzatot fog mutatni. Megmarad a sötétebb tónus a második részből vagy visszatér az első rész gyökereihez és egy sokkal családbarátabb, szórakoztató kalandos film lett belőle? Szerencsére az utóbbi mellett döntöttek!

indiana_jones_and_the_last_crusade_a.jpg

Indiana Jones-t (Harrison Ford) néhány titokzatos férfi elviszi Walter Donovan (Julian Glover) műgyűjtőhöz, aki félbetört homokkőtáblát mutat meg neki, amelynek 12. századi latin szövege a Szent Grál megtalálásának helyét írja körül, de túlzottan homályosan, és a letört darab miatt hiányosan. A Grál egy kehely, amelyről a párbeszéd során kiderül, hogy a legenda szerint Jézus ebből ivott az utolsó vacsorán, keresztre feszítése után pedig Arimathiai József ebben fogta fel a sebeiből kifolyó vért, és ezer éven át elveszettnek hitték. Azonban a keresztes hadjáratok során három keresztes lovag, három testvér megtalálta. Egyikük ott maradt a kőtábla szerint örök életet adó Grált őrizni, ketten pedig 150 év elteltével visszaindultak Frankhonba, de csak egyikük ért haza, Ő a történetet elmesélte egy ferences rendi szerzetesnek, aki egy könyvben meg is örökítette a beszámolót.

alison-doddy-and-harrison-ford-in-paramounts-indiana-jones-and-the-last-crusade-1989-0.jpg

Donovan szerint az írás felfedheti azt a két "útjelzőt”, amelyekből fény derülhet a Grál helyére. Az egyik útjelző a félbetört tábla, a másik pedig az útközben meghalt lovag koporsójában van, a kutatás vezetőjének feltételezése szerint valahol Velencében. Kiderül, hogy a kutatás vezetője nem más, mint a Grált már 40 éve kereső idősebb Henry Jones (Sean Connery), Indy apja, aki azonban a kutatási anyagával együtt nyomtalanul eltűnt. Donovan ezért Jones-t kéri meg a keresés folytatására.

Ez a film maga a tömény szórakozás! Az első film egy komolyan gondolt, szórakoztató kaland film volt telis-tele ikonikus jelenetekkel. A második rész egy sötétebb tónusú, de nem egyértelmű, fura hangulatú "humoros" film volt nagyon idegesítő mellékszereplőkkel, de nagyon emlékezetes akció szekvenciákkal. A harmadik film viszont már inkább egy akció vígjáték, messze az egyik legjobb fajtából, mégpedig Sean Connery és Harrison Ford nagyszerű kémiájának köszönhetően!

indiana-jones-and-the-last-crusade-645x370.jpg

A korábbi filmekből ez hiányzott a legjobban nekem. Egy érzelmi kötelék egy emberrel (nem szerelmi szál), akit Indy már nagyon régóta ismer, és közösek az érdeklődési köreik. Jobban megis ismertük Jones múltját, hogy egyáltalán miért is lett az a műkincs kereső karandor, akit a korábbi filmekből megismertünk. A film nem megy bele túl mélyen a részletekbe, hogy miért, de egy kaland filmre nem is kellenek mély karakter drámák.

A másik dolog, ami nagyon meglepett, az a film humora. A korábbi filmekben is voltak komikus pillanatok, de soha nem mentek ezen túl, mert a filmek hangulatai nem engedték. Az első három film közül egyértelműen ez a film az egyik legcsaládbarátabb rész. A film eszméletlenül vicces, főleg a két legendás színésznek köszönhetően, és öröm nézni a kalandzásaikat. Az akciók még mindig minőségiek, a látvány pedig elsőosztályú. Ez volt az első PG-13-as Indiana Jones film, mégis ez a legkevésbé erőszakosabb rész. Nem emlékszem olyan abszurd, brutális halálokra, mint az első két filmben, ami szerintem ebben filmben nem is hiányzott.

leapoffaith.jpg

A finálé pedig egy igazi felemelő élmény, egy ennyire jól sikerült Trilógia után. Hiába tartom az első részt objektíve nézve a legjobbnak, ha választanom kéne, hogy melyik filmet akarom többször újranézni, gondolkodás nélkül "Az utolsó kereszteslovag"-ot választanám! 

10/10

 

A negyedik részről pedig valamikor a közeljövőben jelentkezek egy különleges Bemutatóval!

coming_soon.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr7412306457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása