CinemaLion

2017. március 21. 17:44 - Tomlion

Fehér pokol (2012) - Kritika

Avagy, hogyan ronthat el egy előzetes sokak számára egy filmet!

feher_pokol_kritika_1.jpg

Ottway (Liam Neeson) egy vadász, aki egy a hegyekben lévő olajfinomító dolgozóit óvja a rájuk leselkedő vadállatoktól. Azonban megbízása lejár és a hazafelé tartó munkásokkal együtt utazik a rendesen szétfagyott repülőben. A gép lezuhan a vadon kellős közepén, a túlélőket pedig egy, a területét oltalmazó farkasfalka kezdi üldözni és módszeresen levadásszák őket. Nincsen más hátra, mint menekülni, ám a zord időjárásnak és az egymás közötti nézeteltéréseknek köszönhetően nem egyszerű a feladatuk és hamar rájönnek, hogy a vadászokból könnyen lehetnek prédák.

21.jpg

Nem titok, hogy egy hatalmas Liam Neeson rajongó vagyok. Még a gyengébbik korai filmjeit is megnézem, mert annyira birom ezt a csávót, hogy bármit megnézek tőle. Még egy király akció filmnek a vacak harmadik epizódját is. Azonban, amikor olyan gyöngyszemekre akadok mint a Fehér pokol, annál dühösebb vagyok a forgalmazókra, hogy egy ilyen gyöngyszemet is egy átlag túlélő akció filmnek akarják eladni. A film azonban egy túlélő Dráma a jobbik fajtából.

Az egy hatalmas plusz pont a filmkészítők részéről, hogy valós helyszíneken forgatták a film java részét. Más szóval, amikor a színészek vacognak, Liam Neeson haja és szakálla pedig megfagynak az nem a hiteles színészi alakításuknak köszönhető és a nagyon jó maszk munkának, hanem tényleg minusz 20-25 fokos hidegben forgattak. Ilyen téren pedig a hangulat is üt. A cselekmény hiába játszódik kint a hegyekben az állandó hóesésnek és a sok sötétben játszódó rész miatt nagyon nyomasztó és klausztrofób a film, az előnyére. Igazi horrorisztikus képsorokat is láthatunk a filmben. A farkasok konkrétan darabokra szaggatják a szegény áldozatokat.

they-grey-neeson_jpg_839x0_q71_crop-scale.jpg

Ja tényleg, ha már a farkasoknál tartunk. Eléggé csunyácskák lettek, ami részben a 25 millió dolláros büdzsének köszönhető. Szerencsére nem sokat mutatják őket, akkor is, inkább éjszaka, és hiába használtak bábokat, a CGI akkor is kitűnik. Viszont, véleményem szerint itt sokkal jobb munkát végeztek a készítők, mint a több pénzből készült Alkonyat filmeknél. Néha kicsikét furán is viselkednek a farkasok. Próbálja a film megmagyarázni a dolgokat, azonban a magyarázatok egy része picikét Hollywood szagúnak érződik. Azonban egy ilyen stílusú filmben ez mégsem zavart, mert néha egy ilyen történet elmesélésére kellenek ilyen megoldások is. Valljuk be, ha a farkasok úgy viselkedtek volna itt, mint a valóságban sokkal unalmasabb lett volna a végeredmény.

b_black_wolf.jpg

Ami azonban elviszi a hátán a filmet, azok a karakterek és a színészek. Igen változatosak a személyiségeik és nagyon sokat megtudhatunk róluk a film legjobb jeleneteinél, a tábortüzes beszélgetéseknél. Természetesen itt van a mindenkit idegesítő és bajt okozó klisés idióta is, akinek a film végére az Ő motivációit is megértjük, és én lepődtem meg a leginkább, de egész szolíd és hihető karakter fejlődésen megy keresztül. Aki viszont mégis elviszi a hátán a filmet az Liam Neeson. Konkrétan az első Elrabolva film óta nem volt olyan jó, mint ebben a filmben. Egyszerűen annyi életet tudott belevinni a karakterébe, amire csak a legjobb színészek képesek. Minden mondatát egyszerűen kajálja az ember. Elképesztő, hogy alig néhány év alatt mekkora nevet szerzett magának ez az ember és sajnálatos, hogy nem fedezték fel korábban és évekig csak akció filmekben láthattuk (ez idén végre megváltozik a Némaság-ban).

hero_eb20120125reviews120129984ar.jpg

Amiért viszont nagyon haragszom, azok a forgalmazók, hogy volt bőrük a pofájukon akció filmként reklámozni a produkciót. Nem spoilerezem el, mi volt az, annyi a lényeg, hogy az előzetes utolsó néhány másodperce egy igazi abszurd, bár menő jelenetet mutat meg a filmből, ami konkrétan a film legvége és egy teljesen más finálét igér. Másszóval, aki az előzetes alapján ment el megnézni a filmet az csalódot, mert az egy igazi leszámolást igért a végére.

A film fontos kérdéseket boncolgat a hittel kapcsolatban. Szerencsére nem megy bele a részletekbe, hogy polgárpukkasztó legyen a nem vallásosak számára, de nem is támogatja őket. Csak azt a kérdést veti fel:"Vajon az ilyen szituációkban képesek vagyunk-e hinni?", ami sokunkban felmerülne. Szerintem a film abba az irányba ment el, ami szerintem a legbölcsebb döntés volt és nem rontotta el valamilyen orbitális nagy hülyeséggel. A film is pontosan ott végződött, ahol kellett. Azonban van egy alig 5 másodperces stáblistás utáni jelenet, ami nem igazán ad magyarázatot semmire, de szerencsére nem is rontja el a filmvégét. Ha rám hallgattok, fölösleges megnézni.

maxresdefault_15.jpg

A Fehér pokol egy nagyon jó túlélő dráma. Nem mozgatja meg a világot, félre értés ne essék, csak a már ismert sablonokat használja nagyon jól. Véleményem szerint lehetett volna egy picikét drámaibb is, de ez már az én személyes kivetnivalóm róla. A színészek és a karakterek nagyon jók, a hangulat nagyon átérezhető, a forgatókönyv is piros pont. 

10/8 - 78%

 

UI: Egyesek szerint sok a hasonlóság a Visszatérő és a Fehér pokol között. Ezt alátudom támasztani. Az is egy nagyon jó film, de őszintén, az egy rendkívül igényesen elkészített, gyönyörű, de borzasztóan túlnyújtott (40 perccel) tucat bosszú film volt a jobbik fajtából, amit egyszer elég volt megnéznem, de többet nem akarom. Kivéve persze a filmeleji indián támadást! De ha választhatnék, akkor inkább ezt nézem meg 10-szer.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr3612359415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása