CinemaLion

2017. május 21. 13:48 - Tomlion

Asterix: Az istenek otthona (2014) - Minikritika

(Kisebb hír! Egy picikét csúszni fog a beigért Elrabolva 3. Audiokommentár, ezért előre is elnézést kérek, de mostanában nagyon sok teendőm akadt. Megértéseteket köszönöm!)

Ne ítélj első ránézésre! Legközelebb ezt fogom mondani egy klasszikus 2D-s stílusban megrajzolt animációs filmnek az új 3D-s stílusban készített verziójára, mert ez a film komolyan az elmúlt évek legjobb Asterix mozija!

asterix-az-istenek-otthona-thumb-meselandia.jpg

Az időszámítás csak ötven év múlva kezdődik el, de a rómaiak már rég elfoglalták egész Galliát. Az egészet? Még mit nem! Egyetlen falu lakói ellenállnak a hatalmas sereggel érkező hódítóknak, és mindenkit, aki egy kicsit is rómainak tűnik, messzire kergetnek. Julius Caesar már nagyon unja ezt a helyzetet, és úgy dönt, taktikát változtat. Ha erővel nem megy, más módon hajtja rabigába a verhetetlennek tűnő gallokat, mégpedig a civilizáció örömeivel. A falu közelében építkezés kezdődik, a földből kinövő Istenek otthona minden luxussal, kényelemmel és kényeztetéssel felszerelt, csili-vili új hazát ígér, ennek pedig jóval nehezebb ellenállni, mint a kardoknak meg pofonoknak. Kivéve, ha agyas és izmos hőseink, Asterix és Obelix előrukkol valami ravasz tervvel, mely keresztülhúzza a cézár számításait.

asterix-domaine-dieux-blu-ray-18.jpg

Ami a filmmel kapcsolatban a legjobban meglepett az a sztorija volt. Egy nagyon kreatív, és érdekes módja volt a történet folytatásának, ahol nem erővel, hanem csellel akarják a Rómaiak elfoglalni a gallok faluját. Ami pedig még figyelemre méltóbb... Társadalom kritikát is sikerült csempészniük a történetbe. A film tökéletesen bemutatta, -amit egy pár évvel később a South Park is- hogy mégis hogyan képes egy nagyváros üzletet kreálni egy vidéki kis faluban, aminek az ott lakói kihasználják az új helyzetett, és a római civileknek a saját, mindennapi áruit sokkal drágábban képesek eladni, hogyan idegenednek el a falusiak egymástól és mennyire szeretik meg az új nagyvárosi lehetőségeket. Ami az Asterix és a vikingeknél problémám volt (Kritika ITT!) az itt nem fedezhető fel, vagyis ismételten Asterix és Obelix a főszereplő.

eka3ivj.jpg

Mégis a film megmaradt egy tipikus Asterix filmnek. A kovács és a halárus továbbra is verekednek a hal minősége miatt, Obelix továbbra is szereti a kis kutyáját Töpszlix-et, a menhirt és a vadkant, Csodaturmix a bölcs varázsló és még sorolhatnám. Azonban ne feledkezzünk meg az új mellékszereplőkről sem! Pluszmínusz a mérnök, Duplicatha a rabszolga, akik nagyon viccesek, valamint megismerkedünk egy római családdal, akik a Kolosszeumban megnyerték az Istenek otthona egyik lakását. A szülők és a gyerekük Almaszósz nagyon jól lettek megírva és sikerült kibővíteniük a rajzfilm univerzumát olyan téren, hogy megmutatta, hogy a Rómaiak között is van nagyon sok rendes ember és a film végére nagyon sokat segítenek a hőseinknek a céljaik elérése érdekében. Ami viszont elviszi a hátán a filmet az a film humora. A humor az egy nagyon szubjektív dolog, ezért nagyon nehéz erről a filmről ilyen téren beszélni. Csak annyit tudok mondani, hogy számomra ITT sokkal jobban működik, mint a Kleópátra küldetés utáni (2-3?) élőszereplős filmekben vagy a korábban említett Asterix és a vikingek-ben.

asterix-az-istenek-otthona-2.jpg

Ennek a filmnek az érdekessége viszont a látvány. A kritika elején írtam, hogy ne ítélj első ránézésre! Ezt első sorban a látványra értettem, mert amikor elsőnek megláttam az előzetesét elszörnyűlködtem, hogy már ezt a szériát is elérte a fölösleges CGI látvány világ, ezért előre elkönyveltem, hogy a film is rossz lesz. Szerencsére nem olyan rossz mint gondoltam, sőt kellemesen is csalódtam, mert a szereplők pontosan úgy néznek ki, mint 2D-sen, csak mélységet kaptak. Persze még mindig előrébb tartom a klasszikus rajzos stílust, főleg azért, mert néha azt éreztem, hogy a környezet egyáltalán nincsen életben és a színvilág sem olyan erőteljes, mint az Asterix és a vikingekben volt. Ennek ellenére egy francia animációs filmhez képest már majdnem egy Dreamworks szintű animációs szintet képes volt megteremteni, ami szerintem egy hatalmas plusz pont.

Összefoglalva

Egy nagyon aranyos, kellemes és a legjobb Asterix film évek óta, ami egy hatalmas szó. Minden klasszikus Asterix rajongónak tudom ajánlani a filmet, de azoknak is, akik előtt teljesen ismeretlen ez a széria. Kicsiknek és nagyoknak egy felhőtlen szórakozást nyújt!

10/7 - 74%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5212529391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása