CinemaLion

2017. június 20. 14:43 - Tomlion

Szamuráj Jack 5. évad (2017) - Spoilermentes Kritika

Hihetetlen, de 13 év után folytatták és befejezték a Cartoon Network egyik legjobb sorozatát a Szamuráj Jack-et, azonban nem a CN-en, hanem a testvér csatornáján, az idősebb korosztályt megcélzó Adult Swim-en. Vajon tényleg sikerült visszatérnie és méltóság teljesen befejezni a szériát vagy jobb lett volna, ha soha nem tudjuk meg a befejezést?

jack-is-back.png

FIGYELEM!

Pár napon belül jelentkezek egy Spoiler-es kritikával is!

50 év telt már el, miután Aku a jövőbe küldte Jack-et, mégis valamilyen oknál fogva fizikailag nem öregedett egy napott sem, csak mentálisan. Ez idő alatt Aku elpusztította az összes időkaput, amivel Jack visszamehetett volna a múltba és részben ezek miatt már a hitét is elveszítette, hogy miért is kellene tovább küzdenie! Közben pedig egy Aku-t imádó titkos szekta bérgyilkosokat képeztek ki, akiknek az a végső céljuk, hogy megöljék a szamurájt. Jack-nek viszont nem csak a profi bérgyilkosok ellen kell megküzdenie, hanem a belső démonai ellen is, amik felemésztik a lelkét és nagyon sötét gondolatok merültek fel benne.

samurai-jack-s05e01-pic9.png

Ennél többet nem is érdemes mesélnem a történetről, mert ez egy olyan élmény, amit mindenkinek saját magának kell megtapasztalnia. Én még emlékszem, amikor először láttam a sorozatot valamelyik német nyelvű csatornán és azonnal beleszerettem. A Dragon Ball után ez volt a második széria, ami belevezetett a harcművészetis, spirituális animációs sorozatok/filmek világába. A minimalisztikus látványvilág, maga a világ, ahol a sorozat játszódik, a nagyon jó humor, a lassú felvezetők és az elképesztő akciók azonnal levettek a lábamról. Ez az Emmy díjas sorozat bebizonyította, hogy nem szükséges hatalmas költségvetés ahhoz, hogy elképesztő csatajeleneteket vagy gyönyörű tájképeket láthassunk. A kalandok izgalmasak voltak, az akciók egy gyerekmeséhez képest nagyon brutálisak (annak ellenére, hogy az összes epizódban Jack csak démonok vagy robotok ellen harcolt), mégis odaszögezte a gyereket a képernyőhöz.

samurai-jack-s05e01-pic6.png

Sajnos abban az időben nem volt alkalmam még gyerekként megnézni az összes epizódott, valamint amikor megtudtam, hogy soha nem fejezték be a sorozatot azonnal elment a kedvem megnézni, mert annál idegesítőbb dolog nincsen a világon, hogy van egy sorozat, aminek van egy történetszála és soha nem fejezik be. Azonban, amikor tavaly megtudtam, hogy a sorozatot feltámasztják, a sorozat megalkotója Genndy Tartakovsky is visszatért, valamint az Adult Swim-re került azonnal megörültem, hogy a készítők gondoltak a felnőtt rajongókra is, ezért maga az ötödik éved is felnőtt témákkal foglalkozik, így néhány hónap alatt megnéztem az összes epizódját az eredeti szériának és nem kell mondonam egy hatalmas élmény volt! Azonban az ötödik évad két vállra fektetett!

samurai-jack-s05e01-pic4.png

Az Adult Swim nem viccelődött azzal, hogy felnőtt témákal is fog az évad foglalkozni. Rögtön a legelső epizódban láthatjuk azt a reménytelenséget, amit az eredeti sorozatban csak néhány epizódban sikerült nagyon jól érzékeltetnie, viszont ebben az évedban az összes epizódon keresztül érezhető a kiszolgáltatottság, a remény hiánya és a halál! Az évad hangulatát leginkább a Logan című filmre tudom hasonlítani, ami szintén Márciusban jelent meg, mint a sorozat! A dúrva, véres jelenetek nem csak a sokk hatás miatt vannak ott, hanem a történet részét képezik, súlyt adnak a cselekménynek.

1bxpxq7.jpg

Jack a belső démonai a régi, fiatal Jack képében jelennek meg, ahol saját magával folytat olyan párbeszédeket, amik nem csak elgondolkodtatóak az eredeti sorozat után, de néhol nagyon sokkolóak, valamint jól ki is figurázza a dolgokat, amik az előző évadokban történtek, de ezeket nem szeretném ellőni.

Az is nagyon tetszett, hogy az évad megemlékezett Jack korábbi hőstetteiről. Őszintén megmondom, most ahogy újra megnéztem az első 4 évadot sok epizódon csak nagyon jól szórakoztam, sokszor nem gondoltam bele, hogy az ottani karakterek, akiket Jack felszabadított milyen nehézségeken mentek keresztül. Az ötödik évadban viszont láthatjuk, hogy a legtöbb személy számára, akiken Jack segített egy meghatározó pont volt az életükben, amik miatt néhol már megváltóként tekintettek Jack-re. Viszont Jack a sorozatban állandóan vándorolt, soha nem ment vissza a korábban megmentett helyekre, így nem tudhatta, hogy mekkora hatással volt az ott élőkre. Konkrétan van egy epizód, ahol néhány ismertebb mellékszereplővel találkozunk az eredeti sorozatból, akik elmesélik nekünk, hogy mi történt velük, miután Jack megmentette őket. Néhol már nekem is nagyon nehéz volt visszatartanom a könnyeket!

samurai-jack-s05e06-wallpaper-79.png

Azonban az évad nem maradt teljesen depresszív. Az évad második felében, amikor a remény kezd visszatérni a sorozat jól ismert humora is kezd egyre jobban előtérbe kerülni, aminek nagyon örültem. Konkrétan van egy epizód, ami sok embernek azért nem tetszett, mert egy Filler epizódnak számított, sok minden nem történt benne, de ez számomra nem volt negatívum. 1-pmw4pfexdbkccxc-hv8e0q.jpegJó volt a sok depresszív epizód után egy sokkal kellemesebb hangulatú, átlag epizódott nézni, ahol Jack kezd újra a régi lenni! Aku az évadban a 10 epizódhoz képest nagyon keveset szerepel, de amikor ott van sokat lehet rajta neveni, de néhol olyan gonosz, mint az eredeti szériában még soha. Ebben az évadban sikerült a legjobban érzékeltetni, hogy Aku hatalma milyen hatással volt a világra és néhol számomra is gyomor forgató volt, annak ellenére, hogy láttam már sok dúrva filmet és sorozatot.

A látványvilágra sem lehet semmi panaszunk. Látszódik, hogy az eredeti szériához képest már számítógépekkel készítették el az epizódokat, azonban a látvány még mindig a klasszikus évadok hangulatát idézi. Még mindig sok a hosszú, párbeszéd mentes, vizuális történetmesélés, aminek nagyon örültem, az akciók pedig sokkal dinamikusabbak, gyorsabbak lettek, amit az új technológiának köszönhetünk.

samurai-jack-s05e06-wallpaper-202.png

A fináléról röviden annyit, hogy tény és való, hogy nem lett tökéletes, mert mindent beleakartak sűríteni egy epizódba, ami egy hatalmas hiba volt, azonban maga a végkifejlet akkora egy élmény volt, hogy azonnal elfeledtette velem a hibákat, Az utolsó jelenetnél pedig eltört nálam a mécses és könnyekben törtem ki (most is az írás közben). Ennél szebben nem lehetett volna befejezni egy ilyen ikonikus sorozatot! :')

 

Ja, még valami... Scotsman for President!!! 

bloodyhellscotsman.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr1312608631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása