CinemaLion

2017. július 30. 14:44 - Tomlion

007: Szigorúan bizalmas (1981) - Krtika

Körülbelül a James Bond Maratonomnak a felénél járok már, viszont az első film a Dr. No óta nem írtam semmit a Bond filmekről, ha nem számítjuk a havi Filmes naplómat. Azonban a Szigorúan bizalmas egy olyan film, amiről érdemes beszélni, mert egy nagyon alulértékelt Bond filmről van szó, amit mindenki elfelejtett, pedig egy nagyon kellemes meglepetés volt és idáig a kedvenc Bond filmem Roger Moore-tól!

for-your-eyes-only-james-bond-007_13523.jpg

A britek egyik hajója elsüllyed a görög szigetek mellett. A hajóval együtt a tengersírba merül egy szupertitkos, high-tech eszköz, az ATAC is, amit az oroszok megakarnak kaparintani, mert ez a konzol rejti azt a titkos kódot, amely a brit tengeralattjárók rakétáit irányítja. A 007-esnek ezúttal a szokottnál is elszántabb hölgykísérője akad, mégpedig egy nő Melina Havelock (Carole Bouquet), aki bosszút akar állni szülei gyilkosain. Közös útjuk az Égei-tenger mélyétől a görög hegyvidékek csúcsáig vezet és a rengeteg életveszélyes akciókon kell keresztül verekedniük magukat.

Előzmények!

Őszintén beszélek/írok akkor, amikor azt mondom, hogy idáig Roger Moore az egyik kedvenc Bond-om, annak ellenére, hogy az előző 4 Bond film, amikben szerepelt nem nyűgöztek le egyáltalán. Élni és halni hagyni (10/4) egy fölöslegesen túlnyújtott, teljesen értelmetlen sztorival megáldott Bond film volt egy nagyon gyenge Bond főcímmel, béna humorral, gyenge főgonoszokkal és egy teljesen ostoba és inkompetens Főszereplővel, akit a filmben négy-őt alkalommal is csapdába ejtenek a gonoszok. clzel94.gifAz aranypisztolyos férfi (10/7) már egy sokkal kellemesebb meglepetés volt, annak ellenére, hogy sok hivatalos Bond rajongó nem szerette leginkább a gyenge forgatókönyv miatt, amit teljesen megértek, viszont az előző film miatt annyira nem érdekelt a sztori, hogy nem figyeltem rá, így pedig sokkal könnyebben tudtam élvezni ezt a filmet, mint az előzőt. A humor már sokkal jobban működött, Bond sem volt egy idióta, a főgonosz pedig meglepően működött számomra.

A kém, aki szeretett engem (10/6) talán az egyik legikonikusabb korai Bond film. Itt van az egyik legikonikusabb gonosz Blofeld után (szerintem), a jobb keze pedig egy olyan férfi, akinek konkrétan egy acél álkapcsa van, illetve a fehér Lotus az egyik legmenőbb Bond kocsi, ami létezik. Viszont számomra ez a film már nem volt az a tipikus kémügyletes Bond film, mint a korai Bond filmek voltak (Pl: Oroszországból szeretettel 10/8), hanem egy egyszerű kaland film, ahol mindig Bond menti meg a világot és az éppen aktuális Bond lányt a veszélytől. moonraker_station.jpgÉppen ezért nem zavart már egyáltalán, hogy a Holdkelte (10/7) miért volt számomra egy agyatlan szórakozás. Annyira semmi értelme nem volt már, hogy le se sz@rtam az egészet és élveztem a látottakat. A sztorinak továbbra sem volt értelme, főleg azért, mert Bond konkrétan kijutott az űrbe, viszont az Oscar díjra jelölt látványvilág és a fényképezés olyan gyönyörű, hogy tátva maradt tőle a szám! De nem csak az űrben játszódó részekre, a gyönyörű maketekkre és effektekre gondolok, hanem a gyönyörű tájképekre, a dinamikus kamera munkára stb. Ez a film éreztette velem, hogy már a 70-es évek végénél járunk és a 80-as évek ott köszönt a kapunál. Viszont hiába voltak ezek a filmek gyengék Roger Moore-t továbbra is nagyon bírtam, mint Bond. Hogy mi az-a konkrét dolog, amiért ennyire birom Őt az nem tudom, de hogy nem a filmek azok, az már biztos!

A mai alany!

A Holdkelte után már semmi jóra nem számítottam. Azt gondoltam, hogy innentől kezdve már csak lejjebb lesz és a maradék Moore filmek is ugyan ezt a mentalitást fogják képviselni. Mégsem ez lett a helyzet! Mert a Szigorúan bizalmas konkrétan az 1969-es nagyon alulértékelt, mégis zseniális Őfelsége titkosszolgálatában (10/9) óta a legrealisztikusabb Bond film, annak ellenére, hogy nem felejtette el a Moore féle stílust! A film konkrétan úgy kezd, hogy az Őfelsége titkosszolgálatában-nak a befejezésére tesz egy nagyon egyértelmű utalást, ami azt jelenti, hogy az itteni Bond ugyan az a személy, aki abban a filmben volt. A lényeg az, hogy ebben a filmben egy nagyon látványos akció jeleneten keresztül Bond végre megöli Blofeld-et, ami annak a jelképe, hogy a készítőknek nincsen már szüksége Blofeld-re, hogy egy jó Bond filmet készítsenek. Ez a film visszament a gyökerekhez és elrugaszkodott a túlzott humortól és értelmetlen sztoritól, amit a Holdkelte képviselt, és visszatért a komorabb hangulatú kém/thriller irányba, aminek eredetileg ennek a szériának szólnia kellene.

foryoureyesonly1.jpg

Örömmel kijelenthetem, hogy ez volt messze a legjobb döntés, amit tehettek, mert ez a rész a korábbi filmekhez képest sokkal kevésbé érződik a földtől elrugaszkodottnak. A filmben rengeteg a csavar, érdekes karakter, és izgalmas akció jelenet, amit már hónapok óta nem tapasztaltam Bond filmnél. Az aktuális Bond lány Melina Havelock nem egy informátor, vagy egy védtelen nő, aki nem képes megvédenie magát, aki véletlenül csöppen bele a cselekménybe, hanem egy olyan karakter, aki megakarja bosszulni a szüleinek a halálát és bármire képs, hogy elérhesse a célját. Az Őfelsége titkosszolgálatában óta nem kaptunk egy ennyire elményített, átérezhető női karaktert, amiért dicséret érdemli a filmet.

melina_havelock.png

James Bond az elmúlt években (főleg a Roger Moore féle Bond filmekben) már túlzottan hagyatkozott azokra a különleges eszközökre, amiket Q (Desmond Llewelyn) készített. Itt viszont nem használ egy ilyet sem, csak az eszét és a különleges képességeit, hogy kiszabaduljon a szorult helyzetekből. Ez miatt az akciójelenetek is sokkal realisztikusabbak, ennek köszönhetően elképesztően izgalmasak lettek! Bond a film elején kénytelen felrobbantania a teljesen felszerelt kocsiját (a gyönyörű Lotus-t), éppen ezért kénytelen egy Citroën 2CV-t, az-az egy Kacsát vezetni, hogy megmeneküljön. citro.jpegAzzal, hogy nem tudott bombákat, rakétákat, vasszögeket az üldöző megfékezésére küldeni, hanem csak a vezetési képességeire hagyatkozni sokkal izgalmasabb volt a jelenet, mint a korábbi Moore filmek bármelyik üldözéses jelenetei együtt. A film másik nagy akció jelenete pedig szintén az Őfelsége titkosszolgálatában-t idézi, ahol szintén egy havas hegyen zajlik az akció jelenet, ahol Bond-nak menekülnie kell az üldözői elől. Komolyan mondom Itt érződik leginkább az elmúlt 12 év technikai fejlődésnek az eredménye. Míg a korábbi filmben sokkal több Blue Screen-t kellett a készítőknek használniuk ebben a filmben már a mutatványok 90%-át valódi kaszkadőrökkel megtudták csinálni. A végeredmény pedig valami elképesztő lett. A film végi hegymászós jelenetet pedig meg sem említettem! Minden dicséretet megérdemelnek a kaszkadőrök, amit ebben a filmben véghez vittek!

for-your-eyes-only-di.jpg

A sztori is érdekes lett! A korábbi filmekben azonnal rájöttünk, hogy ki lesz a főgonosz. Itt viszont a film felénél sem tudjuk, hogy ki lehet az agy az egész terv mögött, mert idáig csak a gonosz segítőit láthattuk, viszont Őt magát nem és csak később egy nagyon érdekes és hatásos fordulaton keresztül tudjuk meg ki áll az egész háta mögött! Lehet, hogy ez miatt nem is lett olyan emlékezetes Bond gonosz a korábbiakhoz képest, azonban kaptunk sokkal érdekesebb szövetségeseket is, akik sokkal emlékezetesebbek voltak, mint bármelyik segítő a korábbi részekből, akik közül kiemelném Melina Havelock-ot, aki tényleg az egyik legjobb Bond lány évek óta a korábbi filmek viszonylatában. Bond-nak is megvannak a sötétebb pillanatai, amiken nagyon meglepődtem. Moore Bondjára idáig úgy tekintettem, hogy Ő egysorosokat dobálódzó, humoros akció hős. Itt viszont kapunk nem egy olyan jelenetet, amiket utoljára a korai Sir Sean Connery-tól és George Lazenby-től láttam utoljára. Természetesen itt is poénkodik és a korábbi filmekre jellemző humor is felfedezhető néha, mégsincsen a film tele velük, és amik vannak poénok tényleg működnek!

for_your_eyes_only_james_bond_1981_roger_moore_michael_gothard_charles_dance_john_wyman.jpg

A filmmel kapcsolatban csak két negatívumot tudok mondani! Az egyik legnagyobb az egy bizonyos karakter, mégpedig Bibi Dahl (Lynn-Holly Johnson), aki egy fiatal jégkorcsojázó, akit Bond egyik informátora szponzorál, hogy szerepelhessen az Olimpián. Az Ő karaktere azon kívül, hogy teljesen fölösleges volt... Idegesített is! Konkrétan egy 20 éves körüli lányról van szó, aki AZONNAL, ahogy meglátja az ötvenes éveiben járó James-t azonnal belé szeret és leakar vele feküdni! Az APÁD lehetne, mi a franc bajod van! Szerencsére Bond pontosan úgy reagál erre az egészre, ahogyan kell és elküldi a picsába! ;) A másik negatívum pedig apróság! Mivel ez egy sokkal realisztikusabb Bond film lett a korábbiakhoz képest... Ez lett a legkevésbé emlékezetes! A korábbi filmekre, mindig volt minimum egy tucat jelenet, amikre hónapok múlva is emlékezni fogok. Az Élni és halni hagyni elviselhetetlenül idegesítő volt, amit utáltam, a Holdkelte pedig annyira logikátlan és röhejes, hogy már jó volt. Ez viszont egy tisztes iparos munka, ami alig csinált hibákat, mindent jól csinált, önálló kém filmként is maximálisan megállná a helyét, de a korábbi Bond filmkehez képest ez a film rendelkezik a legkevesebb emlékezetes jelenettel!

Ez az arc mindent elárul! :D

foryoureyes-bibidahl.png

Ez egy Bond filmnél egy nagy hátrány, de őszintén megmondom annyira nem izgat, mert sok idegesítő hülyeség helyett kaptam egy nagyon jó történetet és izgalmas Bond filmet. Összefoglalva ez idáig szerintem messze a legjobb Bond film Roger Moore-tól jó karakterekkel, jó történettel, kevés, de jó humorral,  és kellő realizmussal. Viszont amiket hallottam a következő kettő filmről, főleg a Halálvágtáról előre félek, hogy azok a filmek a korábbi filmek viszonlatában sem lesznek kiemelkedőek. Majd meglátjuk!

10/8 - 81%

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr1412701307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madde16 2017.07.31. 19:43:31

Érdekessége, hogy a Lisl von Schlaf grófnő alakító Cassandra Harris, a férje többször is kijárt a forgatásokra, aki nem más volt mint Pierce Brosnan. Broccolival először találkozott vele, szerződést íratott vele, de sajnos más szerződéshez volt kötve, így kénytelen volt elutasítani, de rendező megjegyezte amely 1994-ben jelentettek be a 16-dik James Bond filmre az Aranyszemre.
CinemaLion
süti beállítások módosítása