CinemaLion

2017. március 16. 14:23 - Tomlion

A Kaptár: Utolsó fejezet (2017) - Kritika

Tavaly szeptemberben és októberben elszántam magamatt, és megnéztem az összes létező Paul W.S. Anderson által készített Kaptár filmet, a mai alany kedvéért. Az első részről korábban írtam egy minikritikát (ITT) és az egy ártalmatlan rossz film volt. A folytatások közül pedig a 3. rész kivételével mindegyik minősíthetetlenül rossz filmek voltak. Azonban a "befejező" rész bebizonyította, hogy bizony ennél is van lejjebb!

Figyelem! A kritikában Spoiler-ek is előfordulhatnak... Bár őszintén megmondom ennél a filmnél nem érdekel!

110267_1485089675_7624.jpg

A film NEM ott veszi kezdetét, ahol az előző rész abba maradt, hanem utána! Az ötödik rész úgy végződött, hogy Wesker (Shawn Roberts) szövetséget kötött Alice-el (Milla Jovovich) és visszaadta neki a T vírust, hogy felvehessék a harcot a film végén látható élőholt sereggel!

Csak emlékeztetőül!

Az Utolsó fejezet viszont konkrétan egy hatalmas FUCK YOU-val kezd és nem mutatták meg, hogy hogyan zajlott le ez a gigantikus csata! MI A FRANC??? Nem ez volt az első alkalom a sorozat történelmében, hogy egy tök jó cliffhanger-t az új filmben jelentéktelennek állítják be, azonban itt az a különbség, hogy a rajongók (mert vannak rajongói ennek a filmes szériának) 5 évet vártak erre a filmre. Csak dialógus formályában megtudjuk, hogy Wesker elárulta Alice-t, és senki nem élte túl a csatát.

Akkor mégis miről szól a film? A Vörös királynő elmondja Alicie-nek, hogy létezik egy anti-vírus, mégpedig az első részben található Kaptár BELSEJÉBEN, éppen ezért vissza kell mennie, megszereznie az ellenszert és megmentenie az emberiséget. Más szóval az előző... Konkrétan 3 film teljesen fölösleges volt, mert már a 2. részben is meglehetett volna oldani az egészet, ha megkapták volna ezt az infót. Azonban nem a sztori a film egyik legnagyobb negatívuma, hanem az akciók!

kaptar3.jpg

Atya úristen, milyen szörnyűek! Hihetetlen, hogy ezt mondom, de a 4. részben sokkal látványosabb akciókat kaptunk, mint itt. Miért? Mert össze-vissza rángatták a kamerát és agyon vágták a filmet. Azt hittem Olivier Megaton (Elrabolva 2-3, Szállító 3) használja nagyon rosszul a Shaky Cam-et, de ez a film 10-szer olyan rossz, mint az Elrabolva 3-é. Bizony ez ennyire rossz! Egyáltalán nem lehet követni az eseményeket, még az egész látványosnak szánt mozdulatokat is agyon vágták, nehogy láthassuk. Néha az is előfordult, hogy nem tudtam ki volt az aki az előző jelenetben meghalt.

Az olcsóság nagyon látszódik a filmen a nagyon sok sötét jelenet és a borzalmas kamera kezelés miatt, de mégis hogyan történhetett meg ez? Itt van egy jelenet a 4. rész egyik pocsék akció jelenetéről!

Röhejes az egész, borzalmas a koreográfia, a látvány pocsék, és egyértelmű, hogy a Mátrix-ot nyúlta ezekkel az izléstelen lassításokkal... Azonban a jelenet 100%-osan követhető! Félelmetes, hogy ezt mondom, de ez az akció jelenet sokkal jobban meg van csinálva, mint az összes akció a 6. részben! Állítólag ez a drasztikus stílus váltás azért történt meg, mert a rendező szerint sokkal hatásosabbak lettek az akciók. 

Döntsétek el, hogy mennyivel lettek itt jobbak az akciók. Az egész film ilyen!

Egyébként a jelenet csak engem emlékeztet az új Mad Max-re? Jézusom W.S. Anderson csak nem próbálta utánozni A harag útja stílusát? Sárgás színvilág, egy posztapokaliptikus világban, ahol a harc egy nagyon "menő" járművön zajlik! 

A karakterek pedig kiábrándítóak. Nem Alice-re vagy a túlélőkre gondolok, mert Ők továbbra is csak felejthető húscafatok a zombik számára, hanem Wesker-re és a 3. részben megölt, de ebben a filmben újra feltámasztott Dr. Isaacs-re (Iain Glen). resident-evil-the-final-chapter-wesker-resident-evil-the-final-chapter-40188150-1400-933.jpgMint kiderül valójában nem Wesker, hanem Isaacs a film valódi főellenfele, a 3. részben pedig csak egy klón volt. Tudom, hogy Paul W.S. Anderson írta az összes Kaptár film forgatókönyvét, de... Látta a korábbi filmeket? Ez akkora egy logikátlan baromság, hogy az valami elképesztő. Ez még semmi, mert azon kívül, hogy Wesker alig szerepel a filmben (aki eddig a részig a széria legjobb karaktere volt számomra) hihetetlenül nevetséges módon is hal meg! A fenti videóban láthatjátok, hogy hiába lőtték keresztül többször is a fejét túlélte! Itt viszont nem kapott a karakteréhez méltő halált.

resident-evil-reaches-the-end-of-the-world-in-first-trailer-for-resident-evil-the-final-chapter.jpg

Ha már logikátlanságok! A film első öt percében a film kap egy felvezetést! Nem egy összefoglalót arról, hogy mi történt az előző részekben, hanem egy bevezetőt arról, hogy egyáltalán miért létezik a T vírus, meg maga a szervezet. Ezek annyira légbőlkapott információk, hogy 100%-ig biztos vagyok benne, ezt csak a film miatt találták ki, mert rájöttek, hogy nem tudjuk miért is kezdődött el az apokalipszis. De nem csak ez az egy hülyeség van benne. Konkrétan minden egyes információba bele lehetne kötni az előző filmek tudatában. Még egész frissen élnek bennem a korábbi filmekben történtek és ebben a részben rohadtul nincsen értelme semminek, amit fölösleges részletezni, mert állítólag BlackSheep a BaaadMovies-tól majd fog jelentkezni egy átfogó videóval a filmmel kapcsolatban, szóval részletekbe én nem mennék bele.

14544328_029e54f5819115dc6ebe1c2db654f0e1_wm.jpg

Röviden és tömören. Az új Kaptár film messze a széria legrosszabb epizódja nem csak technikai, de forgatókönyv szempontból is, de nem csak úgy általánosságban, hanem a korábbi filmek színvonalához képest semmit nem javult, hanem inkább romlott a minőség. Hihetetlen, hogy ezt mondom, de még a Transformers filmek is sokkal minőségibb alkotásoknak számítanak, mert ott legalább a látványt és az akciót sikerült tisztességesen megcsinálniuk (de fájt ezt most leírnom). Mégis, hiába készült a John Wick 2. pontosan ugyan annyi pénzből, mint ez a rakás fos (40 millió dollár), kétszer annyi több bevételt hozott a kasszáknál idáig... Nincsen igazság komolyan mondom. Az igényes alkotásokra nem mennek el az emberek a moziba, de ha valami szar megy, mert egy 5 éve félbemaradt széria folytatása MOZIBAN kell nézni. Sajnálom őket, mert a sok vágás és pocsék CGI biztosan kikészítette a szemüket. Nekem többször is muszály volt félbehagynom a filmet, mert a szemem egyszerűen nem bírta vagy a sok hülyeségtől elzsibbadt az agyam. 

10/1 (Nehogy legyen egy újabb rész, mert még egyet ebből a szarból nem kérek!)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr6612342533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.03.23. 14:07:10

Ez a film valami borzalmas volt! Mindent, amit írtál, igaz!

S volt a filmre kb 4-5 évük! Szóval mind a pénz, mind pedig az idő nem volt akadály, hogy ez legyen a legjobb RE film!

De úgy nézz ki, túl sokat vártunk a rendező úrtól!

Jó kritika, mint mindig! ;)

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.03.24. 07:22:28

@Mangekyo22: Köszi az állandó támogatást! ;)
CinemaLion
süti beállítások módosítása