CinemaLion

2016. március 16. 09:31 - Tomlion

PiROSSZka: A jó, a rossz, a farkas, MEGAnagyi (2005) - Kritika

A mai legnagyobb animációs stúdiók egyértelműen a Pixar, a Disney és a Dreamworks. Azonban szerencsére a mai világban kezdenek elterjedni a kisebb animációs stúdiók is, akik többé kevésbé boldogulnak, de még egyik sem ért el akkora sikereket, mint a három nagyágyú. De ezek között az ismeretlen stúdiók közül is lehet néha találni olyan gyöngyszemeket, amikre nem is számítanánk. Ilyen volt számomra például a 2005-ös Pirosszka is, ami meglepően jó lett.

pirosszaka-kiskep-rekamesei.jpg

"E film vala ott kezdődik, ahol eme klasszikus Grimm-mese a Piroska befejeződött. Piroska meglátogat-á a nagyiját, aki mint hamar kiderül-e nem lenni más, mint a gonosz farkaskoma, aki megtámad-á és felfalná a kislányt, de hirtelen a szekrényből előbúj-á a nagymama, és az ablakon át egy ordító favágó... és elkezdődik a film!" 

Egy csapat tollas-szőrös zsaru és detektív jelenik meg a Nagyi kunyhójánál a kerek erdő közepén, mert egy családi csetepaté miatt kihívták őket. Felmerül a nyomozókban az a feltételezés is, hogy esetleg a gyanúsítottaknak, Piroskának, a Nagyinak, a Farkasnak, a Favágónak vagy mindegyiküknek közük lehet bizonyos receptrablásokhoz, a Nasi banditához. Éppen ezért a nyomozó Rongyláb Nicky ott a helyszínen kihallgatást rendel el a gyanúsítottak között, mert "Négy gyanúsított az négy történetet jelent.".

hoodwinked-hoodwinked-8714161-1920-1080.jpg

A film bővelkedik a kreativitásban! Maga az egész alapszituáció annyira szokatlan, paródia jellegű és vicces, hogy erre nincsen jó szó. Az, hogy négy különböző megvilágításból láthatjuk ugyan azt a történetet rengeteg kreativitást adott a készítőknek arra, hogy rejtett utalásokat és poénokat rejthessenek el a történetekben. Éppen ezért nem elég egyszer megnézni a filmet ahhoz, hogy minden utalást vagy bakit megtaláljunk. 10-11 éves lehettem, amikor elsőnek láttam ezt a filmet és már akkor vevő voltam, főleg animációs filmek terén a kreatív ötletekre. Nagyon jó dolog volt vadászni például Piroska és a Farkas történeteinek a közös pontjaira, más szemszögből látni a történeteket és ez esetleges bakikat felfedezni. Például van egy olyan utalás két történet között, hogy a Farkas történetében hallhatunk egy dallamot, amit késöbb a Favágó történetében hallhatunk, de mivel korábban a dalt nem ismertük csak a második megtekintésnél fog feltűnni, hogy a dal már volt korábban is.

hoodwinkedpic.jpg

A másik nagyon jó dolog a filmben, hogy teljesen kifordították az eredeti karaktereket önmagukból. Piroska nem egy védtelen, ártalmatlan kislány, aki nem tudja megvédeni magát, és a Favágó sem az a kegyetlen ember, amire az ember elsőnek gondolt volna. Mégis a kedvenc újragondolásaim a Farkas meg a Nagyi voltak, akiket Spoiler miatt nem szeretném elárulni, hogy itt a filmben milyenek lettek. A lényeg az, hogy szerintem ők a film legjobb részei. Az új karakterek közül a kedvencem pedig a kis hiperaktív mókus Twitchy volt!

A filmnek csak egyetlen komoly negatívuma van, az pedig a látványvilága, ami még 2005-ös mércéhez képest is eléggé bénán fest. Mert ha belegondolunk 2004-ben volt nekünk egy Shrek 2, egy Hihetetlen család, egy Polar expressz, 2005-ben pedig egy Madagaszkár, amik mind a mai napig jól néznek ki, de még az 1999-es Toy Story 2 is sokkal jobban néz ki. Persze az tény, hogy ezek a filmek 70-100 millió dolláros költségvetéssekkel rendelkeztek, a Pirosszka pedig csak 8 millióval, szóval érthető, hogy nem a forgatókönyvön, a színészeken és a rendezésen akartak spórolni, hanem a látványon, de sajnos ha valaki nem ezzel a filmmel nőtt fel mint én, és 20 évesen megnézi, mert korábban nem ismerte nem biztos, hogy a látvány miatt megtudja-e nézni, hiába van neki egy érdekes sztorija. 

hoodwinked-kirk-8714166-1920-1080.jpg

Viszont amennyire rossz a látvány, annyira zseniális lett a magyar szinkron! Manapság nem meglepő, hogy az animációs filmeknek jó a magyar szinkronja, de ebben a filmben tényleg minden karakternek a legmegfelelőbb magyar szinkron jutott. A kedvencem Reviczky Gábor a Farkas szerepében, de az Ő hangját bármilyen filmben szívesen hallgatom, mert egyike a kedvenc magyar színészeimnek. Azonban a Nagyi hangja nem más, mint Szombathy Gyula! Kis gyerekként hatalmas döbbenet volt a számomra, hogy egy női karakternek egy férfi adta a hangját, de elképesztő, hogy mennyire illik a karakterére az Ő hangja! Az angol szinkronról nem igazán tudok mit mondani, mert úgy nem láttam, nem is igazán érdekel, de ott is eléggé nagy neveket szerződtettek (Anne Hathaway, Glenn Close, James Belushi, Xzibit stb.)! 

hoodwinked02.jpg

Összefoglalva egy nagyon kellemes, egyáltalán nem túlnyújtott, alig 70 perces kis meseparódia a jobbik fajtából, amit lehet, hogy az én szememben a nosztalgiafaktor egy kicsikét megszépített, de úgy vagyok vele, ha engem még mindig szórakoztat, akkor nem baj. Jó történet és karakterek, béna látvány, de zseniális magyar szinkron, egy olyan mese, ami az egész család számára felhőtlen szórakozást nyújt!

10/7 - 73%

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr518486298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birkesz 2016.03.18. 14:45:08

Imádom. Rengeteg mondatát idézzük még ma is:
"Oink. Kukorica?"
"De hát gonoszak. Bebizonyítom!"
"Semmi baj. Eltotyogok."
"Aztán keljetek át a folyón....ne, inkább ne keljetek át a folyón, mert vizesek lesztek."
"Nagy partiarc vagyok ám: előrántom magamat a cilinderből"
"Irónia. Ketrec vissza. "

Birkesz 2016.03.18. 15:53:33

@Tomlion: Jaja, az is fenomenális...még angolul is

Kyria 2016.03.18. 20:07:43

Szenzációs. Ha nagy ritkán adják, mindig megnézem. Annyi ötlet van benne, amire újra és újra rácsodálkozom...pedig hát régóta nem vagyok már gyerek. Vagy mégis:).
CinemaLion
süti beállítások módosítása