CinemaLion

2016. március 19. 07:33 - Tomlion

Asterix és a vikingek (2006) - Kritika

12 év szünet után ismét visszatért a mozikba Asterix és Obelix a két bátor gall harcos, akik megtanulják, hogy a tanítás is lehet kalandokkal és izgalmakkal teli. Vajon képes lesz-e az utolsó kézzel rajzolt Asterix film hoznia az eredeti képregények és a korábbi filmeknek hangulatát? 

asterix-and-the-vikings-52bed9250d95a.jpg

A hírhedt gall faluba, ahol minden római támadást felőrölnek egy nap látogatóba érkezik a főnöknek az unokaöccse Bögyörix azért, hogy férfit faragjanak belőle. Erre a feladatra a főnök a két legjobb harcosát Asterix-et és Obelixet bízza meg, de hamar kiderül, hogy a fiú egy modern városi, vegetáriánus, arrogáns, gyáva nyuszi, aki egyáltalán nem akar felnőni, csak bulizni és csajozni. Mindeközben vikingek kötnek ki Galícia partjainál, akik azzal a szándékkal érkeztek, hogy megleljék a félelem bajnokát, mert a jövendőmondójuk szerint csak ez az ember taníthatja meg őket repülni, mert úgy tartják, a félelem szárnyakat ad. Bögyörix-et elrabolják, eközben megismerkedik Abbával, aki egy bátor, kalandvágyó és akaratos lány, vagyis szöges ellentéte a fiúnak. A két hősünkre vár a feladat, hogy megkeresse és hazahozza Bögyörixet.

asterixvikings4.jpg

Sajnos a film több komoly problémával rendelkezik. Az alaptörténet szerencsére eléggé érdekes és szórakoztató, csak az a baj, hogy az elődökhöz képest nem nagyon vicces és teli van olyan dolgokkal, amiket nem várnánk egy klasszikus Asterix rajzfilmtől. Modern zene, arrogáns, idegesítő városi srác, érdekes, de kiszámítható sztori, modern zenei edzés montázsok (!) és még sorolhatnám. De a legnagyobb bajom az, hogy a történet szerint Bögyörix a főszereplő. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy sokkal többet szerepel, mint Asterix és Obelix. Az dicsérendő, hogy a készítők megpróbálkoztak egy új irányzattal, hogy most ne a címszereplő legyen a központi figura, csak az a baj, hogyha ennyire szöges ellentéte Asterix-nek, akkor nem akarok egy ilyen főhőst. Ezek miatt a dolgok miatt egyáltalán nem éreztem ezt a filmet egy klasszikus Asterix történetnek.

vikings9.jpg

Mindezek ellenére azt tudom mondani, hogy a végeredmény mégsem nem annyira rossz, mint azt elsőre gondolnánk. A film egyértelműen legnagyobb pozitívuma a Vikingek!!! Lehet, hogy az egész film, főleg a gall faluban játszódó részek egyáltalán nem viccesek, de amikor megjelennek a vikingek felrobban az egész vászon, annyira viccesek! Konkrétan az összes vikinges jelenet, főleg a jósnak a fia Olaf-nak a jelenetei annyira viccesek, hogy nem is tudom körülírni. Az is egy egész jó ötlet volt, hogy a vikingek nem véletlenül a tenger bátor harcosai, mert ha bunyóról van szó képesek felvenni a versenyt a hőseinkkel is... legalábbis nem dőlnek ki egy ütéstől, mint a rómaiak, ami nem csak vicces volt, de egy kellemes környezet változás az uncsi rómaiak után. Ha már környezetváltozás, azt meg kell említenem, hogy a film technikai szempontból nagyszerűen néz ki! Tökéletes a harmónia a kézzel rajzolt részek, és a számítógéppel készült részek között, aminek köszönhetően szerintem a 2006-os év egyik legszebb látványával rendelkező animációs filmje volt.

vikings6.jpg

A másik nagyon jó része a filmnek az volt, hogy egész tanulságos elemek voltak benne, ami főleg a legkisebbek számára nagyon fontos dolgok. Például az, hogy a viking főnök azért nem engedi el a hadjárataira Abbát, mert Ő lány. Abba szerint ez teljesen igazságtalan, hogy a férfiak mindennek a megmondói és, hogy a nők csak arra valók, hogy főzzenek és rendben tartsák a háztartást. Ha belegondolunk Bögyörix-nek a karaktere is egy kemény társadalom kritika a mai fiatalságra nézve! Mert ha belegondolunk a mai fiatalok, tinik nagy része (nem mindenki!) nem akar dolgozni, nem akar férfi (családapa) lenni, a legfontosabb számukra a telefon, és nem akarnak mást csak bulizni és csajozni. Mégis, ha a szükség úgy hozza bárki képes lehet felnőni, senki sem menthetetlen, mert ha mi nem hiszünk a tanítványunkban (a gyerekünkben), akkor ki fog? Ezen felül a legkisebbek még azt is megtanulják, ami szerintem az Ő kórosztályuk számára a legfontosabb tanulság, hogy miért fontos a félelem!

asterixesavikingek_abba.jpg

Összefoglalva:

Ez a legrosszabb Asterix animációs film? Szerintem nem. Számomra Asterix nagy csatája és Asterix Amerikában sokkal gyengébbek, egyszer nézősek voltak. Azonban az is tény, hogy a nagy klasszikusokhoz (Asterix a gall, Asterix és kleopátra, Asterix 12 próbája, Asterix - Cézár ajándéka) képest egyértelműen egy gyengébb és kevésbé vicces darab. Ennek ellenére egy maximálisan szórakoztató és élvezhető film, ami főleg a tanulságai miatt érdemes megnézni nem csak a kicsiknek, de az érettebb kórosztálynak is!

10/6 - 65% 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr718497960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2016.10.06. 17:57:34

Nekem nagyon tetszett a film, bár én nagy Asterix rajongó vagyok, viszont megértem, mi volt a baja sok embernek a filmmel (tini románc stb)

Ahogyan írtad, voltak hibái, de messze nem ez a legrosszabb Asterix film (mivel az az Asterix Amerikában).

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2016.10.07. 10:44:52

@Mangekyo22: Az Asterix Istenek othona is egyike a legjobb Asterix filmeknek, amiről szerintem fogok egy kritikát írni. Elsőnek kirázott a hideg a 3D-s animációtól, mégis nagyon jól megoldották, a történet pedig az egyik legjobb része annak a filmnek, ami a Vikingeknél nem volt az erőssége!
CinemaLion
süti beállítások módosítása