CinemaLion

2016. április 11. 11:36 - Tomlion

Orvlövész (2007) - Kritika

A 2000-es évek legjobb akciófilmjei között általában a Kill Bill, a Casino Royale, a Taken vagy a Bourne szériát szokták emlegetni, ami tény és való, helyük van a legjobbak között. Azonban van egy személyes nagy kedvencem, amit rajtam kívül sokan szeretnek, mégis kevesen emlegetik. Az Orvlövész szerintem egyike a 2000-es évek egyik legalulértékeltebb filmjeinek.

7302.jpg

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) egyike a világ legjobb mesterlövészeinek, azonban egy nap miután árulás áldozata lett a frontvonalon elveszítette a társát, ezért 3 éve elvonultan él a hegyekben. Azonban egy nap felkeresik a kormány emberei, élükön a nyugdíjas Isaac Johnson ezredes (Danny Glover), aki azt állítja, hogy a hazájának azonnal szüksége van rá, mivel az amerikai elnök ellen merénylet készül, egy mesterlövész által, amit csak Swagger tud megakadályozni kivételes képességeinek és a nagy hatótávolságú lövedékek terén szerzett tapasztalatainak köszönhetően. Swagger nem is tudja, hogy Ő csak egy nagyobb összeesküvésnek az egyik feláldozható sakk bábúja, és hamarosan a túlélésért kell küzdenie.

15507_80.jpg

Elsőre nem tűnik annyira érdekesnek a sztori, de amikor beindul a film és Swagger-nek menekülnie kell láthatjuk, hogy az összeesküvshooter22lr.jpgés hogyan is zajlik le, a hamis bizonyítékok hogyan vezetik félre a hatóságokat és, hogyha egy embernek valami gyanúja támad a hivatalos jelentésekkel kapcsolatban nem hezitálnak és rögtön kivonják a forgalomból. A másik ok, amiért megmaradt bennem ez a film, hogy valamikor 2009 környékén láttam elsőnek, amikor még nem voltam olyan intenzív filmnéző és filmrajongó, mint ma. Éppen ezért az akkori énemnek ez egy rendkívül komplex és fordulatokkal teli filmnek számított, ahol tény, hogy ritkán volt akció, de amikor volt, annak súlya volt.

A színészi játékra sem lehet panasz. Mark Wahlberg tény, hogy egy nagyon jó színész, de mindannyian tudjuk, hogy képes rosszul is alakítani, ha rosszul instruálják (lásd: Az esemény, Transforme007str_danny_glover_030.jpgrs 4.). Itt viszont egy Tom Cruise stílusához nagyon hasonló, de lényegesen érzelmesebb és jobb alakítást nyújtott. A saját szakállára dolgozó FBI ügynök Nick Memphis akit Michael Pena alakít meglepően jó volt, és nem csak a jól megírt karaktere miatt. Azoban a film csúcspontja számomra mégis Danny Glover volt Johnson ezredesként. Messze az Ő karaktere volt a legkomplexebb és a legjobban megírva, Glover pedig egy tökéletes választás volt a szerepre. Mindig amikor megjelent a vásznon érezni lehetett a feszültséget a levegőben, és hogy bármit képes a céljai elérése érdekében megtenni. Ezen kívül a mellékszereplők is nagyon jók voltak. Mindenki nagyon jól megvolt írva, egyik karakter sem lógott ki a sorból és a színészek is maximálisan helytálltak... Rendben, be kell vallanom, Swagger volt társának a barátnője egy kicsikét fölöslegesnek érződött, akit pedig nem más alakított, mint Kate Mara, akit leginkább a csúnyán félresikerült Fantasztikus 4-es Reboot-ból ismerhettek. Igaz, hogy itt nem alakít borzalmasan, de tény és való, hogy egyáltalán nincsen jelenléte a vásznon és maga a karakter is egy zsákutcának érződik a számomra.

75069_1024_orvlovesz6.jpg

Ami viszont baromira tetszett a filmmel kapcsolatban, hogy itt-ott dobálják egymásnak a jobbnál jobb egysorosokat. Nem úgy, mint például a Mission: Impossible 4-ben ahol hangosan fel lehetett nevetni, hanem csak annyira viccesek, hogy elmosolyodjunk, mint a régi 80-as évekbeli akciófilmekben, az-az komoly arccal mondják, nem próbálnak viccesek lenni. Szerencsére nincsen belőlük sok, aminek köszönhetően nem lendül ki a film a műfajából.

Mivel ez egy mesterlövészről szóló film, tény, hogy nincsen benne túl sok akció, de amint az már említettem korábban, amikor vannak azok nagyot ütnek, mert súlyuk van. Swagger menekülése a városból konkrétan a film egyik legizgalmasabb és legjobb akciószekvenciája, de a  a későbbi részekben, például a lopakodós majd robbanásokkal teli akció a hegyi kunyhónál vagy a mesterlövész párbaj a havas hegyen, ami nem mellesleg a film 2. legizgalmasabb jelenete. A film vége pedig olyan, amit szerintem ennél jobban nem is lehetett volna befejezni.

shooter02.jpg

Összefoglalva:

Egy sajnálatos módon elfeledett Akció/Thriller a jobbik fajtából. Természetesen nem hibátlan filmről van szó. Néhol előfordulnak kisebb nagyobb történetbeli logikátlanságok, és a film felvezetése is egy kicsikét hosszabb lett a kelleténél, de ha az összkép ennyire jó, akkor ezeket a hibákat is elfelejti az ember. Sajnálatos, hogy nem kapott nagyobb figyelmet, de ne is csodálkozzunk, mert ez a film akkor jelent meg, mint a Bourne Ultimátum, amivel szemben esélye sem volt. Egy nagyon jó karakterekkel, akciókkal és sztorival rendelkező Akció/Thriller, amit az ilyen stílusú filmek kedvelőinek bátran tudok ajánlani, mert nem fogják megbánni a megtekintését.

10/9 - 88%

UI: Ne nézzétek meg a film előzetesét, mert minden jó dolgot és fordulatot ellőnek benne!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr928587586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása