CinemaLion

2016. április 23. 17:40 - Tomlion

Z világháború (2013) - Kritika

Manapság a zombik hatalmas népszerűségnek örvendnek. Már nem csak zombi filmek és könyvek léteznek, hanem videó játékok, sorozatok és még képregények is. A nagy részükben viszont egy valami mindig közös volt! Szinte mindig csak hetekkel, hónapokkal vagy évekkel a járvány kitörése után csatlakoztunk be a történetbe vagy csak egy kis szeletét láttuk a kezdeteknek. Azonban globális méretekben soha nem láthattuk, hogy hogyan tör ki egy zombi járvány. Ez a helyzet 2013-ban megváltozott, amikor megjelent a Z világháború!

z_vilaghaboru_poszter.jpgA történet középpontjában Gerry Lane (Brad Pitt), egy régen visszavonult ENSZ felderítő katona áll, akinek a családjával el kell menekülnie a városból, mert egy titokzatos járvány tör ki, aminek hatására az emberek egymásra támadnak és egy rejtélyes mutáción mennek keresztül. Utána pedig ismételten munkába kell állnia, hogy megtalálja a vírus ellenszerét, ehhez viszont a félvilágot be kell járnia.

A film egyik legnagyobb erőssége egyértelműen a globális méreteket öltő zombi áradat. Itt végre nem csak a saját szemünkkel láthattuk azt, hogy ha a valóságban kitörne egy ilyen kór az hogyan zajlana le, de sikerült néhány olyan kérdésre is választ adnia, amiket például maximum csak könyvekből tudhattunk meg. Mégpedig azt, hogy hogyan képes egy fél holt zombi sereg egy teljesen felfegyverzett, fejlett társadalmat elpusztítani. Korábban filmekben ezt mindig csak elképzelni tudtuk, hogy hogyan nézne ki egy ilyen esemény. Ezt pedig a film szerintem nagyszerűen képes érzékeltetni. Ilyen téren az első félóra konkrétan közel zseniálisnak mondható. Viszont felmerül az a kérdés, hogy ennyi elég-e ahhoz, hogy lekösse az ember figyelmét két óra hosszára? Sajnos azt kell mondanom, hogy nem!

world-war-z-3.jpg

Mivel egy hatalmas költségvetésű, 190 millió dolláros Blockbuster-ről van szó sajnálatos módon csak egy PG-13-as besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy ki kellett venni az összes szaftos, véres jelenetet. Ez azért lehetséges, mert egy ilyen büdzsével rendelkező giga produkció esetén a stúdiók nem kockáztathatták meg, hogy vesztességes legyen. Ennek köszönhetően, ha a zombik letámadnak egy embert az esetek 95%-ban a kamera mindig olyan szögből mutatja az eseményeket, hogy szó szerint semmit sem látunk. Konkrétan van olyan jelenet, ahol egy zombi beveri a fejét egy kocsinak a szélvédőjébe, azon pedig nincsen egy csepp vér sem. Az is gyakran előfordul, hogy a kamera csak közvetve mutatja az eseményeket vagyis csak az emberek reakcióit mutatja, például láthatunk egy kéz amputációt, ahol mutatja az emberek reakcióit, de magát az amputálást nem, sőt még azt sem látjuk, hogy maga a kötés egyáltalán véres. Ennek köszönhetően pedig nem lehet komolyan venni ezeket a komolynak szánt drámai jeleneteket. Most nem azt mondom, hogy szeretem a vér látványát a filmekben, de azt ne várja el tőlem senki, hogy elfogadjak egy zombi filmet, amiben nincsen vér. Ha megvágom az ujjamat több vér szokott folyni, mint ezalatt a két óra alatt. Horrornak sem tudnám mondani, legalább is ha a filmben van 1-2 Jumpscare, attól nem lesz egy film félelmetes.

world-war-z-2.jpg

Ami viszont nagyon jól működött, az a tempó, amivel a film rendelkezik. A teljes játékidő alatt nem csak bejárjuk a fél világot, de akció-akciót követ. Őszintén megmondom, hogy ha horrorként nem is, de akciófilmként az összkép nagyon jól működik. Külön kiszeretném emelni az Isztambulban játszódó részt, ami vala eszméletlenül jól néz ki! Maguk az élőholtak is nem a Walking Dead-ből ismert lassú, egyedül kószáló, egyáltalán nem félelmetes zombikról van szó, mert itt gyorsak, hordákban támadnak és megállíthatatlanok. Be kell vallanom, a rengeteg pocsék zombi film után ez olyan jól esett, mint egy forró zuhany. Ennyi viszont elég arra, hogy végig izguljuk a történetet?

Sajnos ismételten azt kell mondanom, hogy nem, mert amiben megbukik az egész produkció, azok a karakterek. Az olyan filmek, mint például a Holtak hajnala Remake vagy a Walking Dead első 3-4 évada azért működtek, mert olyan karakterek szerepeltek benne, akikért mi nézők izgulni tudtunk mert szimpatikusak voltak a számunkra, ismertük őket vagy azonosulni tudtunk velük. Itt viszont az egyetlen embworld-war-z.jpger, akiért a teljes játékidő alatt izgulni tudunk az Gerry, mert Ő az egyetlen szereplő, aki a film elejétől a végéig szerepel, aki néha olyan dolgokat is túlél, ami már kész röhej! Valahogy így zajlik le a film cselekménye: Gerry a családjával menekül - Biztos helyre kerülnek, de neki ki kell deríteni, hogy hol indult a járvány és van-e ellenszere - Katonákkal találkozik, akik rövid ismeretség után meghalnak - Isztambulban új emberekkel találkozik és új nyomokat talál, de ismét ki tör a káosz és ismételten majdnem mindenki meghal - és ez így megy tovább a film végéig! Lehet, hogy látványosak a zombi támadások és az akciók, de ha senkiért sem tudunk izgulni egy idő után fárasztó lesz az egész. A színészi játék is inkább csak az oké kategória és nem azért, mert annyira rosszak lennének a színészek, csak nem írtak nekik rendes karaktereket, amivel dolgozni tudtak volna, csak sztereotípiákat. 

A zombik smikjeivel nem lenne gondom, ha vér is lenne rajtuk. Így sajnos komolyan vehetetlenek. 

world-war-z-zombies.jpg

A film vége pedig az ilyen típusú Hollywood-i nagy költségvetésű filmek esetén egy undorítóan nyálas és giccses befejezést kapott, ami a legkevésbé sem hiányzott egy ilyen stílusú film esetén.

SPOILER: Ha olyan befejezése lett volna, mint a Legenda vagyok című filmnek, akkor sokkal elégedettebb lettem volna!

Összefoglalva:

Félre értés ne essék, nem akartam ennyire lehúzni a filmet, mert a maga kategóriáján belül egy egész szórakoztató egyszer nézős mozi. Aki látni szeretne egy igazi globális méretű zombi apokalipszist, az ezzel a filmmel megtalálja a számításait. Egy akció dús, pörgős, intenzív, de egyáltalán nem véres és nem feszült zombi film, amit a műfaj kedvelői szerintem imádni fognak, én is elvoltam vele egyszer, de számomra sajnos soha nem lesz klasszikus.

10/6 - 67%

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr828656978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.08.30. 19:05:44

Anno George A. Romero nagyon lehordta ezt a filmet.

S be kell valljam, megtudom érteni. Ugyanis nála és a The Walking Dead-ben a zombik inkább csak eszközök voltak, mintsem róluk szóló alkotások.

Illetve azon a falmászós jeleneten én ki kapcsoltam a tévét, mert sírva fetrengtem a röhögéstől. Elhiszem, hogy valakinek ez cool volt, de nekem egy sereg hangya jutott az eszembe róla.

5/10-es a film nálam.
CinemaLion
süti beállítások módosítása