CinemaLion

2016. április 30. 12:16 - Tomlion

A titánok harca (2010) - Kritika

A titánok harca még azok számára is egy érdekes filmnek tűnhet,, akik egyáltalán nem rajonganak a görög mitológiáért, a misztikumért, a látványos, kalandos, fantasykért. Vannak benne varázslók, nagy hatalmú istenek, hősies harcosok, félistenek, szörnyek és izgalmas, epikus küzdelmek 95 percben. Ez miatt a celluloid csemegére áhítozók talán csalódni fognak, mert eme mitikus, fantasy svédasztal nem több egyszerű látványpékségnél. Kívülről látványos és olykor igazán impozáns, belülről azonban üres és sótlan.

6755743_6116a09c6a00ac1e33b41bfd0503f269_xl.jpg

Az Olümposz ura megteremtette az embert azért, hogy azok imáikkal, fohászaikkal erősítsék teremtőjüket, s az Olümposz minden istenét. Az ember azonban tudatra ébredt és megelégelte, hogy imáikért cserébe sokszor árvizet, földrengést küldenek az égi urak. Elfordultak a régi imádottjaiktól, lerombolták templomaikat, és saját útjukat kezdték járni. Ennek hatására az istenek bosszút esküdtek. Egy nap azonban egy öreg halász a tengeren talál egy ládát, ami egy halott asszonyt és egy gyermeket tartalmazott. A gyermeket hazaviszi és a feleségével együtt felnevelik Perszeuszt, azonban egy nap Zeusz testvére Hádész megöli az egész családját, eközben kiderül, hogy Perszeusz valójában egy félisten, aki nem akarja ezt elfogadni és bosszút esküszik a mindenhatóak ellen. Őt a katonák Argosz városába viszik a király elé, eközben az udvarban folyik a mulatozás, mindenki jókedvű, annyira, hogy isteneikről elfeledkezve az emberek a király leányának szépségét Aphroditéhoz hasonlítják. Ez végképp kihozza Zeuszt a béketűréséből, és megengedi Hádésznak, hogy gondoskodjon az emberekről, így az alvilág ura nekilát, hogy megvalósítsa sötét célját. Őt ugyanis nem érdeklik a fohászok, a félelem és a rettegés az, ami erőt ad neki. Ellátogat hát Argoszba, hogy közölje: 10 nap múlva rájuk uszítja a Krakent, vagy feláldozzák Androméda hercegnőt, akit Aphroditéhoz hasonlítottak. Perszeuszra hárul tehát a feladat, hogy ezt a cselekedet megállítsa és egy hosszú utazáson kell részt vennie ahhoz, hogy megtalálja a Karken egyetlen gyenge pontját... 

movie-review-clash-titans-starring-sam-worthington-liam-neeson-ralph-fiennes.jpg

A történet annak ellenére, hogy egy klisé tenger elég krafttal rendelkezik ahhoz, hogy elszórakoztassa az embert. Azonban a film két dolgon bukik meg: Az első a rendezés! A rendező Louis Leterrier aki korábban olyan filmeket rendezett, mint az egyáltalán nem rossz Szállító 2, az általam nagyon kedvelt Nyakörv című filmet és a nagyon félresikerült 2008-as Hihetetlen Hulk-ot. Más szóval itt a rendezés nem azért lett rossz, mert a rendező tehetségtelen, hanem azért, mert nagyon tapasztalatlan az ilyen kategóriájú nagy költségvetésű filmek terén (ez a film 125 milliós költségvetéssel rendelkezett). Ebben azért vagyok biztos, mert 3 évvel később elkészítette a zseniális Szemfényvesztők című Krimi/Thriller-t, ami csak 75 milliós büdzsével rendelkezett.

Viszont a másik hatalmas negatívum, ami majdnem tönkre teszi a filmet az a forgatókönyv. Emberek, ennek a filmnek NÉGY forgatókönyvírója volt! Nem tudom, hogy mi a franc történhetett, de egy pár dolgot megmagyarráz az, hogy ketten később olyan filmeken dolgoztak, mint a nagyon félresikerült R.I.P.D.-n és a számomra nagyon felejthető Pofázunk és végünk című filmen. Volt egy fő, akinek ez volt az első munkája, de érdekes, hogy következőnek a nagyon szórakoztató Pacific Rim című film szkriptjén dolgozott, a negyedik fő pedig a 30 évvel korábbi, eredeti 1981-es Titánok harca című filmet írta, ami pedig két órás volt! Még nem láttam azt a filmet, de ha nem is sokkal, de mégis jobbnak tűnik, mint a Remake. Nem is csoda, hogy a szkript egy igazi sablon tenger lett. Konkrétan, szinte minden párbeszédet halhattunk már korábban sokkal jobb Fantasy vagy kaland filmekben, ami nem kis teljesítmény.

0bb69c484a17750fa174b3582c090268.jpg

A nagyon rossz forgatókönyvnek köszönhetően pedig a színészek is csak felejthetőek voltak, ami döbbenet, mert nem kis sztár parádét vonultat fel a film. Ralph Fiennes, Sam Worthington (rendben őt nem igazán kedvelem), Liam Neeson és még sorolhatnám. Karakterek konkrétan nincsenek. A katonák, akik végig kísérik Perszeuszt az útja során tudjuk, hogy egytől-egyig mindenki meg fog halni, mert senkit sem dolgoztak ki rendesen. Őszintén megmondom már a karaktereknek a neveire sem emlékszem, pedig most fejeztem be a filmet, mert annyira semmilyen volt mindenki. Érdekes, hogy a hasonló stílusú, de sokkal jobb és szórakoztató 2007-es 300 című filmben is sok volt az a karakter, akik csak azért voltak ott, hogy meghaljanak, de mégis ott a karakterek és a színészek közötti kémia nagyon jól működött, pedig mint azt manapság már megtudhattuk Zack Snyder sem ért igazán a karakterekhez. A másik dolog, ami nem tetszett, hogy a Lens flare valami elképesztően pocsék volt. Sokan szidják J.J. Abrams-t, hogy a filmjeiben túl sok a Lens flare. Nos, miközben nézitek ezt a filmet átfogjátok értékelni a korábbi állításotokat. Az Olümposzon játszódó részek ez miatt majdnem nézhetetlenek, de a film egésze alatt ott fogja bántani a szemünket. 

Ez egyszerűen borzalmas!

313661_original.png

Mégis érdekes módon, minden hibája ellenére és annak ellenére tudtam, hogy ez a film egyáltalán nem lesz jó, sőt nagyon akartam utálni, valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva mégis egész jól szórakoztam rajta. Persze nem azt mondom, hogy van olyan jó, mint egy Gyűrűk Ura vagy a korábban említett 300, de a maga módján mégis elszórakoztam rajta, mert volt két dolog, ami megmentette a produkciót. Az egyik a látványvilág! Azért mégis csak látszik, hogy ez egy 125 millió dolláros szuper produkció, amibe mindent beleraktak. Lehet, hogy sok a Lens flare, de nagyszerűek a díszletek, nagyon jól alkalmazták CGI-t, gyönyörűek a nagy totálok és nagyszerű a smink munka. A másik dolog, ami elsőnek egy apróságnak tűnhet, de a film nézése közben nagyon hamar feltűnik... Elképesztően pörög a cselekmény. A felvezetés, ami általában 35-50 perc szokott lenni az ilyen kategóriájú Fantasy filmek esetén itt az időtartama csak 15 perc! Lehet, hogy pocsék a forgatókönyv és lehet, hogy ennek köszönhetően a színészek és karakterek sem emlékezetesek és a történet sem egy hatalmas nagy durranás, de őszintén megmondom, ha ez a film 2 és fél vagy 3 órás lett volna egyenesen nézhetetlen lenne. Azonban itt a játékidő (stáblista nélkül) csak 95 perc, aminek köszönhetően akció-akciót követ. Persze sok esetben egyáltalán nincsen súlya az egésznek, de mivel állandóan van valami, amit érdemes nézni elfelejteti velünk (egy kicsit) ezeket a hibákat és azon kapjuk magunkat, hogy szórakozunk rajta.

clash-of-the-titans-hades.jpg

Ha engem kérdeztem én egyáltalán nem bántam meg a film megtekintését. Lehet, hogy gyenge a rendezés és pocsék a forgatókönyv, de ha valaki látni akar egy epikus, Titán nagyságú történetet, de nem akar három csak egy másfél órás szórakozást azok bátran megnézhetik a filmet, mert unatkozni nem lehet rajta. Viszont egyáltalán nem ajánlom a Hardcore Fantasy rajongóknak, mert számukra egy igazi felháborodás lehet minden tekintetből, aki jó karaktereket és történetet szeretne nézni. Én sem fogom többször megnézni, egyszer nekem is bőven elég volt, bár a folytatást lehet, hogy még megnézem, de ez még nem biztos.

10/6 - 59%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr548674830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása