CinemaLion

2016. május 24. 18:22 - Tomlion

Sírok között (2014) - Minikritika

 Liam Neeson karrierje szempontjából egy fontos mérföldkőnek számított a Taken, aminek köszönhetően azon felül, hogy új irányt mutatott számára a további filmes pályafutása szempontjából, de népszerűvé tette az idősödő akcióhősöket, akik tapasztalatukkal még mindig képesek felvenni a versenyt a fiatalabb generációval. A Sírok között viszont egyáltalán nem ilyen film. Egy klasszikus, picikét Noir-os hangulatú krimi, amit a mai mozikban már nem nagyon láthatunk, maximum csak TV sorozatokban.

sirok-kozott-2014.jpg

Matt Scuddert (Liam Neeson), egy New York-i ex-zsaru, aki nem hivatalos magánnyomozóként dolgozik. Egy nap felkeresi és felbérli egy heroin díler (Dan Stevens) a férfit, hogy segítsen neki elkapni pár embert, akik elrabolták és brutális kegyetlenséggel meggyilkolták a feleségét. A nyomozás során Scuddert rádöbben, hogy a gazembereknek nem ez volt az egyetlen hasonló ügyük, és újabb gyilkosságot terveznek.

a-walk-among.jpg

Ez egy tipikusan olyan film, amiről nem lehet és nem is szükséges sokat beszélni. Én magam egy hatalmas krimi rajongó vagyok, az akciófilm műfaj után az egyik kedvenc filmes irányzatom, főleg azok, amik kifejezetten Noir környezetben játszódnak vagy egy picikét is megüti a hangulatát. Azt kijelenthetem, hogy a krimi műfaj a mai világban a mozikban igazi ritkaságnak számítanak, már nem készül minden évben klasszikus értelembe vett nyomozós filmek, az akció krimiket nem számítóm bele, mert a mai sorozat dömpingben jobbnál jobb krimi sorozatok jelennek meg és a mai közönség nem azért ül be a moziba, hogy egy rejtélyekkel teli nyomozós filmet nézzen, amiben nincsen akció. Ennek ellenére számomra mégis egy nagyon kellemes érzés, ha láthatok egy direkt mozira gyártott nagy költségvetésű (28 millió) krimit.

_ncs_modified_20140917145747_maxw_640_imageversion_default_ar-140919193.jpg

A színészi játékra semmi panaszunk nem lehet. Konkrétan Liam Neeson alakítására gondolok, aki igaz, hogy itt nem nyújtott akkorát, mint a Taken-ben vagy a Fehér pokolban, de még mindig látszik rajta, hogy Ő nem egy akciósztár, hanem egy nagyon jó színész, aki sajnos leragadt egy műfajban és nem mindig tud bizonyítani. Ezek után viszont képtelen vagyok felfogni, hogy az Elbarmolva 3-ban, ami csak pár hónappal később jelent meg, hogyan tudott ott annyira rosszul alakítani?! Bocsánat, eltértem a témától, szóval a többi színész is nagyon jó volt, főleg a film gonoszai, akik lehet, hogy keveset szerepeltek a filmben, de ha megjelentek, akkor mindig megfagyott a levegő. Ki is térnék a film legnagyobb erősségére, a hangulatára. Emberek, annyira nyomasztó és feszült, ellenben nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott, amit nagyon régen homepage_awalkamongthetombstones-2014-1.jpgéreztem egy filmben. Ahogyan fent említettem egy picikét Noir-os hangulatú, ami szerintem sokkal ütősebb lett volna, ha az egész film fekete-fehér lett volna. Tudom, hogy nem minden Noir-os film ilyen, de mivel nem egy hatalmas költségvetésű produkcióról van szó a képi világgal nem mindig lehetett ezt a hatást nálam elérni, mint például egy Sin City-ben. Ajánlom mindenkinek, hogy ha tehetitek, akkor állítsátok be a képminőséget fekete fehérre, úgy a film egy sokkal erőteljesebb hatást válthat ki belőletek. Azt viszont nem tudom felfogni, hogy miért kellett erre a filmre MÁSFÉL évet várnunk, hogy megjelenjen DVD-n és Blu-ray-en? Már sokkal régebb óta megakartam nézni ezt a filmet, de se nem Magyarországon, se nem Németországban nem jelent meg mostanáig DVD minőségben, mozis hanggal pedig semmilyen körülmények között nem akartam megnézni. 

walk-among-the-tombstones-a-scene.jpg

Egyetlen negatívum, amit a filmmel kapcsolatban mondani tudok, hogy a krimi szál sajnos nem volt olyan erős, mint reméltem. Persze, ez azzal magyarázható, hogy több száz krimi filmet és sorozatot láttam már az elmúlt 10-12 év alatt, így nagyon gyakorlott vagyok ebben a műfajban, de szerintem egy átlag néző számára egy nagyon érdekes krimi a jobbik fajtából. Egy igazi hangulat film, amit a műfaj rajongóinak és az atmoszférákat nagyon kedvelő nézőknek bátran tudom ajánlani, csak ne várjatok tőle egy átlag Liam Neeson akciófilmet, így nem fog zavarni a kicsit lassú felvezetés!

10/9 - 86%

 

2fv8obw.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr828744188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása