CinemaLion

2016. augusztus 22. 19:12 - Tomlion

TOP 20 Kedvenc Akció filmem (20-11)

action.png

Hiába, én is csak férfiből vagyok ezért kimondom kerek perec: "Imádom az akciófilmeket!". Míg a 80-as években ez a műfaj elsősorban olyan látvány filmeknek számítottak, mint manapság a képregényfilmek, addig a 90-es években megjelentek a műfajt parodizáló, könnyedebb szorakozást nyújtó (akció vígjátékok), rendes forgatókönyvvel és történettel rendelkező filmek, addíg az 1999-es Mátrixal a 2000-es években megjelentek a filozófiával rendelkező, gondolkodtató és értelmes történettel rendelkező akciófilmek. Rengeteg változáson ment át ez a filmes ág, és tény, hogy a mai világban ezt a műfajt felváltották a képregényfilmek, még mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek, hiába jelennek meg ritkábban újabb, forradalmi alkotások. Mivel annyira szeretem ezt a műfajt a két részes Top 10 PG-13-as Akciófilmek listám után (amiket ITT elolvashattok) úgy döntöttem összegyűjtöm a 20 kedvenc akciófilmemet. Kegyetlenül nehéz volt elkészíteni ezt a listát, mert eredetileg 10-es listát szerettem volna készíteni, de akkor olyan filmek maradtak volna ki, amiket ugyan-úgy imádok, mint az első 10-et. Még ez sem bizonyult elegendőnek, ezért úgy döntöttem, hogy ki hagyom a harcművészetekkel foglalkozó filmeket, mint például a Jackie Cahn filmeket, a Tigris és Sárkány és a legtöbb távol keleti filmet, mert ezek megérdemelnek egy önálló listát, a legtöbb képregényfilmet és látvány orientált Sci-Fi filmet (a legtöbbet!) és természetesen az Old Boy-t, ami nem mással rendelkezik, mint minden idők legjobb akciószekvenciájával, DE az nem akciófilm! Szeretném kiemelni, hogy ez egy teljesen szubjektív lista, nem kell egyetértenetek a lista bármelyik helyezetjével, és ne haragudjatok meg, hogy a TI kedvenc filmjeitek nem szerepelnek, mert lehet, hogy azokat is szeretem, de nem fértek fel egy ennyire erős mezőnyre. 

Köszönöm a megértést, és jó szórakozást!

20. Kommandó

71a9fht05gl.gif

Ha valaki megkérdezne engemet, hogy foglaljam össze a 80-as évek akciófilmjeit egy szóban gondolkodás nélkül rávágnám a Kommandó-t válasznak. Ebben a filmben MINDEN benne van, amiért lehet az akkori idők akciófilmjeit szeretni, meg persze azok a dolgok is, amik ma már nem állják meg a helyüket. Egy klisés, alibi történet, béna forgatókönyv és közepes színészi játék, DE (!) idézhető egysorosok tömkelege,  látványos akciók, robbanások, hulla hegyek és egy olyan finálé, amit öröm nézni a 80-as évek egyik legnagyobb akció sztárjával a főszerepben Arnold Schwarzeneggerrel!

Legjobb egysorosok!

 

19. Csillagközi invázióstarship-troopers-original-poster.jpg

A Csillagközi invázió az a fajta nagyköltségvetésű, véres, brutális, undorító, de elképesztően szórakoztató Sci-Fi, a Robotzsaru és az Emlékmás készítőjétől, amit nem lehet nem szeretni! A távoli jövőben járunk, ahol az emberek egy alig ismert faj ellen, a bogarakkal háborúznak életre halálra. Emlékeztek még a Bolygó neve: Halál stílusú nagyköltségvetésű 18-as karikás Akció, Sci-Fi, Horror filmekre? Nos ez a film a fajtájának az egyik utolsó példánya. Manapság már nem készülnek ilyen filmek, mert egyszerűen nem éri meg, mert túlzottan magas a bukás veszélyének a lehetősége, ami sajnos ezzel a filmmel meg is történt. Ez érthető is néhány tekintetben, mert a színészi játék csak egy nagyon gyenge közepes, a film egy picikét lassan indul be, a szerelmi szál... Meh, sok újdonságot pedig nem tartogat a történet. Az ok, amiért számomra mégis nagyon betalált, azok a bogarak elleni háborús propaganda filmek, hogy becsalogassák a fiatalokat a seregbe, a fiatalok kiképzése, ezek mindegyike irónikus, ennek köszönhetően pedig eszméletlenül viccesek, de a film második fele hangulatot vált, ami tömény akció orgia az emberek és a bogarak között, ahol rengeteg megismert és megszeretett karaktert egy pillanat alatt megölnek. Ezt a filmet társadalomkritikai szemmel kell nézni, és akkor könnyesre röhögheti magát az ember. Az irónia, ami benne van, nagyon tömény és lehet, hogy sokan nem fogják megérteni. Ez a film még arra is rávesz, hogy azonosulj a fasizmussal, pláne ha az ellenséges oldal undorító rovarokból áll! Rózsaszínbe csomagolt antiutópia. 

18. Bad Boys 2.

bad_boys_2_poszter.jpg

Korábban még volt időszak, amikor még nem utáltam Michael Bay-t! Az első Bay Boy's egy nagyon szolid filmecske volt, ami nem igazán hagyott nyomot bennem, a The Rock pedig az a film, ami könnyedén felkerülhetett volna a listára, de számomra a második Bad Boy's film az, ami végleg betalált, amin az R-es besorolás és a magas költségvetés rengeteget segített. A film számomra leginkább a két főszereplő miatt működik! Martin Lawrence és Will Smith kémiája annyira jól működik, hogy egyedül a Halálos fegyver széria duója volt egy picikét jobb. Az akciók nagyok és epikusak, hosszúak, mégis követhetőek és viccesek, más szóval itt minden működik, ami az átkozott Transformers filmekben nem! Ha pedig azt hinnétek, hogy Bay több jó filmet nem csinál, akkor ajánlom nektek a 13 órát, ami egy igaz történet alapján elkészített meglepően jó 10/7-es akciófilm két Transformers között, és bárcsak ilyeneket csinálna!!!

 

17. Golyózápor

letoltes_2.jpg

Az agyament akciófilmeket nagyon szeretem és azok között számomra a Crank az Alfa és az Omega. Ellenben a Golyózápor egy szintén hatalmas baromság Over The Top akciókkal, polgárpukkasztó jelenetekkel rendelkező állatság a legjobb fajtából. Ha a Crank-ről gondoltátok azt, hogy egy rétegfilm, és nem bírtátok az ottani durva dolgokat, akkor NE próbálkozzatok meg vele! Egy igazi paródiája az akciófilmeknek, de nem gúnyosan, hanem tisztelettel mégis szórakoztatóan.

16. Orvlövész

shooter-shared-picture-spain-115302334.jpg

Egy nagyon alulértékelt akciófilm 2007-ből, amit mindenki elfelejtett olyan filmek mellett, mint a Bourne-Ultimátum és a Die Hard 4.0. Kár érte, mert egy nagyon emlékezetes, izgalmas film, amit érdemes megnézni. Ha többet szeretnétek megtudni a filmről ITT elolvashatjátok a kritikámat!

15. Caino Royale 

poster_medium.jpg
Amikor azt hinné az ember, hogy James Bond már a múlté jött ez a film és földbe döngölt mindenkit és megmutatta, hogy a mai világban is van még olyan titkos küldetés, amit csak a 007-es ügynök tud elvégezni. Földhöz ragadt történet, motivációkkal rendelkező gonosz, nagyon jó akciók, egy pattanásig feszített kártyapárbaj, aminek hatására el is felejtjük az akciókat, és egy emberi, újjá élesztett Bond, aki a történet alapján ez után a film után lesz Ő az a 007-es, akit a régi filmekből megismerhettünk. Kár, hogy minőség tekintetében a Craig féle Bond filmek aránya 50-50%. 

14. Ragadozó

poster1.jpg

Ismét Schwarzi egy klasszikusban, csak ez sokkal több pénzből készült, sokkal jobb, sokkal profibb és sokkal emlékezetesebb, mint a Kommandó. Itt viszont az elsődleges ellenfelek nem egy sablon ellenséges törzsek vagy vadállatok, mint a többi sablonos dzsungel akciófilmben, mert itt a 80-as évek egyik legikonikusabb űrlénye (az Alien mellett) a Predator támadja meg Schwarzit és a csapatát!

Végre valakik értelmesen használják fel a lőszert!

13. JOHN WICK

john_wick_teaserposter.jpg

Erről a filmről sem szeretnék sokat beszélni, mert erről is készítettem ITT egy kritikát és a véleményem azóta sem változott. Egy egyszerű bosszú sztori nagyszerű látványvilággal és elképesztő Shaky Cam mentes akciókkal, amit minden akciófilm rajongónak KÖTELEZŐ megnézni! Ha egy picikét jobb lett volna a sztorija még a Top 10-be is bekerült volna. Csak remélni tudom, hogy nem járunk úgy, mint az Elrabolva vagy a Szállító szériával. :(

12. A rajtaütés

the-raid-poster.jpg

Tudom, hogy azt mondtam, hogy harcművészeti filmek nem kerülnek fel a listára, de ha jobban megnézzük, akkor ez sem az. Egy Die Hard stílusú, de a DREDD-re sokkal jobban hasonlító adrenalun rush, ami az elmúlt pár év egyik legizzasztóbb és legkirályabb akciófilmévé teszi, ahol az elsődleges cél a túlélés, brutális harcok árán. VÉGRE egy film, ami megértette, hogy hogyan KELL (!) használni a Shaky Cam-et!!!

Ez pedig még csak a bemelegítő!

11. Féktelenül

 mov_65c95d17_b.jpg

Ismét Keanu Reeves a 90-es évek egyik legpörgősebb akciófilmjében. Rengeteget nem igazán lehet elmondani a filmről. Bomba van egy buszon és nem lassíthatnak le 50/mph alá különben felrobbannak. Egy egyszerű, mégis egy nagyon hatásos alapkoncepció, ami rögtön az első percnél leszögezi az embert és még a WC-re sem tud kimenni, hogy ne láthasson belőle még 10 percet!

 

Ez volt az első része a kedvenc akció filmjeimnek. Pár napon belül pedig jön a folytatás, de az állandó követőim közül szerintem 1-2 filmet már kitaláltak, hogy még mik lesznek biztosan 10-1-ig!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr3811283064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása