CinemaLion

2016. szeptember 14. 19:44 - Tomlion

A Bourne-hagyaték (2012) - Kritika

A Bourne Trilógia egyike a legfontosabb mérföldköveknek Hollywood történelmében. Azon kívül, hogy a nagyszerű történetével új irányt mutatott az akció film műfajnak, a technikai megvalósításai, emlékezetes, de realisztikus akcióinak köszönhetően mind a mai napig viszonyítási pontnak számítanak. A Hollywood-i gépezet pedig tudjuk hogyan működik... Ami sikeres azt kötelező folytatni, még ha a történet nem is igényelné és nem tudják az eredeti főszereplőt valamint a rendezőt visszahozni. Ennek ellenére mégsem lett a végeredmény rossz!

4162055-2012-the-bourne-legacy-movie.jpg

A Legacy története időben ott kezdődik, amikor Jason Bourne újra felbukkan Londonban a Bourne Ultimatum-ban, de ezúttal egy teljesen más szemszögből látjuk az eseményeket. Megtudjuk, hogy a Treadstone csak egy volt a sok kísérleti program közül, nem is a CIA házi fejlesztése, hanem egy külsős cég, a megfelelően semmit mondó National Research Assay Group fejleszti és birtokolja a „terméket”, és csak kölcsönadják őket a különböző nemzetbiztonsági szervezeteknek. De Bourne azzal, hogy felhívta a Treadstone-ra a nyilvánosság figyelmét, veszélybe sodorta a többi programot is, és az NRAG főnöke, Eric Byer (Edward Norton) nem kockáztat, porig égeti a következő programot a sorban, ami kapcsolatba hozható a Treadstone kísérlettel, valamint kiiktatnak mindenkit aki ezen a project-en dolgozott és a teszt alanyokat. Aaron Cross (Jeremy Renner) is egyike a  program ügynökeinek, azonban a társaival ellentétben Őt nem sikerül megölni és az egyik doktornő (Rachel Weisz) segít Cross-nak az egészségi állapotának a kezelésében, mert már nem jut hozzá a project során bevett gyógyszerekhez. A cselekmény innentől kezdve a legelső Bourne-filmre emlékeztet, vagyis az egész egy látványos menekülés.

601px-bourne_legacy_na_vanquish_2.jpg

Igaz, hogy Jason Bourne már nem tűnik fel a filmben, többször történik rá utalás, dramaturgiailag teljesen organikus módon. Amit kapunk az inkább egy spin-off, mint folytatás, így oldalirányba mozdulva meg tudták tartani és továbbfejleszteni a Bourne-univerzumot anélkül, hogy megbecstelenítenék az eredeti trilógiát. Elsőre a sztori tényleg nem tűnik annyira rossznak, mert tény és való, hogy a film csak a pénz miatt készült el, de az alapötlettel semmi gondom nem volt. A gond csak az, hogy az egész csak papíron működik! Azon kívül, hogy a Bourne-Ultimátum eseményei elindítják ezt a történetszálat semmi lényegretörő esemény nem történik, ami emlékeztetne minket a 3. részre. Abban reménykedtem, hogy sokkal több részletet megtudhatunk a 3. rész eseményeiből, ami azt a filmet még zseniálisabbá tehette volna. A film sztorija sokkal jobban működött volna, ha ez nem egy Bourne film lenne. Csak néhány helyen kellene a forgatókönyvet átírni, és kapnánk egy teljesen korrekt önálló akció/thriller-t.

edward_norton_the_bourne_legacy.jpg

Ezen kívül viszont semmi bajom nem volt a filmmel! Technikailag teljesen kifogásolatlan, részben azért, mert az első film stílusát követték, az-az inkább karakter központú a történet és nincsen igazán Shaky Cam. Az elején egy picikét lassú a felvezetés (kb. 40 perc), mégis élvezet nézni azt, hogy hogyan bontakozik ki a történet. A lassabb tempó miatt pedig kevesebb akció van benne, mint az Ultimátum-ban, viszont sokkal monmentálisabbak, mint az első filmben, főleg a fa épületben lévő akciószekvenciára gondolok. A casting pedig első osztályú! Jeremy Renner a rengeteg mellék szerep után végre egy komolyabb filmben kapott főszerepet, és kellemeset csalódtam benne. Aaron Cross sokkal egyszerűbb karakter, mint Jason Bourne, nem küzd egzisztenciális kérdésekkel, nem izgatja túlságosan mi áll a háttérben, szerencsére nem vesztegetnek sok időt a múltjára, mert tudja, hogy kicsoda és mit akar, mégpedig életben maradni. Marta a doktornő egy nagyon egyszerú karakter, viszont Rachel Weisz nagyon sok életet lehelt a karakterébe (meg persze gyönyörű). A háttérben dolgozó mellékszereplőkre is igen neves gárdát szerződtettek.

the-bourne-legacy-1024.jpg

Mégis a második megtekintés után is valami hiány fogott el engem. Nem tudom pontosan mi az, de az utolsó eszméletlen menekülős szekvencia néhány perc után unalomba fullad, mert egyértelműen a 3. rész menekülésére emlékeztetett, valamint a film vége, ami a 3. rész utáni eseményeket mutatta szerintem semmilyen tekintetben nem tették jobb filmmé a Bourne-Ultimátum-ot, aminek szerintem a film céljának kellett volna lennie. Ennek ellenére egy kellemes akció/thriller a jobbik fajtából! Sokkal jobb lehetett volna, ha nem egy "Bourne" film lenne, mégis mindenkinek tudom ajánlani, akik csalódtak az új Jason Bourne filmben! Azt a filmet én még nem láttam, de a rengeteg szomorú hangvételű negatív kritika után inkább megvárom a DVD megjelenést, és ha megnéztem számíthattok egy kritikára belőle! Azóta láttam az új Bourne filmet, aminek a kritikáját ITT elolvashatjátok!

10/7 - 68%

  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr3811705789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása