CinemaLion

2016. november 06. 15:33 - Tomlion

Huligánok (2005) - Kritika

A kritika előtt az Ajánlott oldalak menü pontot frissítettem két filmmel! Az egyik a Mozi völgy, a másik pedig Katakomba Ferenc, a 6. Filmelemző Oscar nyertesének a saját blogja Egy Katakomba Világa! Látogassatok fel hozzájuk is! ;)

Ismeritek azt az érzést, amikor egy nevezetes sport esemény után, akár győzelem vagy vereség lett a végeredmény, az emberek összevandálkodják az utcákat? Nos, én speciel szerencsére nem ismerem, de tudom, hogy nagyon sokan már találkoztak ezzel a jelenséggel, amibe a Huligánok című film részletes bepillantást enged.

large_z3lc4ki8azbeuhrggddwo6vbcdx.jpg

Matt Buckner (Elijah Wood) amerikai diák Londonba utazik, miután igazságtalanul kizárják a Harvardról. Londonban összebarátkozik a nyájas, de veszélyes Pete Dunhamm-el (Charlie Hunnam), akin keresztül bebocsáttatást nyer a futballhuligánok erőszakos világába. Dunham és szoros baráti köre alkotják a Green Street Elit nevű bandát, a West Ham United rajongóinak kemény magját. Egyetlen céljuk van, hogy ők legyenek a legrettegettebb banda az országban, és ezért mindenre képesek. Matt-et nemcsak a labdarúgás izgalma ejti rabul, hanem a banda tagjai közötti testvériség és összetartás is. Hamarosan azonban ez az új életforma veszélybe sodorja mindazt, ami eddig drága volt neki az életben.

Ami rögtön megfogott a filmmel kapcsolatban, az a témája. Ez egy olyan alapszituáció, amit nem minden nap láthatunk film formájában a TV-ben, inkább csak dokumentum filmekben vagy a híradóban, hogy ezek a bandák rosszak, több ezer forint értékű kárt csináltak, és így tovább. A film pedig nem szinesíti a helyzetet, mert tényleg erről szól az egész vandálkodás! Elsőnek azt hittem, hogy megpróbálják ennek az egésznek a jó oldalát bemutatni, hogy miért jó nekik és a társadalom számára ezt csinálni, ami egy nagyon merész és tökös húzás a készítők részéről. Fölöslegesen szereznek maguknak az emberek maguknak súlyos sérüléseket, és ellenségeket.

green-street-hooligans.png

Mivel maga a film is tudja, hogy ez nem a leghálásabb téma, amiről beszélniük kell, egy okos húzással megoldották, hogy ne legyen teljesen hiába való a játékidő. Ebbe a közegbe kerül mindenki kedvenc Frodója, Matt, aki egy szerény, visszahúzódó srác, akit egy általa el nem követett bűntett miatt rűgták ki a suliból, mert nem állt ki magáért, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát. Ezen változtat akaratlanul is Pete, a Green Street-i utca legkeményebb verőlegénye, aki megtanítja Matt-nak, hogy ha nem áll ki magáért, akkor soha semmit nem fog elérni az életben. Elijah Wood és Charlie Hunnam pozitívan megleptek. Míg Elijah Wood a szememben bebizonyította, hogy képes a Gyűrűk Ura nélkül is boldogulni Hollywoodban, addig Charlie Hunnam szerintem élete egyik legjobb színészi alakítását nyújtotta. Hunnam-t legtöbben a 2013-as Tűzgyűrű-ből ismerhetik az emberek, de a gyakorlott sorozat nézők a Sons of Anarchy-ből ismerhetik, ahol szintén nagyszerű volt, de szerintem ott közel nem volt olyan jó, mint itt, ebben az alig több, mint 100 percben.

green-street-hooligans_74161-1920x1080.jpg

Az egyetlen dolog, ami miatt sajnos vegyes érzésekkel fejeztem be a filmet, az a vége! Spoiler veszély miatt nem akarom részletezni, de a lényeg az, hogy a Shannon Dunhan-t alakító Clarire Forlani egy olyan nagy logikai HÜLYESÉGET csinál, hogy az már nekem fájt, főleg azért, mert ilyen soha nem történne meg! Értem én, hogy a történet szempontjából szükségszerű volt, hogy Matt ne legyen olyan huligán, mint ők, de ne csináljunk már az emberekből komplett idiótát. Kicsikét kiakadtam rajta!

Ennek ellenére a film egy kellemes csalódás volt a számomra. Megmutatta ennek az "életformának" az igazi oldalát nagyon jó színészi gárdával és kellő brutalitással. Az érzékenyebb lelki világuaknak nem feltétlenül tudom ajánlani a megtekintését, mert itt bizony a csonttörések látványa is nagyon fájdalmas tud lenni. A film vége pedig olyan amilyen. Egyszer érdemes megtekinteni!

10/7 - 71%

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr7711934723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.01.21. 15:46:25

frodo és jax teller egy filmben és én ezt még nem láttam?! Sőt, frodó igen, de jaxről azt se tudtam, hogy szerepel benne!
Egyébként a film klisés, brutális, fölösleges az angol focihuligánokról, az ő "bajtársiasságukról". A hősiesség eposza egy olyan helyről ahol semmi hősies nincs.
Az első bunyó "úsztatása" vagy mije jól néz ki az tény, és a zenéje is jó. Az, hogy állandóan verekszenek, de mindenkinek tökéletes a fogsora röhejes.
Jax bántóan tehetségtelen. Ebben a filmben már látszik, hogy csak egy figurát tud hozni. Mondjuk azt jól, nem csoda, hogy a SOA-ba vezetett az útja.
Állítólag vannak folytatásai is, azok milyenek?
CinemaLion
süti beállítások módosítása