CinemaLion

2017. február 18. 13:01 - Tomlion

Farkas (2013) - Kritika

Mivel hamarosan megjelenik a legújabb, és feltehetőleg az utolsó ROZSOMÁK (!!!) film Hugh Jackman főszereplésével az R-es korhatár besorolású Logan-nel, úgy döntöttem előtte megírom a második Rozsomák filmnek a kritikáját.

large_o1nfdxkfpe9efp6lsween2mx1oi.jpg

Farkas (Hugh Jackman) a második világháború alatt, amikor az amerikaiak egy B-29-es bombázóról atombombát dobnak le Nagaszakira, megmenti egy Yashida (Hal Yamanouchi) nevű japán altiszt életét. Yashida sikeres vállalkozóvá válik, akinek cége a technikai innováció élvonalában jár. Amikor érzi a halálát, elküldi Yukió-t (Rila Fukushima), egy vörös hajú japán nőt, aki képes előre látni mások halálát, hogy Farkast hozza el a halálos ágyához, Japánba. Farkas a harmadik X-men film cselekménye óta nagyon hosszú ideje remeteként él egy barlangban. Yashida a vállalkozásait és minden vagyonát az egyetlen lányunokájára, Mariko-ra (Tao Okamoto) hagyja. Yashida másnap meghal. A temetési szertartáson lövöldözés tör ki, Mariko-t megpróbálják elrabolni a Yakuza emberei, de elmenekülnek. Farkas azt észleli, hogy a Yashidát kezelő szőke orvosnő erőszakos csókja után, amiről azt hitte, hogy csak álom, az öngyógyító képessége megszűnt.

wolverine-blue.jpg

Elsőnek a jó dolgokról beszélek, mert nagyon sok pozitívuma van a filmnek. A film nem egy "X-men kezdetek: Farkas" színvonalú minőséget képvisel. Ez a film annál sokkal összeszedettebb, minőségibb alkotás lett, ami nagyrészt James Mangold rendezésének köszönhető (Börtönvonat Yumába). A film nagyon gyönyörű képi világgal rendelkezik, és nem csak a gyönyörű Japán tájképekre gondolok, hanem az operatőri munkára, és a CGI egész minimálisnak mondtahó hsználata miatt is, mert nem érződött annyira műnek. Az is tetszett a filmmel kapcsolatban, hogy egy sokkal személyesebb hangvételű sztori lett belőle. Jobban megismerjük Logan karakterét, mégis milyen érzés a szerelmét elveszíteni, és hogy konkrétan milyen szörnyű érzés lehet halhatatlannak lenni. A Japán kultúra bevonása a filmbe pedig számomra szintén egy piros pont volt a filmnek.

the-wolverine-1920.jpg

A színészekre sem lehet semmi panaszunk. Hugh Jackman még mindig jó Farkas szerepére, hiába játsza már egy teljes évtizede a karaktert, egyáltalán nem érződik rajta a fáradás, vagy az unalom jele. A mellékszerepekre nagyrészt Japán (meg távol keleti) színészek szerepeltek, akiket nem ismerek más filmekből, de mindenki egy jó, tisztes színészi alakítást nyújtott le.

Az akciók pedig nagyon szórakoztatóak lettek. Annak ellenére, hogy egy PG-13-as képregény filmről (!) van szó egész masszív dolgok kerültek bele. Shaky Cam-et nem mindig csak arra használtak, hogy a dúrva kivégzési mozdulatokat elrejtsék vele. Véresek Logan karmai, amit korábban nem láthattunk, egész masszív kivégzéseket is láthatunk, a vért pedig nem (mindig) próbálták elrejteni vagy utólag színkorrekcióval feketére átfesteni.

wolverine3.jpg

Azonban, hiába kapott egy érdekes sztorit a film, hiába jó a rendezés és az akciók, amiken valamilyen szinten számomra megbukott a film, az a forgatókönyv volt. Ilyen bénán megírt forgatókönyvet képregény filmnél már régen láttam dialógus szinten. Konkrétan, mint ha egy óvodás írta volna a szöveget. Sokszor semmi értelme nincsen annak, amit a színészek mondanak egymásnak, valamint nagyon gyerekes párbeszédek hangzanak el. Logikai bakikkal pedig tele van a film.

Ha megtörténtnek tekintem az "X-men kezdetek: Farkas"-t, akkor semmi értelme nincsen, hogy Logan mégis hogyan képes emlékezni a második világháborúban történt dolgokra, mert elvileg csak néhány évvel ezelőtt veszítette el az emlékeit az adamantium-ből készült golyónak köszönhetően. Ez miatt nem emlékszik arra, hogy ki Ő és, hogy hány éves. Itt viszont rögtön azzal kezd a film, hogy Logan álmodik arról, ami a múltban történt vele, aminek rohadtul nincsen értelme és, hogy emlékszik arra, hogy megmentett egy random Japán katonát a haláltól.

A finálé pedig egy kész vicc. Amennyire jó volt a film első kétharmada, az utolsó harmadnak a szokásos képregényes finálénak kellett lennie, ahol a Farkasnak meg kell küzdenie egy hatalmas robot gépezettel, ami megakarja őlni. Ez annyira kitűnik a film többi részéhez képest, hogy azonnal kizökkentett a filmből. Szerencsére nem olyan hosszú ez a rész, mégis idegesítő és fájó belegondolni, mert biztos vagyok benne, hogy ezt a finálét a stúdió eröltette bele, mert minden ilyen sílusú látványfilmnek egy "epikus" és látványos fináléra van szüksége!

the-wolverine-wallpapers-1920x1080-19.jpg

Összességében azt tudom mondani, hogy egy kellemes kis meglepetésben volt részem. 2-3 éve láttam az "X-men kezdetek: Farkas"-t, ami annyira egy rossz élmény volt a számomra, hogy miatta nem néztem meg ezt a részt. Nem tekintem egy lenyűgöző alkotásnak, de ez egy olyan film, amire nem sajnálnám a pénzt a DVD vagy a Blu-Ray kópiára. A Rozsomák rajongóknak nyugott szívvel tudom ajánlani, meg azoknak is, akik egy picikét komolyabb képregény filmre vágynak, de csak óvatosan a fent említett hibák miatt. Nem bántam meg a megnézését, de nem érzem szükségét, hogy a közel jövőben ismét megnézzem!

10/6 - 64%

 

UI: Amúgy tök jó és fura érzés volt a stáblistás utáni jelenetban az "X-Men: Az eljövendő múlt napjai"-nak a felvezetőjét látni, az után, hogy két éve már láttam azt a filmet. :P

Címkék: 2013 Kritika Farkas
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr4112270572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása